ÜNLÜ MÝMARLAR ÝSTANBUL'U KONUþTU

ÜNLÜ MÝMARLAR ÝSTANBUL'U KONUþTU

Yapý-Endüstri Merkezi'nin (YEM), bu yýl 6. sýný düzenlediði "Konutun Gücü Adýna" baþlýklý konferansta yapý, mimarlýk, tasarým, gayrimenkul ve inþaat alanlarýnýn önde gelen temsilcileri AKG Gazbeton, Blum TR ve Çuhadaroðlu sponsorluðunda bir araya geldi. Konferansta, sektörün farklý disiplinlerinde varlýk gösteren öncü isimleri konut- kent- insan iliþkisini sosyal, felsefi ve tasarým boyutlarý dahilinde tartýþtýlar.

Yapý-Endüstri Merkezi, yaþamýmýzýn yeniden inþa sürecinde sektörü doðru dinamiklerle geliþtirmeye, çözümler aramaya, geleceði daha iyi tasarlamaya yönelik çalýþmalarýna devam ediyor. Yapý Dünyasý'nýn Bilgi Merkezi kimliðini bu anlayýþla sürdüren YEM, Konut Konferansý'nda "görünenin ardýndakini göstermekte" ýsrarlý tavrýný sürdürüyor.  Ýnovatif ve kolektif yaklaþýmlarla daha sürdürülebilir yapýlaþmaya gidileceðinin belirtildiði konferansta Türkiye'den ve Dünya'dan önemli isimler bir araya geldi.

Kendisine sahip çýkan mahalle: Derbent
Konferansta yer alan konuþmacýlarýndan Bir Umut Derneði'nden þehir plancýsý Gizem Kýygý, sermaye lehine yönetilen, yýpratýcý bir kent politikasý sürecine girildiðini belirterek bunun oluþturabileceði sosyal sýkýntýlara dikkat çekti. Kýygý, "Derbentliler bize farklý bir mahalle ve kent siyasetinin olabileceðini gösterdi. Var olma mücadelesinden kendi talep mekanizmalarýný kuracak bir duruma geldiler. Diðer insanlarla dayanýþma içerisinde kendi sokaklarýna, mahallelerine sahip çýktýlar." dedi.

Kente sadece imar ya da emsal diye bakýlamaz

Sanatçý-mimar-kentsel aktivist Sinan Logie ise, konuþmasýnda Derbent mahallesi için yapýlan çalýþmalardan bahsetti. Bölgede incelemelerde bulunduðunu belirten Logie, mahalle sakinlerinin mahalleden memnun olduðunu ve taþýnmak istemediðini kaydetti. Derbent'te organik toplumsal bir yapýlaþma olduðunu ifade eden Logie, sokak aralarýndaki geometrilerin saðladýðý ortak sosyal yaþam alanlarýný anlattý. Logie, kente sadece imar ya da emsal odaklý bakýlmasýnýn yanlýþlýðýna vurgu yaparak, bu tür kent politikalarýnýn kenti yaþanmaz hale getireceðini söyledi.

Göz ve temas bitti
Sanatçý, fotoðrafçý, akademisyen, mimar Murat Germen ise "Hangimiz Masumuz?" sorusunu soran oturumda, konuþmasýna "Gökdelen karþýtýyým, konuþmam da bunun üzerine olacak." diyerek baþladý.  Alçak katlý yapýlarýn arasýnda insani ölçekli açýk alanlarda birbirleri ile göz ve söz temasý kurabilen insanlarýn, yüksek katlý yapýlara yerleþtirildiklerinde birbirlerinden kopmaya baþladýklarýný ve bunun yarattýðý olumsuz durumu dile getirdi.

"Zonlama ayrýþtýrmak için deðil, doðru birliktelikler kurmak için yapýlýr, bizde ise tersine iþliyor." diyen Germen, sözlerini þöyle tamamladý: "Bizdeki yüksek yapýlar, Hong Kong ya da New York'ta olduðu gibi kent yaþamýnýn ve karakterinin bir parçasý deðil. Gündüz ancak güvenlik gözetiminde eriþim saðlanabiliyor, gece eriþim saðlayabileceðimiz gökdelen sayýsý ise çok az" diye konuþtu.

Kentsel yýkým mý, kentsel devrim mi?

Yeni kentleþme deneyiminin yarattýðý açmazlara deðinen Murat Germen'in ardýndan, makro süreçlere odaklanan Emrah Altýnok ise, Türkiye'de 2000 sonrasý konut üretimini, TOKÝ örneði özelinde mercek altýna aldý. Altýnok, Zürih büyüklüðünde dört þehrin barýnabilecek büyüklüðe sahip TOKÝ'nin; Avcýlar, Baþakþehir, Küçükçekmece ilçelerini kapsayan su havzasýna inþa etmekte olduðu yeni yerleþim alaný olduðuna dikkat çekti.  Bu projeden hareketle, ekonomi-politik bir aygýt olarak konutun gücünü, iç tutarlýlýklar ve iç çeliþkiler ekseninde deðerlendirdi.

"Mahallen için günübirlik dönüþüm rehberi"
Better Block kurucu ortaðý Andrew Howard, "Mahallen için Günübirlik Dönüþüm Rehberi" baþlýðý altýnda Amerika'da dönüþtürdükleri mahalleleri anlattý.  Ýnovatif ve kolektif bir proje olan "Better Block"un baþarý öyküsünden de söz eden Howard, "Bütün dünyada insanlarýn kendilerini rahat hissedebileceði mekanlar yaratmak istiyorum." dedi. Ýnsanlarýn þehirlerde artan trafik ve nüfus yoðunluðundan korktuklarýný belirten mimar son 20 yýlda konut ve kent politikalarýnýn bu doðrultuda oluþturulduðuna dikkat çekti. Howard Amerika'da dönüþüm için bürokrasi ve kurallar karþýsýnda sert mücadele verdiklerini de belirtti.

