"SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK" SÖZÜ VERÝLDÝ

Türkiye ÝMSAD tarafýndan 2009 yýlýndan bugüne gerçekleþtirilen 7. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi bu yýl "Sürdürülebilirlik Sözü" ile açýlýþ yaptý.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan bu yýl yedincisi düzenlenen Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi, Deðiþen Dünya Geliþen Malzeme temasýyla sektör liderlerinin katýldýðý ve gün boyu süren dört oturumda geleceðin dünyasýnda inþaat ve inþaat malzemeleri sektörlerinin nasýl bir konum belirlemesi gerektiði masaya yatýrýldý.

Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, TürkMMMB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Süreyya Ural, Ýstanbul Maden ve Metaller Ýhracatçý Birlikleri (ÝMMÝB) Yönetim Kurulu Baþkaný Rýdvan Mertöz, TürkSMD Yönetim Kurulu Baþkaný Aytek Ýtez,  ÝTO Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Gökhan Murat Kalsýn, TÝM Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Büyükekþi konuþmalarýyla açýlan zirvede önemli mesajlar yer aldý.

Hinginar: "Yýlsonu ihracatý 19 milyar dolar olacak"
Zirvenin açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtiren, ayný zamanda zirveye ev sahipliði yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, inþaat sektörünün, çatýsý altýnda topladýðý yüzlerce alt dalla birlikte Türkiye ekonomisinin en deðerli kaynaklarýndan biri olduðunu söyledi. Hinginar, Türkiye inþaat malzemeleri sektörünün 2014 yýlý rakamlarý konsolide edildiðinde 21.2 milyar dolar ihracat gerçekleþtirdiðine deðinerek, þu rakamsal deðerlendirmelerde bulundu: "Bu rakam 2013 yýlýnda 23 milyar dolardý. Bu yýl, özellikle de yakýn çevremizde cereyan eden siyasi karýþýklýklar nedeniyle yýlsonu ihracatýmýzýn 19 milyar dolar seviyelerinde tamamlanacaðýný tahmin ediyoruz. Kýsa vadeli dönemde bu tür ufak dalgalanmalar normal karþýlanabilir. Ancak 2023 vizyonuyla 500 milyar dolar ihracatýn gerçekleþtirilmeyi hedefleyen ülkemizde, bizlerin inþaat malzemesi sanayicileri olarak, 20 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatýmýzý 5-10 yýl gibi kýsa bir sürede 50 milyar dolara, hatta 100 milyar dolara çýkarmamamýz için hiçbir neden yoktur. Biz, sektör olarak bu gücü ve vizyonu kendimizde görüyoruz."

Türkiye inþaat malzemeleri sektörünün dünyada 5. sýrada olduðuna deðinen Hinginar, gerekli siyasal ve ekonomik koþullar saðlandýðýnda mevcut pazarýn 2-3 katýna çýkmasýnýn hayal olmadýðýný söyledi. Hinginar, Güney Kore örneðinden yola çýkarak, "Günümüzdeki geliþmiþ ülkeler, bu geliþmiþlik seviyesine yarattýklarý güçlü sanayi, eðitim, nitelikli iþ gücüne, Ar-Ge'ye yatýrým yaparak; inovatif üretimi destekleyerek, global pazarda rekabet edebilecek þirketler yaratarak ulaþtýlar" dedi.

Ural: "Sorumluluklarýmýzýn bilincindeyiz"
TürkMMMB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Süreyya Ural, "Teknolojide elde edilen ve hýzlanarak devam eden geliþmeler, dünyamýzýn ekolojik düzeninin korunmasý ile ilgili artan kaygýlar, verimlilik, sürdürülebilirlik, ekonomiklik gibi öne çýkan geliþmeler ve yaklaþým farklýlýklarý þüphesiz ki inþaat sektörünün her alanýnda kullanýlan en temel malzemelerden çimento-agrega gibi, en son detay ürünlere kadar tüm ürünlerde yenileþme, deðiþim ve geliþimi zorunlu kýlmaktadýr" diyerek, dünyada süren geliþmelerden ülkemizin sadece malzeme ithalatçýsý, veya lisanslý üretici firmalarý olarak deðil, Ar-Ge departmanlarý ile bu süreçte önde ve önder olan üreticileri ve tasarlayýcý/uygulayýcýlarý olarak herkese önemli görevler düþtüðünü belirtti.

