"YEþÝL ETÝKETÝ OLMAYAN ASANSÖRLERE BÝNMEYÝN"

Isgcevre.com Mevzuat Portalý Kurucu Ortaðý Ayþegül Nuhoðlu, "Asansör Ýþletme, Bakým ve Periyodik Kontrol Yönetmeliði'ne göre her asansörün bir kimliði ve asansörün görünür bir yerine asýlý yeþil etiketi olmalý. Ülkemizde birçok asansör bina ile ayný yaþta ve bu asansörler ciddi bir tehlike. Apartman sorumlularýný bir kez daha uyarmak istiyoruz, çünkü yaþanacak herhangi bir kazadan onlar sorumlu" uyarýsýnda bulundu.

Deðiþen mevzuatlarýn yer aldýðý, mevzuat karþýlaþtýrmalarýnýn yapýlabildiði, yükümlülüklerin yer aldýðý ve sistem üzerinden yýllýk faaliyet planlarýnýn yapýlabildiði isgcevre.com Mevzuat Portalý, bugün Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluþlarýnýn, denetim firmalarýnýn referans noktasý haline geldi. Isgcevre.com Mevzuat Portalý Kurucu Ortaðý Ayþegül Nuhoðlu, "Mevzuat okumaya zaman ayýrmýyor ve mevzuat okumamaktan kaynaklanan kurumsal cezalara maruz kalýyoruz. Sadece 2015 yýlý Haziran ayýna  kadar 77 adet mevzuat deðiþikliði oldu. Hayata geçirdiðimiz mevzuat portalý ile mevzuat okumayý kolaylaþtýrmayý ve cezalarý azaltmayý hedefliyoruz" dedi.

Ayný zamanda Çevre Mühendisi ve A Sýnýfý Ýþ Güvenliði Uzmaný olan Ayþegül Nuhoðlu apartman sorumlularýný uyararak "Bina ile ayný yaþta olan asansörler, kaçak akým rölesi olmayan elektrik tesisatlarý, kontrol edilmeyen yangýn söndürme cihazlarý konutlarda yaþanabilecek sýkýntýlarda ciddi risk oluþturuyor" dedi.

Nuhoðlu; yakýn geçmiþte resmi gazetede yayýmlanan Asansör Ýþletme, Bakým ve Periyodik Kontrol Yönetmeliði'ni referans göstererek konutlarý, siteleri ve apartman sakinlerini iþ saðlýðý güvenliði konusunda uyardý.

Asansör Güvenliði Ýçin Bilmemiz Gerekenler:

?ò    Her asansörün bir kimlik numarasý olmalýdýr.

?ò    Periyodik kontroller Bakanlýk tarafýndan yetkilendirilen ve ilgili idare ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluþu tarafýndan yapýlmalýdýr.

?ò    Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir þekilde çalýþmasýný saðlamak üzere ayda bir kez bakýmýný ve yýlda bir kez periyodik kontrolünü yaptýrmaktan, bakým ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.

?ò    Periyodik kontrol sonuçlarý kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz olmak üzere dört grupta deðerlendirilir.

Yeþil etiket: Kusursuz olarak tanýmlanan asansörler
Mavi etiket: Hafif kusurlu olarak tanýmlanan asansörler
Sarý Etiket: Kusurlu olarak tanýmlanan asansörler
Kýrmýzý Etiket: Güvensiz olarak tanýmlanan asansörler

?ò    Kýrmýzý renkli bilgi etiketi iliþtirilen ve güvensiz olarak tanýmlanan asansörün kullanýmýna bina sorumlusu tarafýndan izin verilmez. Bu asansörün en fazla otuz gün içerisinde güvenli hale getirilmesi bina sorumlusu tarafýndan saðlanýr. Bu süre sonunda, A tipi muayene kuruluþu tarafýndan takip kontrolü yapýlýr. Takip kontrolü neticesinde güvenli hale getirilmediði belirlenen asansör, ilgili idare tarafýndan mühürlenerek hizmetten men edilir.

?ò    Güvensiz olarak tanýmlanan asansörün 30 gün içerisinde güvenli hale getirilmeden çalýþtýrýlmasýndan doðabilecek can ve mal kaybýndan bina sorumlusu mesuldür.

Yorumlar

Top