Howard, insanlarýn yaþayacaklarý þehirleri, sokaklarý kendilerinin yaratmasýna öncülük ettiklerini söylerken Dallas'ta bulunan bir sokaðýn dönüþüm öyküsünü anlattý. þehir politikalarýnýn orada yaþayanlar lehine nasýl deðiþtirilebileceðini  anlattýðý bu çalýþmada  kendi sokaklarýna sahip çýkmanýn insanlarý bambaþka biri haline dönüþtürdüðüne de dikkat çekti.

Aþaðýdan yukarýya kent politikalarý üretilmeli
Better Blok'un nasýl inþa edileceðinden bahseden Howard, tek bir mekan üzerine odaklandýklarýný, ardýndan orada yaþayanlarý bir araya getirdiklerini söyledi. Ýnsanlarýn kendi yaþadýklarý alanlar için sevdikleri ve sevmediklerini, isteklerini yazdýklarýný belirten Howard, ardýndan projenin yürümeye baþladýðýný kaydetti. Howard, Better Block ile þehirlerin geçicilikten kalýcýlýða geçiþlerinin saðlandýðýný, insanlarýn mutlu olduðunu, devletin konut üzerinde nasýl hareket etmesi gerektiðini gösterdiklerini, belirtirken, "Yukarýdan aþaðýya, yani devletten halka kent ve konut politikalarý üretilmesi son derece yanlýþ. Aþaðýdan yukarýya doðru kent ve konut politikalarý üretilmeli." dedi.

"Akýllý Kentlilik ?ûÝstanbul'un kentsel alanlarýndan öðrenme"
"Akýllý Kentlilik-Ýstanbul'un kentsel alanlarýndan öðrenme." baþlýklý oturumda Studio HBohle'nin kurucusu Hendrik Bohle, Ýstanbul'un özgün yapýlarýna ve kamusal alanlarýna dair gözlemlerini dinleyiciler ile paylaþtý. Bohle, Ýstanbul'un da diðer dünya kentleri gibi soylulaþtýrma, turistikleþtirme gibi pek çok süreç yaþadýðýný ve pek çok sorunla boðuþtuðunu söyleyerek, Ýstanbul'da farklý yapýlaþmalar içindeki farklý yaþam biçimlerinden bahsetti.

Bir yapýda olmazsa olmaz bütünün uyumuna dikkat çeken bir diðer önemli konuþmacý Andrea Desimone Architetto kurucusu Andrea Desimone'ydi.  Ýtalyanca gerçekleþtirdiði sunumuna dilin, kendini doðru ifade etmeninin ve diyalogun öneminden bahsederek baþladý. Kendi ofisinin proje üretme dinamiklerini örneklerle detaylandýrarak aktaran Desimone, bu süreçte müþterinin ihtiyaçlarý, talepleri ve çevrenin ihtiyaçlarý ile diyalog halinde olmasýnýn en önemli kriter olduðunu ifade etti. Desimone, yapýda kullanýþlýlýk, saðlamlýk, güzellik olarak tanýmlanan üç ana ilkenin yerine diyalog, uyum ve kimlik kavramlarýný benimsediðini söyledi. Projelerinde farklý stillerin, ayrýntýlarýn, dokularýn, malzemelerin bir araya gelerek birbirinden ayrýþan ancak bir arada uyum içerisinde var olan yapý birimleri oluþturmasýný hedeflediklerinin altýný çizdi.

"Ýstanbul yüzyýllardýr bir cazibe merkezi oldu"
Konutu besleyen kamusal alanlarýn önemine deðinen Bohle, Ýstanbul'da kamusal alanlarýn farklý kullanýmlarýndan da örnekler verdi. Kamu alanlarýnýn daha ilgi çekici hale getirilmesinin dünyada kent politikalarýna yansýdýðýný söyleyen Bohle, yüzyýllardan beri Ýstanbul'un bir cazibe merkezi olduðunu ve bunun böyle devam ettiðini belirtti.

Gayri resmi kent mekanlarýnýn farklý sýnýflardaki insanlarý bir araya getirip kaynaþtýrdýðýný ifade eden Bohle, bu tür mekanlarýn sosyalleþme üzerinde oynadýðý rolden bahsetti. Bohle, kent bahçelerinin toplum içindeki birleþtirici rolünün önemine deðinerek, kent bahçelerinin konut çözümlerinin bir parçasý olmasý gerektiðini kaydetti. Bohle, "Kentler oluþur, ardýndan deforme olur ve ardýndan yeniden oluþur." diyerek sunumunu sonlandýrdý.

Günün sonunda Yapý Dergisi Genel Yayýn Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz, Basýn Ekspres hattýnýn geçmiþi, bugünü ve geleceði hakkýnda araþtýrma, inceleme ve sorgulamalara odaklanan "Bir Deðiþimin Ýç Yüzü" baþlýklý sunumunu gerçekleþtirdi. Bölgenin beþ farklý belediyenin yönetim alanýyla çevrelenen ve Ayamama deresine paralel olarak geliþen vadi niteliðinde bir MÝA (merkezi iþ alaný) olarak kurgulandýðýna dikkat çeken Engingöz, sunumun devamýnda bölgedeki G Plus ve IstWest projelerinin yatýrýmcý ve mimarlarýnýn, 14 Kasým'da #konut2015 etiketiyle sosyal medya üzerinden saðlanan katýlýmla organize edilen saha gezisinde yaptýklarý konuþmalara yer verdi.

Yorumlar

Top