Mertöz: "2016 ve sonrasý için umutluyuz"
Ýstanbul Maden ve Metaller Ýhracatçý Birlikleri (ÝMMÝB) Yönetim Kurulu Baþkaný Rýdvan Mertöz, yapý sektörü olarak Afrika'yý çok önemsediklerini belirterek, son dönemde bu bölgede gerçekleþtirdikleri faaliyetleri ve dünya genelinde katýldýklarý fuarlarý anlattý. Türkiye'de yapý sektöründe yabancý ürünlere çok fazla eðilim olduðunu dile getiren Mertöz, "Bunun sýnýrlandýrýlmasý gerekiyor. Kamu ihalelerinde ve yapý malzemeleri konusunda Türkiye'nin kalitesinin bilinmediðini düþünüyoruz. Yapý ihalelerinde, Avrupa ülkeleri dahil dünyanýn her yerine ihracatýný yaptýðýmýz ürünlerinin yerine yabancý ürünlerin isimleri görüyoruz. Bunlar çýkartýlmalý" diye konuþtu.
Mertöz, bu yýl inþaat malzemelerinde ihracatýn az da olsa düþtüðünü kaydederek, "2015'i kaybettik ama bu dönem Ar-Ge ve inovasyon yýlý olarak geçti. 2016 ve sonrasýnda umutluyuz" diye konuþtu.

Ýtez: "Üniversite ve sanayi ortaklýklarý gerek"
"Tasarýmý en üst düzeylere çýkararak, nitelikli yapýlar üretmeye devam edeceðiz" diyen TürkSMD Yönetim Kurulu Baþkaný Aytek Ýtez ise, "Biz mimarlar olarak, deðiþen dünyanýn gerektirdiklerini benimseyerek ve avantajlarýndan faydalanarak tasarýmlarýmýzý uygulayacaðýz. Üniversite ve sanayi kuruluþlarýnýn Ar-Ge odaklý iþ birlikleri ile bilgi alýþveriþi yaparak yeniliklerin öncüleri olacaðýz" dedi.

Kalsýn: "Dünyanýn geleceðini þekillendiren deðiþim ve dönüþümü hissediyoruz"
Ýçinde bulunduðumuz zaman diliminde dünyanýn yeniden inþa edildiðine ve geleceðinin þekilleneceðine dikkat çeken Ýstanbul Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Gökhan Murat Kalsýn, "Etkinliði ve güvenilirliði yüksek, fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri daha üstün olan inþaat malzemeleri, dünyanýn geleceðini þekillendiriyor. Ýþte bu deðiþim ve dönüþümü Ýnþaat sektöründe ve kullandýðýmýz malzemelerde çok yakýndan hissediyoruz. Bu zirvede ortaya çýkacak fikir ve öneriler, sektörün geleceðine ýþýk tutacaktýr" dedi.

Büyükekþi: "Kaliteli, inovatif ve rekabetçi malzeme üretimiyle Türkiye'nin gelecek hedeflerine daha fazla katký saðlayacaðýz"
Ýnþaat sektörü ve sektörün girdisini arz eden inþaat malzemeleri sektörünün istikrarlý bir geliþim göstermesinin ekonomi için büyük bir kazanç olduðunu belirten TÝM Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Büyükekþi, "Türkiye'de inþaat sektörünün büyüklüðü ve birçok sektörle baðlantýsý bu sektörü ülkemiz için stratejik ve oldukça önemli kýlýyor. Özellikle inþaat malzemesi sektörünün, içinde bulunduðumuz çaðýn gerektirdiði niteliklere fazlasýyla sahip, kalite ve tasarýmýyla fark yaratan ürünleriyle dýþ pazarda sürdürülebilir ve yüksek rekabet gücüne sahip olmasý sektör için olduðu kadar tüm ekonomimiz için önem arz ediyor. Bu sebeple, ihracatçý ailesi olarak her zaman vurguladýðýmýz yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetleriyle, stratejik önem taþýyan bu sektörde geliþimin her zaman daha iyi seviyelerde gerçekleþmesini hedefliyoruz.'' açýklamasýnda bulundu.

I. Oturum ?û Deðiþen Dünya: Yeni Sanayi Devrimi, Sürdürülebilirlik, Deðiþim
Yeni sanayi devrimi, sürdürülebilirlik ve deðiþim konularýnýn iþlendiði ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Baþkaný Canan Ercan Çelik ile Hürriyet/Radikal Ekonomi Yazarý Uður Gürses'in katýldýðý birinci oturum inovasyon ve sürdürülebilir yaklaþýmlar üzerinde yükseldi.

