YALITIM YAPTIRAN, ÝKÝ KERE KAZANIR

YALITIM YAPTIRAN, ÝKÝ KERE KAZANIR

Soðuk kýþ aylarýyla birlikte tüketicilerin en önemli gider kalemlerinden biri yine ýsýnma faturalarý olacak.

ÇATIDER'den yapýlan açýklamada, yalýtýmýn tüketici bütçesi, ülke ekonomisi, doðal kaynaklar ve çevre konusunda hayati öneme sahip olduðu belirtilerek, tüketicilerin bu konuda adým atmakta geç kalmamasý gerektiði vurgulandý. ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, bütçesini ve saðlýðýný düþünen tüketicilerin mutlaka yalýtým yaptýrmasý gerektiðini belirterek, "Çatý ve binada yapýlacak yalýtým uygulamalarý enerji harcamalarýnda yüzde 50'ye varan tasarruf saðlýyor. Yalýtým, ayrýca rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalýklarý gibi sorunlara karþý da koruma saðlar" dedi.

Yalýtýmsýzlýðýn faturasý 26 milyar lira
Yavuz, Türkiye'de yaklaþýk 7 milyon yalýtýmsýz çatý bulunduðunu hatýrlatarak þöyle konuþtu:
"Standartlara uygun olmayan çatýlar nedeniyle son 10 yýlda yaklaþýk 26 milyar lirayý boþa harcadýk. Doðal kaynaklarýn hýzla tükenmesi ve çevreye verilen zarar da yine yalýtým olmamasýnýn sonuçlarý arasýnda. Toplam enerjinin yüzde 35'i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yýllarý arasýnda bu binalarýn tükettiði enerji yaklaþýk yüzde 70 oranýnda arttý. Türkiye, enerji kaynaklarý için komþu ülkelere yüklü ödemeler yapýyor. Bu nedenle yalýtým, hepimiz için milli bir görev olmalý."

Harcamalar 2-3 yýlda amorti edilir  
Yavuz yalýtým ve tadilat için yapýlan harcamanýn, saðlanan enerji tasarrufu sayesinde coðrafi konum ve yerleþim durumuna göre ortalama 2 ile 3 yýl içinde amorti edilebildiðini söyledi. Yalýtým uygulamasýnýn bölgelere ve farklý ihtiyaçlara göre deðiþkenlik gösterdiðini hatýrlatan Yavuz þöyle konuþtu: "Yalýtým yapýlýrken yalýtým malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, baðlantý elemanlarý, emniyet tedbirleri, iskele, iþçilik gibi giderler zaten yapýlýr. Yalýtým malzemesinin kalýnlýðýnýn artýrýlmasý malzeme fiyatý dýþýnda diðer giderleri etkilemez. Yalýtým malzemesi kalýnlýk farký parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacaðý için doðru kalýnlýkta yalýtým malzemesi kullanmak akýllýca olacaktýr. "

Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapýya ceza
Enerji kaynaklarýnýn daha verimli kullanýlmasý amacýyla tüm binalarýn 2 Mayýs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasý gerektiðini hatýrlatan Yavuz, bu tarihten sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar için ceza uygulanmasý beklendiðini söyledi. Yavuz, "Avrupa Birliði, 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazý salýmýný en az yüzde 20 azaltmayý hedefliyor. Türkiye'nin de binalardaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovatsaat seviyesinin altýna düþürmesi gerekir. Bu deðerlere ulaþabilmek ancak çatý ve çatý sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür" diye konuþtu.

Yorumlar

Top