TÜRKÝYE'NÝN ARADIðI ENERJÝ KAYNAðI ÇATILARDA GÝZLÝ

TÜRKÝYE'NÝN ARADIðI ENERJÝ KAYNAðI ÇATILARDA GÝZLÝ

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, Türkiye'de son yýllarda endüstriyel tesislerde uygulanmaya baþlayan güneþ enerjili çatý sistemlerinin, Türkiye'nin enerji ihtiyacýna ekonomik ve çevreci bir çözüm alternatifi olabileceðini belirtti.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, enerji kaynaklarýnýn hýzla tükendiði günümüzde yenilenebilir enerjinin hayati öneme sahip olduðunu belirterek, Türkiye'nin enerji darboðazýný yenilenebilir enerji alternatifleriyle aþabileceðini söyledi.

Bu konuda çatýlarýn çok büyük bir potansiyel barýndýrdýðýný belirten Yavuz, þunlarý söyledi:
"Güneþ enerjisi her ne kadar ikincil kaynak olarak gösterilse de, birçok ülkede giderek yükselen bir potansiyele ve pazar payýna sahip bulunuyor. Almanya'nýn hedefi 2020 yýlýnda bütün enerjisinin yüzde 20'sini güneþ enerjisi ve yenilebilir enerji kaynaklarýndan saðlamak ve bu konuda ciddi bir yol kat etti. Türkiye olarak biz daha yolun baþýndayýz. Endüstriyel yapýlarýn çatýlarýnda kurulan güneþ enerjili çatý sistemleriyle, tesisin enerji ihtiyacý oldukça ekonomik bir þekilde karþýlanabiliyor. Bunun için ayrýca trafo, enerji iletim hattý gibi yatýrým maliyetlerine gerek kalmýyor. 20-25 yýl verim ömrü olan sistem, 5-6 yýl içinde kendini amorti ediyor. Hem tesis, hem de ülke ekonomisi için çok büyük tasarruf saðlýyor. Türkiye'de binlerce boþ çatý var ve Türkiye'nin enerji kaynaðý bu çatýlarda atýl þekilde bekliyor."

"Türkiye kendi enerji ihtiyacýný karþýlayabilir"
Rusya ile yaþanan krizin ardýndan enerji ihtiyacýmýzla ilgili kaygýlarýn gündeme geldiðini hatýrlatan Yavuz, "Türkiye büyük bir ülke ve bu süreçte sorunu aþacaktýr. Bununla birlikte Türkiye'nin benzeri durumlarda sorun yaþamamak için kendi enerji ihtiyacýný karþýlayacak alternatifler oluþturmasý da gerekiyor. Unutmayalým ki, güneþ bedava ve çevreci bir enerji kaynaðý, üstelik Türkiye bir güneþ ülkesi. Bu potansiyeli iyi kullanmalýyýz. Bugün Avrupa'da çeþitli ülkelerde endüstriyel ve ticari yapýlarý bitkilendirilmiþ teras çatýlar ya da fotovoltaik güneþ panelleri ile kaplama zorunluluðu geldi. Burada hedeflenen, çatýlarý verimli bir hale dönüþtürmektir. Bizim çatýlarýmýz halihazýrda bomboþ duruyor. Bunlarý kullanmak bizim elimizde ve maliyeti güneþ tarlalarýndan daha ucuz" dedi.

"Son yönetmelik, sektörü zor durumda býraktý"
Türkiye'de birçok firma tarafýndan teknoloji transferiyle güneþ enerjili çatý sistemlerinin baþarýyla uygulandýðýný ancak 19 Kasým 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayýmlanan 'Ýthalatta Gözetim Uygulanmasýna Ýliþkin Teblið'in güneþ paneli ithalatýyla teknoloji transferine çok yüksek vergi yükü getirdiðini kaydeden Yavuz, þöyle konuþtu: "Çatý sektörü sanayicileri olarak biz de yerlileþmekten yanayýz ancak bunun kademe kademe yapýlmasý gerekir. Söz konusu düzenleme nedeniyle, sektörün aldýðý birçok ihale ve iþ yarým kaldý. Mevcut düzenleme, sektörü geliþtirmek yerine bitirecek niteliðe sahip. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýmýzýn, Sanayi Bakanlýðýmýzýn, benzeri konularda yatýrýmlar için ciddi teþvikleri var. Bu konuda da devletin, sektörün önünü açacaðýna eminiz. Güneþ enerjisi ülkenin geleceðidir. Sanayici olarak yerlileþmeyi istiyoruz ama yerlileþmek kaygýsýyla bir sektörü bitirmemeliyiz.  Belirli kýstaslarla ucuz Çin ürünlerine karþý anti damping uygulanmasý anlaþýlabilir ancak bu anti dampingin bütün bir sektöre uygulanmasý, olumsuz bir sonuç doðurur. Belirlenen emsal deðer çok yüksek ve bu fiyatlarla Türkiye'ye kaliteli ve iyi mal getirmek mümkün deðil. Bu konuda sektörün iki büyük temsilci derneði, yetkili kurumlarýmýzla görüþerek, sorunun çözümü için destek istedi. Yönetmeliðin gözden geçirileceðine ve bu sorunun çözüleceðine inanýyoruz. Ticari kaygýlarla ülkemizin geleceðini heba etmeyelim. Elektrik Mühendisleri Odasý'nýn Ekim 2015'te yayýnladýðý verilere göre, Türkiye'nin güneþ enerjisi kurulu gücü 203,1 MW seviyesinde bulunuyor. Türkiye Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planý'na göre ise 2023 yýlýnda fotovoltaik ve yoðunlaþtýrýlmýþ güneþ enerjisi için 5.000 MW hedefleniyor. Bu düzenlemelerle hedefe ulaþmak zor."

Yorumlar

Top