YAPILARDA YANGIN GÜVENLÝðÝ MALZEMEDEN BAþLAR

YAPILARDA YANGIN GÜVENLÝðÝ MALZEMEDEN BAþLAR

Türkiye yýlda ortalama 100 bin yangýn olayýna ev sahipliði yapan yangýn bakýmýnda oldukça riskli bir ülke. Bu yangýnlarýn ise 25 bin kadarýný sadece Ýstanbul'da meydana gelen yangýnlar oluþturuyor.

Yangýna karþý korunma, yapýlarda yaþamsal risk açýsýndan büyük öneme sahip. Yangýn güvenliði konusu, tarihi boyunca birçok büyük yangýn felaketi yaþayan ülkemiz için ayrý bir önem taþýyor. Hem geçmiþte yaþadýðýmýz acý tecrübeler hem de zaman zaman tekrarlayan üzücü felaketler, yangýn güvenliðinin önemini daha iyi anlamamýzý saðlýyor. Yangýndan Korunma Haftasý sebebiyle açýklamalarda bulunan Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel'e göre, Türkiye'de son yýllarda meydana gelen yangýnlarýn asýl nedeni kullanýlan malzemeler ve hatalý uygulamalar.

Malzeme hayati önem taþýyor
Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, "Türkiye'de son yýllarda meydana gelen yangýnlarýn asýl nedeni kullanýlan malzemelerin yangýna dayanýklý olmamasý ve hatalý uygulamalardýr. Binalarda yanýcý malzemelerin yangýna karþý önlem alýnmadan kullanýlmasý sebebiyle yangýnlar hýzla büyümekte. Yapýlarda yangýnla mücadele bilinç ve tercih meselesi. Bu noktada yapýlarýn tasarýmýndan itibaren yangýna karþý alýnabilecek tüm önlemler gözetilmeli. Yangýnýn baþlamasýný, geliþmesini ve büyümesini hýzlandýran malzemelerin yapýlarda tercih edilmemesiyle yangýn sayýsýnýn büyük oranda azalacaðýný düþünüyorum" dedi.

Ytong ýsý yalýtým plaðý ile iddialýyýz
Ytong olarak, yapý ve yaþam kalitesini bir bütün olarak gördüklerini ifade eden Erel, yapýlarda týpký "enerji tasarrufu" ve "deprem güvenliði" konularýnda olduðu gibi yangýn güvenliðinde de maksimum fayda yaratabilmek için çalýþmalarýný sürdürdüklerini ifade etti. Erel, "Ytong zaten A1 sýnýfý - hiç yanmaz malzemeler sýnýfýnda yer alan, yapýlarda yangýn güvenliði çözümlerinde öncelikle tercih edilen bir ürün olarak önemli bir yere sahip. Ytong Isý Yalýtým Plaðý da yangýn sýrasýnda bile hiç yanmayan ve alev almayan bir yalýtým malzemesi olmasý, duman, zehirli gaz ve yangýn damlalarýnýn oluþmasýný önlemesi sebebiyle yapýlarda güvenle kullanýlabilecek bir ürün" dedi.

Mantolama için yangýn deneyi þart
2015 Temmuz ayýnda yürürlüðe giren "Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelikte Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik"te bu konuda bir adým atýlarak, yüksek yapý sýnýfýna binalarda yapýlacak mantolama iþlemi için akredite bir laboratuvardan yangýna dayanýklýlýk deneyi isteneceðini belirten Erel, bu uygulamanýn kalitesiz malzeme ve yanlýþ uygulamalarýn önüne geçmek için önemli bir fýrsat olduðunu dile getirdi.

Erel, binaya mantolama yaptýran müteahhit, kullanacaðý ýsý yalýtým malzemesi, yapýþtýrýcý, dübel, sýva filesi, sýva gibi malzemeleri ayrý ayrý temin edip, tüm sistem için deney yapýlmadan uygulamayý gerçekleþtirebiliyordu. Bundan sonra denetim firmasý yetkilileri, þantiyeye geldiðinde mantolama için yangýn deney raporunu görmek isteyecek. Bu tarz yönetmeliklere ve denetimlere uyulduðu takdirde meydana gelecek yangýnlarýn büyük ölçüde önüne geçilmesi mümkün olacaktýr.

Yorumlar

Top