KENTSEL ESTETÝK ÇALIþTAYI'NIN ÝLKÝ  GERÇEKLEþTÝRÝLDÝ

KENTSEL ESTETÝK ÇALIþTAYI'NIN ÝLKÝ GERÇEKLEþTÝRÝLDÝ

Türkiye ÝMSAD ile Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüðü iþbirliðiyle düzenlenen, Kentsel mimarinin özgünleþtirilmesi ve kentlerin yerel kimliklerinin öne çýkarýlmasý amacýyla düzenlenen Kentsel Estetik Çalýþtayý Ankara Ýlbank tesislerinde gerçekleþtirildi.

Açýlýþ konuþmasýný yapan Türkiye ÝMSAD Baþkaný Fethi Hinginar sözlerine "Kentsel estetik bütünlüðü olan þehirlerde yaþamak hepimizin arzusu. Bugünkü yapýlarýn malzemelerini bizler üretiyoruz, ama ayný zamanda bu yapýlarda da yaþýyoruz. Bugün dünyadaki kentsel dönüþüm baþarý hikayelerini hepimiz görüyoruz. Buradan çýkacak çalýþma sonrasý belki dünyaya örnek olacak bir projeye imza atacaðýz. Buraya kentsel mimarimizin özgünleþtirilmesi, kentlerimizin yerel kimliklerinin öne çýkarýlmasý, sürdürülebilir kentsel estetik bütünlüðe ulaþýlmasý için neler yapmalýyýz ve nasýl yapmalýyýz bunlarý konuþmaya geldik. Çalýþtayýmýzýn hayýrlý ve baþarýlý olmasýný diliyorum" diyerek baþladý.

Açýlýþ konuþmalarý Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Müsteþarý Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuþmasýyla devam etti. Öztürk konuþmasýnda, "Nitelikli mimariden uzak, rant kaygýsýyla üretilen her yapý ve her kentsel alan çözümü, kültürel ve estetik deðerlerden yoksun, saðlýksýz ve kimliksiz yaþam yerleri anlamýna gelmektedir. Hýzlý kentleþmenin sonucu olarak ülkemizde de bu anlamda sýklýkla çarpýk ve düzensiz yapýlaþmalar oluþmaktadýr. Bu itibarla yaþanabilir, sürdürülebilir, kaliteli kentsel mekanlarýn belirli bir düzende veya planda gerçekleþtirilmesi gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir. Bu doðrultuda, doðal, kültürel ve yapýlý çevresiyle kendine özgü estetik bir çekiciliðe ve kentsel imaja sahip yerleþmelerin oluþturulmasý, ayný zamanda kentin sosyo-kültürel kimliðinin sürekliliðinin saðlanmasý adýna neler yapýlabileceðini tartýþmak, ortaya yeni fikirler koymak adýna Kentsel Estetik Çalýþtayý'ný gerçekleþtirmek amacýyla burada toplandýk" dedi.

Türkiye Serbest Mimarlar Derneði Baþkaný Aytek Ýtez konuþmasýnda, "Kentlerin bir kimlik kazanmasý ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir þekilde aktarýlmasý amaçlý kent dokusuna özgü, mimari ve þehircilik açýsýndan deðer taþýyan yapýlarýn korunmasý önem arz etmektedir. Bu þekilde tarihi ve kültürel deðerler kentlerin kendine özgü kimliklerini kazanmasýnda önemli bir katký saðlayacaktýr. Tüm bu deðerler korunurken yeni yapýlacak yapýlarýn kentsel estetik bütünlüðünü bozmayacak, fakat taklitgibi gözükmesini de engelleyecek yaklaþýmlar doðrultusunda ele alýnmasý gerekmektedir" dedi.

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan Türk Serbest Mimarlar Derneði 2. Baþkaný Önder Kaya Kentsel Mimarinin Özgünleþtirilmesi, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüðü þube Müdür Vekili Y. Mimar Hilal Tatar ise Kimlikli þehirler ve Kadim þehirler konulu sunumlarýný gerçekleþtirdi.

þehirlerin daha estetik ve kimlikli olmasý, bunun korunmasý ve sürdürülebilirliðinin saðlanmasý amacýyla ortak bir yol haritasý belirlemek üzere düzenlenen Kentsel Estetik Çalýþtayý'nda ortaya çýkacak deðerli fikir ve önerilerin gelecek nesillere taþýnmasý hedefleniyor.

Bu hedef doðrultusunda çalýþtay katýlýmcýlarý "Planlama ve Proje/Tasarým Kriterleri, Malzeme, Standartlar ve Mevzuat, Finans/Teþvik, Uygulama ve Proje Yönetimi, Sorumluluk/Denetim, Ülkemizdeki Yerel, Bölgesel, Mimari Kimliklerin Belirlenmesi" konularýnda çalýþma gruplarýna ayrýlarak sorunlar ve çözüm önerileri üzerine çalýþma yürüttüler. Çalýþma gruplarýnda, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nda, belediyelerden, sivil toplum örgütlerinden, mimarlýk ve müþavirlik ofislerinden, müteahhitlik firmalarýndan ve sektör paydaþý kurumlardan temsilciler yer aldý.

Çalýþma gruplarýnda, belirlenen konularda genel olarak bina cephelerinde yapýlan hatalar tespit edilerek, yaþanan sorunlara çözüm önerileri getirildi. Çalýþtayýn sonunda ise en önemli sorunlar ve bunlarýn çözüm önerileri konusunda çalýþmalara baþlanmasý kararlaþtýrýldý.

Yorumlar

Top