TÜRKÝYE'NÝN SEMBOL PROJELERÝNE DOKA TECRÜBESÝ

TÜRKÝYE'NÝN SEMBOL PROJELERÝNE DOKA TECRÜBESÝ

DOKA, 2016 yýlýnýn baþlarýnda açýlmasý planlanan dünyanýn en uzun ikinci köprüsü ve en büyük orta açýklýklý dördüncü asma köprüsü özelliðini taþýyan Ýzmit Körfez Geçiþi Asma Köprüsü projesine özel çözümleri ile hýz ve güven saðladý.

Özel tasarýmlarý ve aðýr yükleri nedeniyle saðlam ve özel çözümler gerektiren köprü projeleri, kapsamlý planlama hizmetleri ve projeye özel taþýyýcý sistem statiðine tam olarak uyarlanabilen kalýp çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Ýþ güvenliði de en önemli konularýn baþýnda geliyor. DOKA, sadece Türkiye'nin deðil, dünyanýn da sayýlý köprü projelerinden biri olan Ýzmit Körfez Geçiþi Asma Köprü projesine sunduðu özel çözümlerle bu ihtiyaçlara yanýt verdi.

Orta açýklýðý yaklaþýk bin 550 metre ve asma gövde uzunluðu 2 bin 682 metre olan proje kapsamýnda DOKA, ilk olarak zor bir geometride inþa edilen Kuzey Ankraj bloðu için Top 50 geniþ yüzeyli perde kalýbý ve 150 F týrmanma kalýbý kullanýmý gerçekleþtirdi. 30 metre yüksekliðindeki ankraj bloðu için döküm adýmlarý DOKA teknik ofisi tarafýndan ve DOKA süpervizörü eþliðinde tamamlandý. Kuzey bloðunda baþlayan imalata ayný kalýplarla Güney blokta da devam edildi. Ankraj bloklarý döküm adýmlarý 3,70 metre oldu.

V þekilli köprü ayaðý
V þeklinde inþaa edilen ve 54 metre yüksekliðe sahip köprü ayaðý, köprünün yerinde döküm olarak en zor imalatý oldu. 3 döþeme dökümü yapýlan V ayakta, 4,88 metre yükseklikte döküm adýmlarý ve açýsal týrmanma þartlarý sebebiyle yine Top 50 geniþ yüzeyli kalýp sistemi, MF 240 týrmanma ekipmanýn üzerinde güvenle kullanýldý ve çok kýsa sürede istenilen yüksekliðe ulaþýlmasý saðlandý.

Düz köprü ayaðý
50 metre yüksekliðindeki düz köprü ayaðý, Top 50 panolar ve MF 240 konsollarý üzerinde týrmandýrýldý. Týrmanma konsollarý güvenli yük taþýma kapasitesine sahip Doka kalýcý ankrajlarýyla birleþtirildi. Bu ankrajlarýn beton içinde kalmasý sebebiyle maksimum bir güvenlik saðlanmýþ oldu.
Kalýplarýn farklý geometrideki döküm adýmlarýna adapte olabilmesi, yüksekte týrmanma güvenliði gibi zorluklarýn yaþandýðý projede ayrýca DOKA'nýn:

- Aðýr yük taþýma kapasitesi ile D2 ve Staxo 100 Aðýr Yük Ýskelesi Sistemi
- 150 F Týrmanma Sistemi
- Geniþ konsollu MF 240 Týrmanma Sistemi
- Döþeme kalýbýný çýkarýlmasýnýn zor olduðu ayrý bir bölümde ayarlý dikmelerden oluþturulan Dokaflex 20 serbest dikmeli sistemi ve
- þaft platform týrmanma sistemi kullanýldý.

Yurtdýþýnda birçok köprü projesinin tercihi olan DOKA, daha önce Türkiye'nin üçüncü büyük köprüsü olan ve Atatürk Baraj gölü üzerinde inþaa edilen Nissibi Köprüsü projesine de özel çözümler sunmuþtu.

Yorumlar

Top