DÜNYA BÝNALAR GÜNÜ BÝRLEþÝM BÝLDÝRGESÝ PARÝS'TE ÝMZALANDI

DÜNYA BÝNALAR GÜNÜ BÝRLEþÝM BÝLDÝRGESÝ PARÝS'TE ÝMZALANDI

Türkiye Müteahhitler Birliði Baþkan Vekili ve Uluslararasý Müteahhitler Birliði Konfederasyonu CICA Baþkaný Emre Aykar, Paris Ýklim Zirvesi'nde "Dünya Binalar Günü Birleþim Bildirgesi'ni imzaladý.

Türkiye Müteahhitler Birliði Baþkan Vekili ve Yapý Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Emre Aykar'ýn Kasým 2014'ten bu yana baþkanlýðýný yürüttüðü Uluslararasý Müteahhitler Birliði Konfederasyonu'nun (CICA) da içinde bulunduðu uluslararasý kuruluþlar, Paris'teki Ýklim Zirvesi'nde (COP21)  bir araya geldi. 30 Kasým-11 Aralýk 2015 tarihlerinde gerçekleþtirilen zirvede 3 Aralýk "Dünya Binalar Günü" ilan edildi.

Birleþmiþ Milletler Çevre Programý öncülüðünde; UNEP; UN-HABITAT, Fransýz Geliþme Ajansý (ADF) Mimarlýk 2030; Uluslararasý Mimarlar Birliði, Galler Prensliði Kurumsal Liderler Grubu, Uluslararasý Enerji Ajansý, Ýklim Teknolojileri Merkezi, UNEP finansman giriþimi, Dünya Yeþil Binalar Konseyi, Dünya Kaynaklarý Enstitüsü ve CICA gibi çeþitli uluslararasý kuruluþlarýn ortak çalýþmasý ile, 3 Aralýk Dünya Binalar Günü'nde hazýrlanan Bildirge imza altýna alýndý.

Binalar dünya kaynaklarýnýn yüzde 40'ýný kullanýyor
Bildirgeye göre, binalar dünyada üretilen global enerjinin yüzde 40'ýný, suyun yüzde 25'ini, dünya kaynaklarýnýn yüzde 40'ýný kullanýyor ve toplam sera gazý salýmlarýnýn da yüzde 30'una neden oluyor. Bina inþaat sektörünün dünya toplam gayri safi hasýlasýnýn yüzde 10'u deðerinde olduðu ve 111 milyon kiþiye istihdam saðladýðý tahmin ediliyor. Geliþmekte olan ülkelerde ise nüfus artýþý ve hýzlý kentleþmenin doðurduðu konut, eðitim, saðlýk, sosyal ve idari hizmet ihtiyaçlarý bina ve inþaat aktivitelerini gayri safi hasýlanýn yüzde 40'ýna kadar çýkartýyor. Diðer taraftan binalar, hedeflenen sera gazý salýmlarýnýn, en asgari düzeyde harcamalarla azaltýlmasý için de önemli bir potansiyel oluþturuyor. Bugün, binalarda tüketilen enerji, güvenilir ve kolaylýkla temin edilebilen teknolojiler kullanýlarak yüzde 30 ila 80 oranýnda azaltýlabiliyor.

Bildirgeye imza atan CICA Baþkaný Emre Aykar, binalarýn uzun ömürlü niteliklerine dikkat çekerek þöyle konuþtu: "Bugün inþa edilecek binalar, yarýnýn bina stoklarý olacak. Hemen harekete geçilmezse, sera gazý salýmlarýnýn onlarca yýl yükselerek artmasý kaçýnýlmazdýr. Oysa düþük enerji sarf eden, yenilenebilir, yeniden düzenlenebilir çözümler; güvenilir politikalar, finansman imkanlarý ve teknolojik iþlemler kullanmak imkaný mevcuttur. Bugün, "Binalar Günü Birlik Çaðrýsý" kapsamýnda, bina sektörü olarak ülkeler bazýnda bu desteði vermek amacýyla, gücümüzü birleþtirmeyi öneriyoruz. Tüm paydaþlarýmýzý, hükümetleri, þirketleri, finans kuruluþlarýný, üniversiteleri, birlikleri, profesyonelleri ve tüketicileri eylem planýna katýlmaya davet ediyoruz."

Emre Aykar'ýn Baþkan Vekilliði görevini yürüttüðü Türkiye Müteahhitler Birliði de, Kasým 2014'te kamuoyuna açýkladýðý Ýnþaat Sektörü Bildirgesi'nde, sürdürülebilir inþaat prensiplerini ve yaþanabilir kentler hedefini Türkiye'nin gündemine taþýmýþtý.

Yorumlar

Top