"YALITIM BÝLÝNCÝ ÝÇÝN SEFERBERLÝðE ÝHTÝYAÇ VAR"

XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði'nin TNS Global iþbirliðiyle Eylül ayýnda yaptýrdýðý kapsamlý araþtýrmanýn sonuçlarý açýklandý. Araþtýrma sonuçlarý Türkiye halkýnýn yarýdan fazlasýnýn ýsý yalýtýmý konusunda yeterince bilinç sahibi olmadýðýný ortaya koydu.

XPS yalýtým levhasý üreticisi sanayici ve iþadamlarýndan oluþan XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði'nin TNS Global'e yaptýrdýðý enerji tasarrufu ve ýsý yalýtýmý bilinci konulu kapsamlý anket araþtýrmasýnýn sonuçlarý açýklandý. 2015 yýlýnýn Eylül ayýnda, 18 ilde 1560 denekle yüz yüze görüþme yöntemiyle gerçekleþtirilen araþtýrmada çarpýcý sonuçlar gözlendi.

Sonuçlara göre "enerji tasarrufu saðlayan ürün" dendiðinde ankete katýlan deneklerin aklýna gelen ilk nesnenin, yüzde 48 ile "A sýnýfý beyaz eþya" olduðu raporlandý. Enerji verimliliði saðlamak için ýsý yalýtýmý ve mantolamanýn öneminin algýsý ise yüzde 10'da kaldý. Oysa bir binada % 50-60 enerji tasarrufu, ancak binanýn ýsý  yalýtýmlý olmasý ile saðlanabiliyor.  Yine söz konusu sonuçlara göre vatandaþýn doðal gaz faturasýný azaltmak için en çok yaptýðý eylemin yüzde 61 ile "kullanýlmayan odadaki kaloriferlerin kapatýlmasý" olduðu gözlenirken, ikinci sýrayý yüzde 48 ile "kaloriferi kýsma" aldý. "Isý yalýtýmý ve mantolama" yüzde 41 ile ancak üçüncü sýrada kendine yer bulabildi.

"Kaloriferi kýsarak enerji tasarrufu yapamayýz"

Doðalgaz tasarrufu için radyatörü kýsmanýn ya da kapatmanýn ciddi bir etkisinin olmayacaðýný ifade eden Eruslu, "Sanýyorum bu yanýlgý, sobayla ýsýnýlan ve sobanýn tek bir odada yandýðý dönemlerden kalma bir alýþkanlýk. Halbuki kýþýn ve yazýn konfor þartlarýný korumak için en verimli yöntem mantolamadýr. Kýþýn ýsýtýlan havanýn havaya uçmamasý,  korunmasý sadece ýsý yalýtýmý ile mümkün. Yaz koþullarýný ve sýcak iklim bölgelerini de unutmamak lazým. Yazýn da ideal iç ortam sýcaklýðýný korumak, yani klima ile soðuttuðumuz odanýn yeniden ýsýnmamasý için, duvarlarda ýsý transferini önleyecek levhalar ile yapýlmýþ ýsý yalýtým uygulamalarýna ihtiyaç var. Tüm Avrupa ülkelerinde ve dünyada enerji verimliliði binalarýn çatý, duvar ve zeminlerine levhalarla yapýlan ýsý yalýtým uygulamalarý ile çok daha verimli sistemler hedefleniyor.  Standartlara uygun, doðru malzemelerle ýsý yalýtýmý olmadan enerji verimliliðinden bahsetmek mümkün olmaz" diye konuþtu.

"Bu sonuçlar, örneðin Türkiye'de konutlarýn ýsýtma ve soðutmasý için harcanan enerji miktarýnýn, toplam tüketimin yüzde 85'ine denk geldiðinin bilinmediðini gösteriyor" diyen Eruslu, "Yani hane halkýnýn elektrik ve doðalgaz faturasý olarak ödediði enerji harcamasýnýn büyük bir bölümü evlerimizin ýsýtmasýna ve soðutmasýna harcýyoruz. Kalan yüzde 10-15'lik bölümü ise elektrikli ev aletleri ve aydýnlatmada kullanýyoruz. Fakat araþtýrma raporunun gösterdiðine göre tasarruflu ampul kullanarak veya A sýnýfý beyaz eþya kullanarak daha fazla verimlilik hedeflendiði yanýlgýsý var. Üstelik bilindiði gibi ýsý yalýtýmýnda kullanýlan levhalarýn kalýnlýðý arttýkça enerji tasarrufu, yalýtým maliyetine oranla çok daha yüksek oranlarda artýyor. Ancak þunu da belirtmek gerek ki, yapýlan araþtýrmada ýsý yalýtýmý için kullanýlan ürünler arasýnda akla gelen ilk ürünün yüzde 64 oranla 'renkli köpük levha' yani XPS tipi ürünler çýkmasý umut verici ve sevindirici bir veri. Bu durum vatandaþýn yalýtým malzemesi olarak XPS ürünlerini ýsý yalýtýmý amacýyla benimsediðini gösteriyor" ifadelerini kullandý.

