KONUTLARIN KENTSEL DÖNÜþÜMÜNDE ISI YALITIMINA DÝKKAT

KONUTLARIN KENTSEL DÖNÜþÜMÜNDE ISI YALITIMINA DÝKKAT

XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði, kentlerdeki yerleþimin daha iyi hale getirilmesi amacýyla kutlanan Dünya Konut Günü'nde kýþýn ýsýnma maliyetinin en önemli faktör olan binalardaki ýsý yalýtýmýna dikkat çekti.

Kentsel Dönüþümü destekleyen Dünya Konut Günü insanlarýn yerleþiminin daha iyi hale gelmesine dikkat çekmek amacýyla Birleþmiþ Milletler tarafýndan 1985 yýlýndan itibaren düzenleniyor. Binalarýn yenilenmesi, ýsý yalýtýmlý ve enerji verimli binalar inþa edilmesi için de büyük bir fýrsat sunuyor.

XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði Baþkaný Emrullah Eruslu, daha iyi yerleþim alanlarýna sahip olunmasýna dikkat çekmek amacýyla belirlenen Dünya Konut Günü'nde Kentsel Dönüþümün gerekliliðini ve ülkemiz için bir fýrsat olduðunu vurguladý. Özellikle çarpýk yapýlaþma içindeki niteliksiz konut stokunun hýzla yenilenmesine ve güvenli yapýlar haline gelmesine, daha etkin enerji verimli konutlar inþa edilmesine, saðlýklý çevre koþullarýna kavuþulmasýna olanak tanýyan bir süreç olduðunu vurguladý.

Binalarda Enerji verimliliði açýsýnda ülkemizde standartlarý belirleyen mevzuat TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarý'na uygun olarak, hesaplanan yalýtým kalýnlýklarýna baktýðýmýz zaman, yönetmeliðin dünya ölçeðinde sürdürülebilirlik ve düþük karbon ekonomisi çerçevesinde revize edilmesine ihtiyaç olduðu anlaþýlýyor. Çünkü standardýn belirlediði asgari yalýtým kalýnlýklarý, 10. Kalkýnma Planýnda belirlenen Enerji Verimliliði hedefleri için yeterli deðil ve mevcut ihtiyaçlara yeterli þekilde cevap veremiyor. Diðer taraftan mevzuatta tanýmlanan yalýtým kalýnlýklarý ve uygulamalarý tam anlamýyla ihtiyaca cevap verememesine raðmen; yapýlarýn büyük kýsmýnda bu standardýn bile uygulanmadýðý görülüyor.

Yüzde 50 tasarruf

Eruslu, "Isý yalýtýmý standartlara uygun ürünler doðru detaylarda doðru iþçiliklerle uygulandýðýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlýyor. Isýnma için harcanan aylýk ortalama 200 TL'lik yakýt faturasý 100 TL'ye düþüyor. Örneðin, Ýstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kýþ sezonunda yalýtýmsýz bir binada yýllýk ortalama 1.500 TL doðalgaz harcamasý gerçekleþirken, bu rakam yalýtýmlý bir binada 750 TL'ye düþüyor. Dolayýsý ile yalýtýmsýz binalar ceplerimizin düþmaný" dedi.

Eruslu, "Türkiye'de 16 milyon bina yalýtýmsýz, bu da binalarýn yüzde 85'inin yalýtýmsýz olduðu anlamýna geliyor. Bu binalar ýsýnabilmek için normalden iki kat daha fazla enerji  harcamasý yapýyor. Yýlda 10 milyar dolar enerji harcamasý yalnýzca bu yalýtýmsýz binalarýn kullandýðý fazla enerjiden kaynaklanýyor" dedi.












Yorumlar

Top