Kansu: "Ýnþaat sektörü, inovasyonla kabuk deðiþtiriyor, geliþiyor"
Ýnþaat sektörünün inovasyonla ortaya çýkan yeni malzemelerle sürekli kabuk deðiþtirdiðini ve geliþtiðini söyleyen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Sektöre baktýðýmýzda, yapý malzemeleri üretimi ve daðýtýmý ile baþlayan ve hem mühendislik & mimarlýk hem de inþaat alanlarýndaki becerimizle Türk firmalarýnýn uluslararasý alanda ciddi oyuncular olmaya baþladýklarýný gözlemliyoruz. Toplam kalite vazgeçilmez. Firmalar en az fire ile en mükemmel ürünü, en hýzlý þekilde müþterilerine, tam zamanýnda sunacak mükemmel bir tedarik zinciri kurmalý; deðiþken ekonomik þartlarda þirketin rotasýný ve kaynaklarýný optimumda dengelemeliler. Teknolojinin rekabette en önemli araçlardan biri olduðu günümüzde ERP/CRM çözümleri firmanýzýn en önemli kaynaðý insan gücünüz ile süreçlerinizi ve teknolojiyi bir araya getiren sistemlerdir. Bu çözümleri baþarý ile uygulayan firmalar pazarda fark yaratýp, rekabette öne çýkacaklardýr" dedi.

Çelik: "Kurumsal ve ulusal sürdürülebilirlik stratejisi hayata geçirilmeli"
Ýþ Dünyasý ve Sürdürülebilir Kalkýnma Derneði Baþkaný (SKD Türkiye) Canan Ercan Çelik ise, 2050'de 9 milyara ulaþmasý beklenen dünya nüfusunun çoðunun geliþmekte olan ülkelerde yaþayacaðýna, kente göçün artarak devam edeceðine ve en önemlisi iklim deðiþikliðinin yarattýðý sorunlarýn hepimizin yaþamýný daha çok etkileyeceðine dikkat çekti. Çelik, "Sosyal politikalarý gözden geçirmediðimiz ve küresel çevresel bileþenler olan iklimi, ozon tabakasýný, ekolojik yaþam çeþitliliðini gözetmediðimiz takdirde ulusal ve bölgesel kalkýnmanýn sürdürülebilirliði de bir soru iþareti olarak kalacak. Ülkemizin küresel ekonomide yerini saðlamlaþtýrabilmesi için kurumsal ve ulusal sürdürülebilirlik stratejisinin hayata geçirilmesi gerektiðine inanýyoruz. 7. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi gibi, kalkýnma açýsýndan kritik bir sektör olan inþaat sektörünün liderlerini bir araya getiren bir platformun sürdürülebilirliði gündemine taþýmasý son derece önemli ve sevindirici bir adým" dedi.

Ýnþaata Sanat Çerçevesinden Bakýþ
Ýlk oturumun ardýndan Avrupalý tasarýmcýlar Pinar&Viola tarafýndan yapýlan Future Human Habitat konulu özel sunumda inþaata sanat çerçevesinden bakýþ açýsý yorumlandý. Tasarýmcýlar Pýnar Demirdað ve Viola Renate, inþaat sektöründeki ve onun ötesindeki günümüz zorluklarýn üstesinden gelinmesi için ihtiyaç duyulan yeni tasarým sistemlerini masaya yatýrdý. Ýkili sosyal ve gezegensel angajmanlarý arttýrmak ve sürdürülebilir, yaþama dönük geleceðin çözümlerine yönelik vizyonel bakýþ açýlarýný katýlýmcýlarla paylaþtý.

II. Oturum ?û Deðiþen Ýhtiyaçlar: Dünyadaki Deðiþimin Yapýlaþmaya ve Yapýlara Etkileri
Zirve'nin "Deðiþen Ýhtiyaçlar: Dünyadaki Deðiþimin Yapýlaþmaya/Yapýlara Etkileri" konulu ikinci oturumunda Nevzat Sayýn Mimarlýk Hizmetleri NSMH Kurucusu Nevzat Sayýn, Özyeðin Üniversitesi, Makina Bölüm Baþkaný / Enerji, Çevre Ve Ekonomi Merkezi Direktörü    Prof. Dr. Pýnar Mengüç ve Kentsel Strateji Proje Geliþtirme ve Danýþmanlýk Kurucu Ortaðý, þehir Plancý A. Faruk Göksu konuþmacý olarak yer aldý.

