GAYRÝMENKUL ÝHTÝYAÇ MI, YATIRIM ARACI MI?

GAYRÝMENKUL ÝHTÝYAÇ MI, YATIRIM ARACI MI?

Nüfus artýþ hýzý ve þehirleþme gibi etkenler nedeniyle konut ihtiyacý hýzla büyürken, uzmanlar gayrimenkule yapýlan yatýrýmlarýn ihtiyaçtan kaynaklandýðýný ifade ediyor.

Ülkemizde son yýllarda inþaat sektörü adeta altýn çaðýný yaþýyor ve vatandaþlar birikimlerini konut, dükkan veya yazlýk gibi yatýrýmlara yönlendiriyor. Uzmanlara göre gayrimenkule yapýlan yatýrýmýn ardýnda nüfus artýþý ve buna paralel olarak þehirleþmenin etkisi bulunuyor.

Century 21 Türkiye Yönetim Kurulu Baþkaný Önder Uzel, son dönemde sýkça sorulan "Gayrimenkul bir ihtiyaç mýdýr, yoksa yatýrým aracý mýdýr?" sorusunun yanýtýnýn tamamen ihtiyaçlarla ilgili olduðunu belirterek, "Ülkemizde gayrimenkul hem bir ihtiyaçtýr hem de bir yatýrým aracýdýr. