"HER FIRTINADA UÇABÝLECEK BÝNLERCE ÇATI VAR"

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, özellikle Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olan lodos nedeniyle Ýstanbul ve Bursa'da çatýlarýn uçarak büyük bir tehlike yarattýðýný belirtti.

Hafta sonundan itibaren etkili olan þiddetli lodos, beklenildiði gibi çatýlarýn uçmasýna yol açtý. Esenler'de bir apartmanýn çatýsý uçarken, Bursa'da bir hastanenin çatýsýnýn koparak düþmesi, büyük bir risk oluþturdu.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, her fýrtýnada kanýksanan çatý uçma olaylarýnýn standartlara uyulmasý halinde Türkiye'nin gündeminden çýkacaðýný belirterek, "Florida'da hortum olduðunda bile binalar uçuyor ama çatý uçmuyor. Singapur tayfun bölgesi olmasýna raðmen çatýlar uçmuyor. Türkiye'de ise maalesef küçük fýrtýnalarda bile çatýlar uçuyor. Çatýlar, uzman ve tecrübeli uygulamacýlara teslim edilerek, sertifikalý, standartlara uygun ürünler kullanýlýrsa benzer olaylarý yaþamayýz" dedi.

Geleneksel yöntemle yapýlan çatýlar riskli
Türkiye'de geleneksel yöntemlerle yapýlmýþ yaklaþýk 7 milyon çatýnýn olduðunu tahmin ettiklerini belirten Yavuz þöyle konuþtu: "Geleneksel yöntemle yapýlan çatýlarýn büyük bölümü riskli ve þiddetli fýrtýnaya karþý dayanýksýz. Çatýlarýn projelendirme, yapým veya bakým süreçlerinde; çatý projesinin yapýlmamasý, yapým tekniklerine uyulmamasý, standart dýþý malzeme kullanýlmasý veya yapým iþlerinin bilgisiz, yetersiz ve belgesiz kiþilere býrakýlmasý durumunda yapýlar riske açýk hale geliyor. Her fýrtýnada çatý uçmasýný kanýksamadan, risk ve tehlikelerden uzak olmak için çatýlarý standartlara uygun hale getirmeliyiz."

Çatý, binaya doðru baðlanmalý
Çatýnýn binaya doðru baðlanmasýnýn önemine dikkat çeken Yavuz, "Çatý bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapý bileþenleri deprem sýrasýnda yýkýlmayacak, yapýdan ayrýlarak çevreye savrulmayacak þekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inþa edilmelidir. Çatýlarýn betonarme malzemeye baðlantýlarý, her yönde gelebilecek yükleri alabilecek þekilde uygulanmalýdýr. Sadece çivilerle yapýlan baðlantýlarda uzun vadede performans düþer. Vida ve ankraj sistemleri kullanýlmayan yani betonarme yapýya sabitlenmeyen yanlýþ uygulamalar, bu noktalarda zayýflýða yol açar. Yapýlan iþ her safhasýnda çatý konusunda uzman bir teknik eleman tarafýndan kontrol altýnda tutulmalýdýr. ÇATIDER olarak sektörün ihtiyaç duyduðu uzman uygulama usta ve teknikerleri eðitiyoruz."

Su depolarý, çanak antenler riski artýrýyor
Çatýlarda yer alan su depolarý, çanak antenler, güneþ enerjisi ýsýtýcýlarý ve baz istasyonlarýnýn risk artýran faktörler olduðunu kaydeden Yavuz, þunlarý söyledi: "Bu ekipman ve sistemlerin çatý üzerinde yer almalarý bir hesaba ve projeye dayanýyor, usulüne uygun olarak yapýlýyor ve yapýmlarý denetleniyorsa sorun yaþanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sýkça gördüðümüz üzere izinsiz ve bilgisizce yapýlan ilaveler, deprem, fýrtýna gibi olaylarda bulunduklarý yapý ve çevredekiler için ciddi yaralanma ve ölümlere sebep olabiliyor. Çatýnýn böyle sistemleri taþýmadýðý görüldüðünde tedbir alýnmadan çatý üzerine ilave yükler konulmamalý."

Yanlýþ uygulamalar saðlýk sorunlarýna yol açýyor
Yavuz, çatýlardaki yanlýþ uygulamalarýn baþka sorunlara da yol açtýðýný belirterek tüketicileri þöyle uyardý: "Birçok çatýda tadilat yapýlmasýna raðmen birkaç sezon sonra tekrar akma, rutubet, küf ve nem sorunu yaþanýyor. Çatýlarda doðru uygulama ve doðru ürün kullanýmý, vazgeçilmez bir bütünü oluþturur. Biri olmadan sorunsuz çatý mümkün deðildir. Çatýlar yaðmur, kar, rüzgar gibi dýþ etkenler ile ilk karþýlaþan ve onlara karþý koyan en önemli yapý kabuðudur. Doðru detay ve doðru malzeme ile sistemine uygun projelendirilen ve uzman kiþiler tarafýndan yapýlan çatýlar, su sýzýntýlarýna, rutubete, küfe, ev içinde kötü kokulara ve hatta romatizma, solunum yolu ve deri hastalýklarý gibi insan saðlýðýný tehdit eden ciddi hastalýklara karþý bir bariyer görevi görür."

Yorumlar

Top