SÜRDÜRÜLEBÝLÝR þEHÝRLER ÝÇÝN HAREKETE GEÇÝLMELÝ

SÜRDÜRÜLEBÝLÝR þEHÝRLER ÝÇÝN HAREKETE GEÇÝLMELÝ

Günümüzde küresel enerji tüketiminin %40'ýný binalar oluþturuyor. ThyssenKrupp, kentsel alanlarda enerji verimliliðine daha çok odaklanan tasarýmlarýn önemine dikkat çekerken; 15 yýl sonra etkili tasarruf düzeylerine ulaþabilmek için binalarýmýzda enerji tasarrufunu hayata geçiren adýmlar atýlmasý gerektiðini savunuyor.

Enerji Verimliliði Ýþbirliði Uluslararasý Ortaklýðý (ipeec) ve Uluslararasý Enerji Ajansý'nýn (iea) ev sahipliði yaptýðý, Paris'te gerçekleþen Endüstriyel Enerji Verimliliði toplantýsý öncesinde, ThyssenKrupp Asansör Ýnovasyon Ve Sürdürülebilirlik Yönetimi Departmaný Müdürü Sascha Frömming þöyle konuþtu: "Günümüzde, kentlerdeki binalar ortalama 15 yýllýk ömre sahip, verimsiz bina hizmetleri ile zayýf enerji modellerine 'mahkum edilmekte'. Asansör, ýsýtma, havalandýrma ve soðutma gibi bina sistemleri, en verimli halleriyle çalýþmýyor; dolayýsýyla bu konu ile acilen ilgilenmek, büyük önem taþýyor."

Bugün inþa edilen her ticari bina, önümüzdeki 15 yýl içerisinde tüketilecek ortalama 12,000 MWs'lik elektrik enerjisini hapsediyor. Konuyla ilgili olarak Frömming, sözlerine þunlarý ekledi: "Enerji üretimi-tüketimi elbette yeni bir tartýþma konusu deðil; ancak günümüz dünyasýndaki hýz kesmeyen kentleþme, tartýþmayý sertleþtiriyor. 2030'a kadar, dünya nüfusunun %60'ý kentlerde yaþýyor olacak ve kentsel alanlarýndaki enerji tüketimi yaklaþýk %25 oranýnda artýþ gösterecek. Sonuç olarak, günümüzün enerji açýsýndan verimsiz binalarý, artan enerji talebini karþýlayamayacak. Bu nedenle, geleceðin kentleri için bugün alýnan kentsel dönüþüm kararlarýnýn, ileriyi göz önünde bulundurmasý gerekiyor.

Kentsel enerji verimliliði

Günümüzde dünyadaki enerji kullanýmýnda en büyük paya (%40) sahip olan binalar, enerji verimliliði tartýþmasýnýn merkezinde yer alýyor. Kentlerde yükselen bina trendi ise bu tartýþmayý, tüketimin en aza indirilmesi ve kentsel enerji ayak izinin azaltýlmasý ile çok katlý binalarýn daha akýllý bir þekilde yönetilmesi üzerine yoðunlaþtýrýyor. Giderek yükselen binalarla birlikte, asansörler kentlerimizde en temel enerji tüketen sistemlerden biri haline geldi. Dolayýsýyla, kentsel enerji verimliliðini arttýrma arayýþýndayken, asansörler ele alýnmasý gereken kilit bir konu.

ThyssenKrupp'un TWIN sistemi gibi inovatif asansör teknolojileri, enerji verimliliðine yönelik çözümlerden yalnýzca biri. Farklý katlar boyunca ayný kuyu içerisinde çalýþan iki asansör kabininden oluþan bu sistem, ortalama %27 oranýnda enerji tasarrufu saðlarken, diðer teknolojilere kýyasla bir binada ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini yarý yarýya azaltabilir. Bu asansörler, asansörlerin kinetik enerjisini elektrik enerjisine çevirip, elektriði güç þebekesine yeniden aktararak enerji jeneratörü gibi de çalýþabilir ve böylece binanýn enerji ihtiyacýný %30'a kadar azaltabilir.

Binalara geliþmiþ teknolojileri entegre etmek

Dünya çapýnda ihtiyaç duyulan bu teknolojik çözümler, farklý bölgelerin gereksinimlerine özel olarak da uyarlanabilir. Örneðin, Avrupa'da, 2030 yýlýnda ayakta kalacak binalarýn üçte biri 1970 öncesinde inþa edilmiþ olan binalar olacak. Haliyle, bu binalarýn modern enerji gereksinimlerine ve standartlarýna uygun hale getirilmesi için ciddi ölçüde modernizasyon çalýþmasý gerekecek. Bu eski asansörlerin modern çözümlerle donatýlmasý ise enerji tüketimini %70'e kadar düþürebilir."

Frömming, sözlerini þöyle tamamladý: "Enerji açýsýndan verimli asansör çözümleri, gelecekte gerçek anlamda sürdürülebilir kentler kurmanýn temelinde yer alýyor. Bu sistemleri binalara entegre etmenin zamaný geldi. Uzmanlýk ve ürünler halihazýrda mevcut; iþin zor kýsmý bina stokumuzu güncellemek için entegrasyon sürecini hýzlandýrmak."

Sascha Frömming, Paris'te gerçekleþen Endüstride Enerji Verimliliði Toplantýsý'na 16 Eylül Çarþamba günü bir sunumla katýldý.

Yorumlar

Top