SAMSUNLULAR BÝNALARINI TANIMIYOR

SAMSUNLULAR BÝNALARINI TANIMIYOR

Samsun halkýnýn yalnýzca yüzde 23,3'ü binasýna yalýtým yapýlmadýðýný belirtirken yüzde 62,74'ü binasýna yalýtým yapýlýp yapýlmadýðýný bilmiyor.

Eryap A.þ. CEO'su ve XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði Baþkaný Emrullah Eruslu, Samsun'da binalarýn yüzde 81,3'ünün temelinin kontrol ettirilmediðini, halkýn yüzde 70'inin evinde yalýtýmsýzlýk nedeniyle ýsý kaybý yaþadýðýný açýkladý. Eruslu "Yalýtýmsýzlýk nedeniyle binalarýn taþýyýcý donatýsýndaki paslanma, yüksek nem oranýyla birlikte daha da hýzlý ilerleyerek deprem coðrafyasýnda bulunan Samsun için kritik bir önem taþýmakta" dedi.

Hýzlý bir kentleþme gösteren Samsun'da 2013 yýlý itibariyle 50 yaþ ve üzeri bina sayýsýnýn 16 bin 329 olarak hesaplandýðýný belirten Eruslu, 2012 yýlýnda toplam konut stokunun 321.670 adete ulaþtýðýný, ayný yýlýn kentli hane halký sayýsýnýn ise 233.444 olarak hesaplandýðýný söyledi. Eruslu, "Bu iki veri karþýlaþtýrýldýðýnda Samsun'da konut açýðý yokmuþ gibi görünse de, 2000 öncesinde yapýlan binalar ele alýndýðýnda kentsel dönüþüm sonucunda kentte yeni bina ihtiyacý olduðu görülmektedir. Samsun'da kentleþmeden kaynaklý konut ihtiyacý 2013 - 2023 yýllarý arasýnda yýllýk bazda yaklaþýk olarak 7.000 konut olarak hesaplanmýþtýr. Öte yandan kentsel dönüþüm ve yenileme kaynaklý konut ihtiyacý ise 2013-2033 yýllarý arasýnda yýllýk bazda 5.000 olarak hesaplanmýþtýr. Buna göre 2013-2023 yýllarý arasýna odaklandýðýmýzda yýllýk bazda konut ihtiyacýnýn 12.000 adet olduðu görülmektedir; 2011 ve 2012 yýllarý konut inþaat ruhsatlarý incelendiðinde yaklaþýk yýllýk 10.000 konutluk yapý ruhsatý, 10.000 adette iskan izni alýndýðý ve 11.000 adetlik konut satýþý yapýldýðý görülmektedir Tüm bu bilgiler ýþýðýnda Samsun ilinde yýllýk 1.000 - 2.000 adetlik konut açýðý bulunduðu söylenebilir" dedi.

"Sahilde ve iç kesimlerde deðiþiklik arz eden Samsun'un ikliminde genellikle yaz mevsiminde, aþýrý sýcaklar olmamasýna raðmen; deniz suyu buharlaþmasýna ilaveten, çevredeki baraj göllerinin çokluðu sebebiyle nem oraný oldukça artmakta. Meteoroloji Genel Müdürlüðü'nün verileri de analiz edildiðinde Samsun'da ortalama yaðýþ miktarýnýn ve nispi (Baðýl) nem oranýnýn ülke ortalamasýnýn üzerinde olduðu açýkça görülmektedir. (Türkiye nem ortalamasý %62,2 iken Samsun nem ortalamasý yaklaþýk %71,8'dir.)

Dolayýsý ile bu denli nemli bir þehirde hem yapýlarýn güvenliði, hem de þehirde yaþayan insanlarýn saðlýðý için yalýtým çok daha fazla önem arz etmektedir" diyen Eruslu, "Eryap olarak yaptýrdýðýmýz 'Türkiye'de Yalýtým' anketine yanýt verenlerin yaklaþýk yüzde 10'u Samsun'da yaþýyor. Samsun'da ankete katýlanlarýn sonuçlarýný incelediðimizde; Samsun halkýnýn yalnýzca yüzde 23,3'ü binasýna yalýtým yapýlmadýðýný belirtirken yüzde 62,74'ü binasýna yalýtým yapýlýp yapýlmadýðýný bilmediðini belirtti.  Samsunlularýn yüzde 70,62'si binalarýnda ýsý kaybý þikayetini dile getirirken yüzde 22,19'u dýþarýdaki sesin içeriye girmesinden rahatsýz. Samsunlular evlerine giren soðuk havadan da oldukça þikayetçi. Samsun'un en büyük sorunu ise ankete katýlanlarýn yüzde 81,3'ünün binasýnýn temeli hakkýnda hiçbir þey bilmemesi ve binasýnýn temelini hiç kontrol ettirmemesi. Görüldüðü üzere yalýtýmsýzlýk nedeniyle binalarýn taþýyýcý donatýsýndaki paslanma, yüksek nem oranýyla birlikte daha da hýzlý ilerleyerek deprem coðrafyasýnda bulunan Samsun için kritik bir önem taþýyor. Deniz kýyýsýna yerleþtirilmiþ yapýlar ve tesisler taþýyýcý donatýdaki korozyon nedeniyle on yýl gibi çok kýsa bir sürede taþýma kapasitesinin yaklaþýk yarýsýný kaybederek depremde can ve mal kaybý açýsýndan ciddi risk taþýyor" dedi.

Yorumlar

Top