"YALITIM, ISINMA FATURALARINIZ YARI YARIYA DÜþÜRÜR"

Dünya Tasarruf Günü nedeniyle bir açýklama yapan Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, etkisini göstermeye baþlayan soðuk kýþ aylarýnda artacak olan ýsýnma faturalarýný, standartlara uygun çatý ve yalýtým uygulamalarýyla yarý yarýya düþürmenin mümkün olduðunu açýkladý.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, Dünya Tasarruf Günü'nde yaptýðý açýklamada, tüketicilerin enerji faturalarýný önemli ölçüde düþürmesinin yolunun yalýtýmdan geçtiðini söyledi. Kýþ aylarýyla birlikte ýsýnma giderlerinin büyük faturalara dönüþtüðünü hatýrlatan Yavuz, "Tüketiciler binalarýnda standartlara uygun çatý ve yalýtým uygulamalarýyla bir yandan faturalarýnda yüzde 50'ye varan azalmalar saðlarken, bir yandan da ülke ekonomisine ve doðaya fayda saðlayabilirler. Yalýtým, ayrýca rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalýklarý gibi sorunlara karþý da koruma saðlar" dedi.

Yalýtýmsýzlýðýn faturasý 26 milyar lira
Yavuz, Türkiye'de yaklaþýk 7 milyon yalýtýmsýz çatý bulunduðunu hatýrlatarak þöyle konuþtu:
"Standartlara uygun olmayan çatýlar nedeniyle Türkiye son 10 yýlda yaklaþýk 26 milyar lirayý boþa harcadý. Ayný nedenle doðal kaynaklarýn hýzla tükenmesi ve çevreye zarar verilmesine yol açtýk.  Bugün toplam enerjinin yüzde 35'i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yýllarý arasýnda bu binalarýn tükettiði enerji yaklaþýk yüzde 70 oranýnda arttý. Türkiye, enerji kaynaklarý için komþu ülkelere yüklü ödemeler yapýyor. Çatýlarda yapýlan yenileme, aktarma ve tamirat çalýþmalarý yýllýk 5 milyon metrekare, parasal büyüklüðü ise yaklaþýk 1,2 milyon dolar seviyesine ulaþtý."

Harcamalar kýsa sürede geri döner  
Yavuz yalýtým ve tadilat için yapýlan harcamanýn, saðlanan enerji tasarrufu sayesinde ortalama 2 ile 3 yýl içinde amorti edilebildiðini söyledi. Yalýtým uygulamasýnýn bölgelere ve farklý ihtiyaçlara göre deðiþkenlik gösterdiðini hatýrlatan Yavuz þöyle konuþtu: "Yalýtým yapýlýrken yalýtým malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, baðlantý elemanlarý, emniyet tedbirleri, iskele, iþçilik gibi giderler zaten yapýlýr. Yalýtým malzemesinin kalýnlýðýnýn artýrýlmasý malzeme fiyatý dýþýnda diðer giderleri etkilemez. Yalýtým malzemesi kalýnlýk farký parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacaðý için doðru kalýnlýkta yalýtým malzemesi kullanmak akýllýca olacaktýr. Tüketiciler, merdiven altý ürünlerden kaçýnýp, sertifikalý, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamalarý uzman kiþilere yaptýrmalýdýr. Böylece tüketicilerin parasý çöpe gitmemiþ olur."

Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapýya ceza
Enerji kaynaklarýnýn daha verimli kullanýlmasý amacýyla tüm binalarýn 2 Mayýs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasý gerektiðini hatýrlatan Yavuz, bu tarihten sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar için ceza uygulanmasý beklendiðini söyledi. Yavuz, "Avrupa Birliði, 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazý salýmýný en az yüzde 20 azaltmayý hedefliyor. Türkiye'nin de binalardaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovatsaat seviyesinin altýna düþürmesi gerekir. Bu deðerlere ulaþabilmek ancak çatý ve çatý sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür" diye konuþtu.

ÇATIDER tüketicilere yardýmcý oluyor
Yavuz, tüketiciler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin çatýlarla ilgili her türlü konuda bu alandaki tek baþvuru mercii olan ÇATIDER'e danýþabileceklerini sözlerine ekledi.
ÇATIDER'e www.catider.org.tr web adresinden ve 0216 416 55 13 numaralý telefondan ulaþmak mümkün.

Yorumlar

Top