Enerji Kimlik Belgesi mi, o da ne?

Yapýlan araþtýrma ayrýca, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren tüm binalar için taþýmasý zorunlu bir belge olacak olan "Enerji Kimlik Belgesi" hakkýnda vatandaþýn neredeyse hiçbir bilgisinin olmadýðýný ortaya koydu. Sonuçlarda deneklerin sadece yüzde 4'ünün Enerji Kimlik Belgesi hakkýnda bilgisi olduðu gözlenirken, oturduðu binanýn Enerji Kimlik Belgesi'nin olup olmadýðýný bilenlerin oraný ise yüzde 18 olarak gerçekleþti. Enerji Kimlik Belgesi konusundaki bilinç seviyesinin, yaþ, eðitim ve gelir grubu büyüdükçe artmasý da bu konudaki bir baþka dikkat çekici unsur oldu. Enerji Kimlik Belgesi'nin ne olduðu konusunda en bilinçli kesimin yüzde 6 ile orta-üst sosyoekonomik sýnýfý temsil eden C1 sýnýf olduðu gözlemlenirken, "Binamýzýn Enerji Kimlik Belgesi var" cevabýný en çok veren denekler ise, toplumun en üst sosyoekonomik sýnýfý olan AB sýnýfý ile 55 yaþ ve üstü gruptan denekler olduðu anlaþýldý.

"Sonçlar oldukça vahim ancak ümit verici"
Isý yalýtýmý bilinci açýsýndan Türkiye genelinde ortaya çýkan tablonun Türkiye'de enerji verimliliði konusunun gerçekten doðru bilinmediðini ortaya koyduðunu söyleyen Emrullah Eruslu, XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði'nin 2006'dan bu yana yaptýðý çalýþmalarýn ne kadar gerekli ve isabetli olduðunun bu çalýþmayla daha net bir biçimde ortaya çýktýðýný ifade etti. Eruslu, "Özellikle enerji tasarrufu ve faturalarýn düþürülmesi noktasýnda ýsý yalýtýmýnýn en son sýralarda görülüyor olmasý, doðru uygulanan ýsý yalýtýmýnýn yüzde 50'den fazla enerji tasarrufu saðladýðý gerçeðini de göz önünde bulundurduðumuzda, bizim açýmýzdan son derece dikkat çekici bir veri" diye konuþtu.

Türkiye'nin enerji ithal eden, yüzde 75 oranýnda dýþa baðýmlý bir ülke olduðunu hatýrlatan Emrullah Eruslu, "Özellikle doðal gaz ithalatý noktasýnda, 2013 yýlý verilerine göre dünyada en çok ithalat yapan ilk 5-6 ülkeden biriyiz. Halen enerji üretimimizin yaklaþýk üçte birini ise doðal gaz çevrim santrallerinden saðlýyoruz. Rusya ve Ýran gibi komþu ülkelerden satýn aldýðýmýz doðal gazýn da cari açýða da etkisi oldukça yüksek. Dolayýsýyla vatandaþýn yalýtým konusunda bilincinin artýrýlmasý hem hane halký ekonomisini hem de ülke ekonomisini olumlu yönde etkileyeceði apaçýk bir gerçek olarak önümüze çýkmýþ durumda. Özellikle araþtýrma sonuçlarýna göre vatandaþýn Enerji Kimlik Belgesi konusunda bilgili olmadýðýný gözlemliyoruz. Oysa yaþadýðýmýz binalarýn ne kadar enerji tükettiðini, ýsýnmak için ne kadar doðalgaz, elektrik harcadýðýmýzý ölçümleyebilirsek, verimliliði arttýracak hedeflerden de ancak o zaman bahsedebiliriz. Enerji Kimlik Belgesi, satýn alacaðýmýz ya da kiralayacaðýmýz evin, ýsýnma-soðutma için ne kadar enerji harcadýðýný belgeleyen bir sertifika. Dolayýsýyla bu konuda vatandaþýn bilinçlendirilmesi çok büyük önem taþýyor.

Kýsacasý halkýn ýsý yalýtýmý hakkýnda bilinçlendirilmesi konusunda deyim yerindeyse tam bir seferberliðe ihtiyaç var." ifadelerini kullandý. Eruslu, bu seferberlikte kamu otoritesine ve özellikle de medyaya büyük görevler düþtüðünün altýný çizerek, "Örneðin ilgili bakanlýklarýn hazýrlatacaðý kamu spotlarýnýn televizyonlarda yayýmlanarak vatandaþýn yalýtým konusunda farkýndalýðýný artýrmak, ulusal basýnda yalýtýmla ilgili dosyalar veya özel ekler hazýrlamak, derneðimiz gibi sivil toplum kuruluþlarýnýn sesini duyurmak, vatandaþýn yalýtým konusunda bilinç düzeyini artýracaktýr. Bundan baþka okullarda ilgili derslerin müfredatlarýna yalýtýmla ilgili konular eklenmesi de gelecekte enerji verimliliði açýsýndan daha bilinçli nesillerin yetiþmesine olanak saðlayacaktýr" dedi.

Yorumlar

Top