Kentleri Yeniden Düþünmeliyiz
Kentsel Strateji Kurucu Ortaðý A. Faruk Göksu, yaptýðý konuþmada kentlerin geleceðe hazýrlanmasý gerektiðine dikkat çekerek, þunlarý söyledi: "Kentlerimizin pek çoðunun kompakt geliþimi ile kontrolsüz büyümenin ortaya çýkardýðý sorunlarýn bugün baþta ulaþým, standartlarý düþük çevreler, açýk alan yetersizliði gibi önemli sorunlarýn yaný sýra kentlerin yönetim sorununu da ortaya çýkardýðýný belirten Göksu, 'Kentlerimizin kontrolsüz büyümesi akýllý büyüme ve akýllý kent kavramýnýn önemini son yýllarda gündeme taþýmýþtýr. Akýllý kent kavramýnýn en temel ilkesinin iyi yönetim ve kaynaklarýn etkin kullanýmýdýr.  Maalesef, yerel yönetimler akýllý kent kavramýný teknoloji odaklý projeler olarak algýlamakta ve akýllý bina ölçeði olarak ele almaktadýr. Aksine bölge ve kent sistematiði içinde vizyon, tasarým ve sosyal etki temalarýnýn öncelikli ele alýndýðý yeni kent yönetim modelleri tartýþmaya açýlmalýdýr."

Nanoteknolojik ilerlemeler çýðýr açacak
Eldeki malzemeye dayanan geleneksel mühendislik tasarýmlarýnýn deðiþtirilerek, malzeme tasarýmýndan yola çýkan bir anlayýþa dönüþmesi gerektiðine deðinen Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof. Dr. M. Pýnar Mengüç, "Özellikle nanoteknolojideki ilerlemeler yeni malzemelerin istediðimiz özelliklerde üretilmesine imkan verebiliyor. Bence bilimsel olarak üst düzeyde yapýlacak olan çalýþmalarýn kullanýcýya taþýnmasý ile enerji kullanýmýnda, harmanlanmasýnda ve verimliðinde oldukça köklü deðiþiklikler bekliyor olacaðýz. Bu deðiþiklikler tüm dünyada binalarda ve endüstriyel uygulamalarda bir çýðýr açma yolunda. Ayný geliþmeleri ülkemizde de yaygýnlaþtýrmamýz bu konulardaki bilgi birikimini ve üniversite-sanayi iþbirliklerini arttýrarak gerçekleþecektir" diye konuþtu.

III. Oturum  - Deðiþen Beklentiler: Malzeme Sektöründen Beklentiler
7. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi'nin üçüncü oturumunda ise malzeme sektöründen beklentiler gündeme taþýndý. GYODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Haluk Sur, Ural Mühendislik Ýstanbul Grup Direktörü Süha Öneþ ve Öncüoðlu Mimarlýk Yönetim Kurulu Üyesi Önder Kaya oturum konuklarý oldu.

Sur: "Malzeme üreticileri yeþil ve doðayý destekleyen malzemelere yönelmeliler"
Her konuda olduðu gibi inþaatta da zaman içinde tüketici alýþkanlýklarýnýn deðiþtiðini söyleyen GYODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Haluk Sur, konuyla ilgili þu açýklamayý yaptý: " Dünyada nüfus hýzlý bir þekilde artýyor. Var olan nüfusun %50'sinde kentleþme, diðer yarýsýnda kýrsallaþma hakim. 2020 yýlýnda kentleþme oraný %70'leri bulacak bu da kaynaklarýn git gide azalacaðýnýn göstergesi. Kaynaklarýn azalmasý ise yeþil bina ihtiyacýný artýracak bu da yeþil binalarýn deðerini artýracak. Yabancý yatýrýmcýlar bunun farkýnda olacaklar ki, yeþil binaya çok daha fazla yatýrým yapýyorlar. Bu algýyý Türkiye'de oluþturmak için inþaat sektörüne çok iþ düþüyor. Yeþil Binanýn özellikleri, ne gibi yararlarý olduðu halka anlatýlarak bu bilinç aþýlanmalý. Malzeme üreticileri ise yeþil ve doðayý destekleyen malzemelere yönelmeli."

