"2016 YILI EYLEM PLANI YALITIM SEKTÖRÜNE ATILIM YAPTIRIR"

Eryap Grup CEO'su Emrullah Eruslu, geçtiðimiz günlerde açýklanan 64'üncü Hükümet 2016 Yýlý Eylem Planý'ný deðerlendirdi. Eruslu, "Bu düzenlemelerin hayata geçmesi halinde yalýtým sektörü büyük atýlým gösterir" dedi.

Geçtiðimiz günlerde düzenlenen bir basýn toplantýsýyla açýklanan 64'üncü Hükümet 2016 Yýlý Eylem Planý'ný yalýtým sektörü açýsýndan ele alan Eryap Grup CEO'su Emrullah Eruslu, planda yer alan sektörle ilgili maddelerin hayata geçirilmesi halinde yapý ve yalýtým sektörünün büyük bir atýlým sürecine gireceðini söyledi.

"Üreticiye de tüketiciye de avantaj"

Planýn 158'inci maddesinde daha önce kamuoyuyla paylaþýlan öncelikli dönüþüm programlarýnýn uygulanmasýnýn etkin bir biçimde takip edileceðinin belirtildiðine dikkat çeken Eruslu, "Bu planlar arasýnda Enerji Verimliliðinin Geliþtirilmesi Programý Eylem Planý da yer alýyor. Kasým 2014'te hazýrlanan ve halen yürürlükte olan bu plan 2000 yýlý dolar fiyatlarýyla 0,2646 TEP/1000 dolar olarak gerçekleþen Türkiye'nin birincil enerji yoðunluðunun, 2018 sonunda 0,243 TEP/1000 dolar deðerinin altýna indirilmesini ve yine 2018 yýlýna kadar kamu binalarýndaki enerji tüketiminin yüzde 10 düþürülmesini hedefliyor. Bunun için de yenilenebilir enerjiye yönelinmesinin yaný sýra, ýsý yalýtýmý için yapýlan tadilat ruhsat iþlemlerinin vergilerden muaf tutulmasý ve ar-ge için verilen desteklerinin kriterlerinin esnetilerek kapsamýnýn geliþtirilmesi gibi maddeler bizi yakýndan ilgilendiriyor. Bu düzenlemeler, sektörümüzdeki üreticilere de tüketicilere de avantaj saðlayacak. Ar-ge alanýndaki teþviklerin kapsamýnýn geniþletilmesi ile firmalar yatýrým konusunda daha cesaretli davranacak. Ayrýca firmalar ve bina sakinleri ýsý yalýtým uygulamalarýna fazladan vergi ödemeyecekleri için bu alanda da talep artýþý da görebiliriz. Bu da sektörümüzün hacmini geniþletecektir" deðerlendirmelerinde bulundu.

"Yeni yasal düzenlemeler gelebilir"

Yine 64'üncü Hükümet 2016 Yýlý Eylem Planý'nýn 83'üncü maddesinde binalarda enerji verimliliðinin destekleneceði ifadesinin yer aldýðýný hatýrlatan Eruslu, "Buna göre binalarda enerji tüketiminin azaltýlmasý için Enerji Verimliliði Kanunu, Ýmar Kanunu ve diðer resmi metinlerde deðiþiklikler yapýlacak. Bu durumda söz konusu yasalarda yalýtým sektörüyle ilgili ön açýcý yeni düzenlemeler bekleyebiliriz. Özellikle Enerji Kimlik Belgesi'nin zorunlu olacaðý 2017 yýlýna yaklaþtýðýmýz süreçte, buna benzer baþka bazý avantajlar, tüketicilerin ýsý yalýtýmýna yönelmesini ve ýsý yalýtýmý pazarýnýn geniþlemesini saðlayabilir. Zira vatandaþlar halen ýsý yalýtýmý ile ilgili uygulamalarý 'gereksiz masraf' olarak görüyorlar. Yalýtým uygulamalarý için yapýlan masraflarý, en azýndan vergi resim ve harç gibi kalemlerde kýsmayý baþarabilirsek, yalýtýma olan ilgili artýrabiliriz. Bunu sadece bu sektöre yatýrým yapan bir firma yetkilisi olarak söylemiyorum. Doðru uygulanmýþ ýsý yalýtýmý, binalarda kullanýlan enerjiden yüzde 50'den fazla tasarruf yapýlmasýný saðlýyor. Bu da hem hükümetimizin enerji verimliliði hedeflerine, hem de genel anlamda ülke ekonomisine, milli servete katký demek" ifadelerini kullandý.



Yorumlar

Top