AÝLE VARLIKLARI EKONOMÝYE NASIL KAZANDIRILACAK?

AÝLE VARLIKLARI EKONOMÝYE NASIL KAZANDIRILACAK?

Genç Yönetici ve Ýþ Adamlarý Derneði'nin (GYÝAD), EY Türkiye iþbirliði ile düzenlediði Aile Varlýklarý Yönetimi Konferansý Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Genç Yönetici ve Ýþ Adamlarý Derneði'nin (GYÝAD), EY Türkiye iþbirliði ile düzenlediði Aile Varlýklarý Yönetimi Konferansý, dünyadan ve Türkiye'den önemli konuþmacýlarý aðýrladý. Etkinlikte, baþta taþýnmaz mallar olmak üzere, aile varlýklarýnýn ekonomiye nasýl kazandýrýlacaðý konusu tüm ayrýntýlarý ile deðerlendirildi.

Konferansýn açýlýþ konuþmasýný yapan GYÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Serkan Sevim, Türkiye'de sermaye sahibi kiþi ve ailelerin kazanýmlarýný genellikle gayrimenkul olarak deðerlendirdiklerine dikkat çekti. Uzun ömürlü olmayý baþaran aile þirketlerinde biriken gayrimenkullerin baþlangýçta verimli olsalar bile, yönetimlerinin zaman içinde zorlaþtýðýný belirten Sevim, "Üstelik bu gayrimenkuller bir veraset durumunda aile içi sorunlara yol açan bir yatýrým aracýna dönüþebiliyor. Likit bir kýymet olmamalarý da acil bir sermaye ihtiyacý durumunda ciddi deðer kaybý ile satýlmalarýna neden olabiliyor. Konuya geniþ kesimlerin dikkatini çekmek ve bu durumun neden olduðu sorunlarýn çözümlerini bulabilmek için Aile Varlýklarý Yönetimi Konferansý'ný düzenledik" dedi.

Ýþletmelerin yüzde 95'i ailelerin
Taþýnmazlara yatýrým yapýlmak suretiyle ortaklarýna gelir saðlayan Gayrimenkul Yatýrým Fonu'nun ortaklarýna vergi avantajý getirdiðini ifade eden Sevim, "Türkiye'deki iþletmelerin yüzde 95'ini oluþturan aile þirketlerinin hissedarlarýnýn birikim amacýyla ellerinde bulundurduklarý gayrimenkul stoðunun büyüklüðünün 167 milyar dolar olduðunu tahmin ediyoruz. Gayrimenkul Yatýrým Fonu'nu bu gayrimenkullerin ekonomiye kazandýrýlmasý için son derece etkin bir çözüm olarak deðerlendiriyoruz. Ek olarak, mirasýn bölüþümü ve bölüþüm sonrasýnda yönetimi konusunda yasalardan kaynaklanan sýkýntýlar nedeniyle, aile þirketlerinde önemli sorunlar oluþuyor. Bu sorunlar kuþaklar boyu devam eden þirketlerin bölünmesine ve hatta yok olmasýna bile neden olabiliyor. GYÝAD olarak çözümün 'miras anayasasýnýn' hukukumuza kazandýrýlmasýnda yattýðýna inanýyoruz. Miras anayasasý ile birlikte aileler, hem mülkleri hem de þirketleri ve sermayeleri için önemli bir güvence kazanmýþ olacaklar" diye konuþtu.

Serkan Sevim'in ardýndan söz alan EY Orta ve Güneydoðu Avrupa Bölgesi Stratejik Büyüyen Pazarlar ve Aile þirketleri Lideri Metin Canoðullarý'na göre, aile þirketlerinin gündeminin en önemli konularýndan birini varlýk yönetimi oluþturuyor: "Ýster kiþisel ister þirket yatýrýmýyla ilgili olsun aileler, varlýklarýný en iyi þekilde deðerlendirmenin yollarýný arýyorlar.  Varlýk yönetimi konusunda sadece yatýrým yapmakla kalmayan aileler, varlýklarýný yönetirken aldýklarý her kararýn bir sonraki adýmý saðlamlaþtýracak yapýsal kararlar olmasýna da özen gösteriyorlar.  GYÝAD ile düzenlediðimiz bu konferans, Türkiye'deki aile  þirketlerinin varlýk yönetimi hakkýndaki görüþlerini paylaþabilmelerine ve yurt dýþýndaki uygulamalar konusunda edindiðimiz deneyimleri aktarabilmemize olanak saðlayacak."

Toplam 20 konuþmacý ile aile varlýklarýnýn ekonomiye kazandýrýlmasýna farklý bakýþ açýlarý getirmeyi hedefleyen etkinliðin ana konuþmacýlarý, Suudi Arabistan merkezli Al-Kifah Holding'in Yönetim Kurulu Baþkaný Waleed Al Afaleq, EY Global Aile þirketleri Uzmanlýk Merkezi Global Baþkaný Peter Englisch, Kadooðlu Holding Yönetim Kurulu Baþkaný ve TÜRKONFED Baþkaný Tarkan Kadooðlu ile Borusan Holding CEO Agah Uður olarak sýralandý.

Aile Varlýklarý Yönetimi Konferansý'nda aile mülklerindeki riskler ve fýrsatlar, gayrimenkul yatýrým pazarý, aile mülklerinin sürekliliði gibi konu baþlýklarý, gayrimenkul, hukuk ve portföy yönetimi þirketlerinden yöneticilerin katýldýðý panellerde masaya yatýrýldý. Altýn sponsorluðunu Nef'in üstlendiði konferansta ayrýca sanatýn aile varlýklarýnýn deðerlendirilmesinde alternatif bir yatýrým olarak nasýl kullanýlabileceði de deðerlendirildi.


Yorumlar

Top