IV. Oturum  - Deðiþimi ve Geleceði Yönetmek
Kýrþehir Belediye Baþkaný Yaþar Bahçeci, Lüleburgaz Belediye Baþkaný Emin Halebak ve Tuzla Belediye Baþkaný Dr. þadi Yazýcý'nýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen son oturumda deðiþim ve gelecek yönetimi yerel yönetimler açýsýndan ele alýndý.

Sürdürülebilirlik için imzalar atýldý
Sürdürülebilirliðe verdiði önemi paylaþmak ve toplumu sürdürülebilir bir geleceðe taþýmak için, inþaat malzemesi sektörünün bu hedefi sahiplenmesini ve iyi uygulamalarý yaygýnlaþtýrýlarak sektörün katkýsýný artýrmayý anahtar olarak gören Türkiye ÝMSAD, zirve konuþmalarýnýn ardýndan "Sürdürülebilirlik Sözü"ne imza attý. Bu bildirge ile Türkiye ÝMSAD üyeleri "Türkiye ÝMSAD Sürdürülebilirlik Ýlkeleri"ni benimseme sözü verirken Su Yönetimi, Enerji Yönetimi Verimliliði ve Ýklim Deðiþikliði, Sorumlu Üretim, Ýþgücü ve Ýstihdam ile Ürünler ve Sistemler parametrelerine uyumluluk vaadi vermiþ oldu.

Tasarýmýn en iyileri seçildi
Kentsel mekan kalitesinin ve yaþanýlabilirlik düzeyinin arttýrýlmasýný yarýþmalar aracýlýðý ile desteklemek ve özendirmek amacýyla düzenlenen bu yýl ilk kez Türkiye ÝMSAD Kentsel Tasarýmda Kalite Ödülleri de Zirve kapsamýnda sahiplerini buldu. Seçici Kurul tarafýndan yapýlan deðerlendirme sonucu, Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüþüm Alaný Kentsel Tasarým ve Mimari Fikir Projesi ile Mimarlar Büþra Al, Ýlker iÝðdeli ve Berrin Özdemir ile projeyi yarýþmaya açan Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'ne ödül verildi. Kentin önemli bir bölümünde mevcut olan imar planýnýn yürürlüðünü durdurarak, yarýþma yöntemi ile kentsel tasarýmla yeni bir planlamanýn oluþmasýna fýrsat tanýyan ve kýsýtlý olanaklarla bu süreci gerçekleþtirerek "Söke Belediyesi Ýmar Planlamasýna Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarýþmasý"ný düzenleyen Söke Belediyesi'ne ise Juri Özel Ödülü verildi.  

SBE16 ISTANBUL Ekim 2016'da
Zirvede Türkiye ilk kez Türkiye ÝMSAD'ýn organizatörlüðünde gerçekleþtirilecek SBE16 ISTANBUL Konferansý'nýn da lansmaný yapýldý. 2000 yýlýndan bu yana dünyada 50'den fazla ülkede yapýlmakta olan The Sustainable Built Environment Conference Series çerçevesinde SBE16 ISTANBUL Konferansý, 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasýnda gerçekleþtirilecek. Ana temasý "Akýllý Metropoller ?û Sürdürülebilir ve Akýllý Binalar ile Akýllý þehirler için Entegre Çözümler" olarak belirlenen konferansa iliþkin bilgiyi konferanslar serisinin uluslararasý direktörü Nils Larsson verdi.  

Konferans çerçevesinde; hükümetler arasý iklim deðiþikliði raporunda 2050 yýlýna kadar Akdeniz bölgesinde ortalama sýcaklýklarýn 1??C ila 2??C, Türkiye'de ise 2,5??C ila 4??C artacaðý öngörüsüne karþýlýk olarak Türkiye'nin iklim deðiþikliði kapsamýndaki ulusal vizyonu sunulacak. Türkiye bu kapsamda iklim deðiþikliði politikalarýný kalkýnma politikalarýyla entegre etmiþ, enerji verimliliðini yaygýnlaþtýrmýþ, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn kullanýmýný arttýrmýþ ve iklim deðiþikliðiyle mücadeleye özel þartlarý çerçevesinde aktif katýlým saðlayan ve yüksek yaþam kalitesiyle refahý tüm vatandaþlarýna düþük karbon yoðunluðu ile sunabilen bir ülke olma vaadinde bulunacak.

Yorumlar

Top