SEÇÝM BÝTTÝ, SIRA FAÝZ ÝNDÝRÝMÝNDE

SEÇÝM BÝTTÝ, SIRA FAÝZ ÝNDÝRÝMÝNDE

Uzun zamandan bu yana beklenen 1 Kasým seçimlerinin ardýndan ekonomide dengeler deðiþmeye baþladý. Piyasalardaki hýzlanma, maliyetinin yüzde 80'i dövize endeksli olan inþaat sektöründe de faiz indirimi beklentisini beraberinde getirdi.

Haziran'dan bu yana yaklaþýk 5 aylýk maratondan sonra çok konuþulan 1 Kasým seçimlerinin son bulmasýyla gözler yeniden ekonomiye çevrildi. Ülke gündeminin hareketli atmosferi baþta inþaat olmak üzere birçok sektörü etki altýnda býraktý. Ýki seçim arasýnda sektörün çok farklý dinamiklerle karþý karþýya kaldýðýný vurgulayan Elit Yapý Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yýldýzhan, "7 Haziran seçimlerinin ardýndan hükümetin kurulamamasý nedeniyle piyasalar bekleme pozisyonuna geçti. Koalisyon tartýþmalarý ve ikinci seçim hazýrlýðý altýn fiyatlarý ve döviz kurlarýnda dalgalanmalar meydana getirirken inþaat sektörü de bu süreçte ilk kez ciddi daralma sinyalleri verdi. Yaþanan tüm bu süreç 1 Kasým seçimlerindeki beklentiyi iyice artýrdý" dedi.

Ýnþaat rekor üstüne rekor kýracak
Seçimin ardýndan piyasalarýn bir anda ciddi bir hareketlenme kazandýðýný dile getiren Yýldýzhan þöyle devam etti: "Seçim sonucunda tek baþýna güçlü bir iktidar çýkmasý tüm sektörlerin ve dolayýsýyla ülke ekonomisinin kendine güvenini getirdi. Türkiye'de büyümenin lokomotifi olarak görülen inþaat sektörünün ekonomiye çok önemli katkýlar vermeye devam edeceðine inanýyorum. Bunun için bazý düzenlemeler, teþvik ve kolaylýklar sektör için hayati önem taþýyor. Örneðin 2 yýl önce konut faiz oranlarý yüzde 0,67'yi gösterirken bugün bu oran 1,25'e yükseldi. Sektöre yön verenler olarak biz bu oranlarýn en az yüzde 0,70-80 bandýna çekilmesi gerektiðine inanýyoruz. Önümüzdeki 4 yýl boyunca Türkiye'de seçim yok ve bu topraklarýn en güvenli limaný her zaman olduðu gibi yine inþaat. Bu nedenle, ilgili adýmlar atýldýðýnda inþaat sektörünün rekor üstüne rekor kýracaðýný düþünüyoruz."

Talep ve üretim birbirini tetikleyecek
Konutta faiz indirimlerinin aþaðý çekilmesiyle talebin artacaðýný dolayýsýyla üretimin de hýzlanacaðýný ifade eden Mert Yýldýzhan, "Talep artarsa üretim, üretim artarsa istihdam artar. Ýstihdam oraný ivme kazanan Türkiye'nin tüm ekonomik verileri süratle iyileþir. Yani inþaattaki hareketlenme toplumsal refah seviyesini yükseltir" þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top