6. BOðAZÝÇÝ ZÝRVESÝ'NDE ÝNþAAT SEKTÖRÜ'NÜN ÖNEMÝ TARTIþILDI

6. BOðAZÝÇÝ ZÝRVESÝ'NDE ÝNþAAT SEKTÖRÜ'NÜN ÖNEMÝ TARTIþILDI

Uluslararasý Ýþ Birliði Platformu tarafýndan, TÝM ev sahipliðinde düzenlenen 6. Boðaziçi Zirvesi, bu sene 9-11 Aralýk tarihlerinde düzenleniyor. 80 ülkenin siyaset ve iþ dünyasýnýn önde gelen isimlerini tek çatý altýnda toplayan Zirve, "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasýyla gerçekleþtiriliyor.

Türkiye'nin gerçekleþtireceði iþbirliklerine katký saðlamak amacýyla, Uluslararasý Ýþ Birliði Platformu tarafýndan bu yýl 6.sý düzenlen Boðaziçi Zirvesi'nde ele alýnan önemli konulardan biri de inþaat sektörünün ülkelerin kalkýnmasýndaki rolü oldu. Zirve kapsamýnda düzenlenen "Uluslararasý Müteahitlik Paneli"nde TUSÝAD Uluslararasý Koordinatörü Bahadýr Kaleaðasý moderatörlüðünde, Emaar CEO'su Ozan Balaban, STFA Ýnþaat Grubu Baþkaný Mustafa Karakuþ, Al Rawda Baþkaný Dr. Mashoor Ali Al Madodi, Uluslararasý Müteahitler Birlikleri Konfederasyonu Baþkaný Emre Aykar,  Aðaoðlu þirketler Grubu Ýcra Kurulu Üyesi Burak Kutluð ve Uluslararasý Tahkim Hukukçusu, Kabine Hukuk Ortaðý Ural Aküzüm'ün katýlýmýyla, küresel ve sürdürülebilir büyüme adýna, alt yapý yatýrýmlarýnýn rolü ve finansmaný tartýþýldý.

Panel konuþmacýlarýndan Uluslararasý Müteahitler Birlikleri Konfederasyonu Baþkaný Emre Aykar, Türk müteahhitlerinin 70'li yýllardan beri dünyanýn birçok bölgesinde çalýþtýklarýný belirtti. Akyar, sözlerine þöyle devam etti: "Özellikle 2000'li yýllarda yaþanan ekonomik krizden sonra Türk firmalarý hayatta kalabilmek için yoðun bir þekilde yurtdýþýna açýldýlar. Türk müteahhitler artýk dünyanýn her bölgesinde her yýl 25 milyar dolar deðerinde yeni proje sözleþmelerine imza atýyorlar". Ýklim deðiþikliði konusuna da dikkat çeken Aykar, "Ýnþaat ve çevre-iklim konularý birbiriyle oldukça baðlantýlý kavramlar. Eðer mevcut durumda herhangi bir önlem alýnmazsa 2050 yýlý için öngörülen sera gazý salýnýmý miktarý günümüzdeki deðerlerin iki katýna çýkacak" dedi.  

Emaar CEO'su Ozan Balaban ise þöyle dedi: "Türk þirketleri karar alma anlamýnda her coðrafyaya uygun iþ yapabilecek esneklik ve dinamizme sahip. Ayný zamanda kendi bilgi birikimini ve uzman insan kaynaðýný diðer projelere de taþýyabiliyorlar. Fakat Türk þirketleri genellikle patron þirketi olduklarýndan kar beklentileri de yüksek oluyor. Bu yaklaþým da sektöre ve þirketlere ayrý bir dinamizm getiriyor. Sektör olarak tüm dünyada imzaladýðýmýz yýllýk 25 milyar dolarlýk sözleþme bedellerini 100 milyar dolar seviyesine taþýmalýyýz"

Aðaoðlu þirketler Grubu Ýcra Kurulu Üyesi Burak Kutluð: "Eskiden bir tasarruf ekonomisi olan Türkiye, bugün bu tasarruflarýna devam ederken ayný zamanda yatýrýma da çevirmeye baþladý. Ayný zamanda Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Bu genç nüfus var olmaya devam ettikçe bu büyüme ve yatýrýmlar da devam edecek. Bunun yanýnda kiþi baþýna düþen eðitim, ulaþým, saðlýk, internet hizmetine eriþim ve kullaným gibi konularda hala geliþmiþ ülkelerin gerisindeyiz. 10 senelik hedeflere bakýldýðýnda Türkiye için yaklaþýk 300 milyar dolarlýk bir altyapý yatýrýmý ihtiyacýndan bahsediliyor. Hükümetin açýkladýðý dönüþüm hedeflerini yakalamak için ülkemizin lider sektörü olan inþaat ve müteahhitlik üzerinden hýzlýca aksiyon alýnmalý ve bu dönüþümler saðlanmalý" dedi.

STFA Ýnþaat Grubu Baþkaný Mustafa Karakuþ ise yaptý konuþmada inþaat sektöründe inovasyon konusunun önemine deðindi. Ýnþaat sektöründe kullanýlan ve yenilik getiren her uygulamayý inovasyon olarak deðerlendirdiklerini belirten Karakuþ, "Hiç insan eli deðmeden konut yapabileceðimiz teknolojiler çok yakýn zamanda hizmetimizde olacak. Bugün bile deniz altýnda 1500 2000 metrede maden aramasý yapýlýyor. Akaryakýt borularý ve optik kablolar döþeniyor. Bu yeni teknolojiler sayesinde deniz altýnda operatörsüz çalýþabilecek ve karada kullanýlanlarla ayný hassaslýktaki donanýmlar üretilebilecek. Ayný zamanda "Drone" teknolojisi inþaat sektörünü baþtan aþaðý deðiþtirecek. Nanoteknolojiler ve robotik uygulamalarla inþaat sektöründe çok deðiþik uygulamalar olacak" þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top