ÝZOCAM YALITIMLI BÝNALARA DÝKKAT ÇEKÝYOR

ÝZOCAM YALITIMLI BÝNALARA DÝKKAT ÇEKÝYOR

Ýzocam, her yýl 8 Kasým'da kutlanan Dünya þehircilik Günü vesilesiyle konforlu, enerji verimli ve sürdürülebilir þehirler için "yalýtým"ýn önemini vurguluyor. Kentsel Dönüþümün ýsý ve ses yalýtýmlý, enerji verimliliði yüksek, yangýn güvenliði saðlanmýþ yeni binalarýn inþa edilmesi için büyük bir fýrsat olduðunun altý çiziliyor.

Dünya þehircilik Günü'nde Ýzocam özellikle de konforlu yaþam alanlarý yaratýlmasýnda yalýtýmýn çok etkili olduðunun altýný çiziyor. Buna baðlý olarak da Kentsel Dönüþüm'ün en verimli þekilde deðerlendirilmesi gerektiðini vurguluyor.

þehirlerin sunduðu en büyük rahat konforlu yaþam alanlarýdýr. Bu nedenle evlerimizde en çok aradýðýmýz özellik konfordur. Yaþam alanlarýmýzýn istediðimiz sýcaklýkta olmasý, sokak ve komþu gürültüsünden arýndýrýlmýþ, güven dolu alanlarda yaþamak þehirdeki insanýn en büyük arzusu. Konfor alaný olarak tanýmladýðýmýz evlerimizde, istenen ýsýyý, yangýn güvenliðini saðlamak ve istenmeyen seslerleri dýþarýda tutmak yalýtým ile gerçekleþebiliyor.

Doðru malzeme ile yapýlan kalýn yalýtým uygulamalarý ile olasý bir yangýn halinde azami ölçüde can ve mal kaybý önlenebiliyor. Çünkü kalýn þekilde uygulanan A1 sýnýfý ürünler, "yanmaz" özelliði sayesinde kolay tutuþmuyor ve duman yaymýyor. Kalýn yalýtým uygulamalarý, ses geçirgenliðini sýfýrlýyor ve hem dýþ gürültülerden hem de komþu daire veya binadan gelebilecek gürültülerin evin içine girmesini engelliyor. Kuþkusuz ki istenen sýcaklýk konforunu en iyi þekilde yine kalýn yalýtým saðlýyor.

Kentsel Dönüþüm sayesinde, çarpýk yapýlaþma içindeki niteliksiz konut stoðunun hýzlý ve güvenli yenilenmesine, daha etkin enerji verimliliði saðlanmasýna, saðlýklý çevre koþullarýna kavuþulmasýna olanak tanýyan bir süreçten geçiyoruz. Kentsel Dönüþüm'ün, yapýlardaki yalýtýmýn doðru malzeme ile doðru kalýnlýkta uygulanmasý sayesinde sürdürülebilir þehirlerler yaratmak için bir fýrsat olduðunu söyleyebiliriz.

Ýzocam Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Fatih Öktem; Dünya þehircilik Günü'nde "Kentsel Dönüþüm" ve yaþam alaný konforunun gerekliliðini bir kez daha vurguluyor. "Ülkemizde niteliksiz ve saðlýksýz yapýlaþma sorununu ortadan kaldýrmaya yönelik çýkartýlan Kentsel Dönüþüm yasasýnýn bir fýrsat olduðunu düþünüyoruz. Ýnsanlarýn daha konforlu mekanlarda yaþamlarýný sürdürmesi gerektiðine ve yaþam alaný konforunun en temel hak olduðuna inanýyoruz. Kentsel Dönüþüm ile enerji etkin binalarýn tasarlanarak hayata geçirilmesine imkan tanýnýrken, ýsý ve ses yalýtýmý, yangýn güvenliði uygulamalarý da Kentsel Dönüþüm sayesinde artacaktýr."

Ülkemizdeki mevcut yapý stoðunun %75'i yalýtýmsýz. 2000'den sonra yapýlan yapýlarýn çoðunda ise uygulanan yalýtým kalýnlýklarý yetersiz. Enerji verimliliði açýsýndan ülkemizde konuyla ilgili standardý belirleyen "TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarý" ile hesaplanan yalýtým kalýnlýklarýna ve "Binalarda Enerji Performans Yönetmelik" gereklerine baktýðýmýzda, sürdürülebilirlik ve düþük karbon ekonomisi çerçevesinde gelecek için güncellenmelerine ihtiyaç olduðu anlaþýlýyor. Standardýn belirlediði asgari yalýtým kalýnlýklarý ve yönetmelik limit deðerleri, geleceðin dünyasýnýn ihtiyaçlarýna yeterli þekilde cevap veremiyor.

Fatih Öktem, yalýtým konusunda ülkemizde kat edilecek çok yol olduðunu Avrpa'dan da verdiði örneklerle dile getiriyor. "Enerjisinin yüzde 72'den fazlasýný yurt dýþýndan karþýlayan ülkemizin 60 milyar dolar enerji ithalatý bulunuyor. Oysa bu oran yalýtýmla düþürülebilir. Türkiye'de enerjinin yüzde 35'i konutlarda, yüzde 35-40'ý sanayide, geri kalaný araçlarda kullanýlýyor. Ülkemizde 77 milyon insan yaþýyor. Avrupa'da ayný iklimdeki ülkelerle karþýlaþtýrýldýðýnda Türkiye'nin normal olarak yalýtým sektörü büyüklüðünün mevcut yönetmeliklerle yýlda 50 milyon metreküpten fazla olmasý gerekiyor. Oysa henüz 16 milyon m??'teyiz. Denetiminin yetersiz olduðu ülkemizde yalýtým kriterlerinin ne yazýk ki layýkýyla uygulanmadýðýný görüyoruz."  



Yorumlar

Top