"TÜRKÝYE ENERJÝDE KENDÝ KAYNAKLARINA YÖNELMELÝ"

Paþa Karadeniz: "Yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnýn önü açýlarak Türkiye'nin dýþa baðýmlýlýðý azaltýlabilir."

Enerji ve özellikle de yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn kullanýmý tüm dünyanýn ana gündem maddesi. Türkiye ise enerji konusunda dýþa baðýmlý bir ülke olarak dikkat çekiyor. Son dönemde Türkiye ve Rusya arasýnda uçak krizi ile gerilen iliþkiler enerji sektöründe Türkiye'nin Rusya'ya olan baðýmlýlýðýný da hatýrlattý. Türkiye'nin doðalgaz ithalatýnýn yüzde 60'ýný karþýlayan Rusya, petrol ve kömür ithalatýmýzda da önemli bir yere sahip. Rusya'nýn doðalgazý kesmesi halinde Türkiye'nin sýkýntýlý günler geçirebileceði konuþulurken kriz ile birlikte Türkiye'nin dýþa baðýmlýlýðýnýn ortadan kaldýrýlmasý konusu yeniden gündeme geldi. Ýnþaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Karden Yönetim Kurulu Baþkaný Paþa Karadeniz, Türkiye'nin enerji konusundaki dýþa baðýmlýlýðýnýn güneþ, rüzgar gibi yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnýn önünün açýlmasý halinde azaltýlabileceðini söylüyor.

Yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnda lisanslama süreci hýzlandýrýlmalý!
Türkiye'nin enerji sorununun hýzla çözülebilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarýnda lisanslama süreçlerinin hýzlandýrýlmasýnýn önemine iþaret eden Paþa Karadeniz þunlarý söyledi:
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanýmýzýn geçtiðimiz günlerde vurguladýðý gibi; kamunun yerli kaynaklara, yenilenebilir kaynaklara çok hýzlý ivme vermesi lazým. Yerli kaynaklardaki lisanslama süreçleri daha hýzlý bir biçimde yapýlarak Türkiye'nin enerji konusundaki dýþa baðýmlýlýðý birkaç yýl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarý ile azaltýlabilir. Türkiye'nin 1 MW ve üzeri kapasitelerde aðýr aksak ilerleyen sürecin hýzlandýrýlmalý."

"Kendi doðal kaynaklarýmýza yönelmeliyiz"
Enerji tedarikçisi bir ülke olarak kýsa vadede, acil olarak ithal ettiðimiz enerjiyi ve tedarikçilerini  mümkün olduðunca çeþitlendirerek  bu konudaki dýþa baðýmlýlýðýmýzý stratejik açýdan faydaya çevirmemiz gerektiðini belirten Paþa Karadeniz, "Uzun vadede  asýl çözüm ise ülkemizde yeterince bulunan, kendi doðal kaynaklarýmýz olan yenilenebilir enerjiye yatýrým yapmaktýr. Belki bu kriz uzun vade de ülkemiz için  güneþ enerjisi, rüzgar enerjisi gibi kendi öz kaynaklarýmýza yönelmemizi saðlayarak, baþka bir açýdan  fýrsat haline dönüþür" dedi.

Türkiye'de hangi enerji kaynaklarý kullanýlýyor?
Ülkemizde 2015 yýlý itibarýyla kurulu elektrik gücü yaklaþýk olarak 72.000 MW. Kurulu gücün yaklaþýk % 35'i baraj ve akarsulardan saðlanan hidrolik enerji, kömür santrallerinden saðlanan enerji % 20 seviyesinde, doðalgaz ve LNG santrallerinden saðlanan enerji ise yaklaþýk % 30'lar seviyesinde, % 6'sý rüzgar, %0,5'i de güneþ enerjisinden oluþuyor.

Rüzgar enerjisi, kullanýmý giderek artan, yatýrým yapýlabilir ve potansiyeli yeni keþfedilmiþ tükenmez bir enerji kaynaðý. Ülkemizdeki  rüzgar potansiyeli ise çeþitli araþtýrmalara göre kara üzerinde yaklaþýk 50.000 MW iken; denizler üzerinde ise yaklaþýk 18.000 MW'dýr. Bu 2 deðerin toplamý yaklaþýk olarak ülkemizin toplam enerji ihtiyacýnýn tamamý anlamýný taþýyor. þu anda ülkemizde toplam kurulu güç 72.000 MW. Yani teorik olarak tüm rüzgar enerjisi potansiyelimizi kullansak, baþkaca hiçbir enerji kaynaðýna ihtiyacýmýz kalmaz. Ülkemiz rüzgar enerji santrallerinin toplam kurulu gücü ise, 2015 yýlý itibarýyla yaklaþýk olarak 4400 MW.

Güneþte ise çok verimli bölgelerimiz var. Bu bölgeler tarýma elveriþli olmayan atýl alanlar. Bugüne kadar güneþ enerjisinde 600 mw kapasiteli lisans ihalesi açýldý. Bu ihaleye yaklaþýk 9000 mw baþvuru oldu. Bu durum yerli ve yabancý özel sektörün bu konuda iþtahlý olduðunu gösteriyor. Fakat lisanslama süreçlerinin çok aðýr ve aksak ilerlemesi yatýrýmcýlarýn heyecanýnýn kaçmasýna sebep olmuþtur.

Bu durum gösteriyor ki Türkiye'nin yenilenebilir enerji noktasýnda sektöre yeniden yatýrým ivmesi kazandýrmasý durumunda 3-4 yýl içinde % 70-% 80 kendi enerjisini kendi kaynaklarý ile tamamlayan, çeþitlendirilmiþ ve stratejik olarak ivme yapabilen ve sektöre yön veren bir konumda olabilir. Özellikle Türkiye'nin boru geçiþ güzergahýnda olmasý dýþarýdan ihtiyaç duyulan enerji noktalarýný azaltmasý durumunda stratejik olarak çok güçlü duruma gelebilir.

Yorumlar

Top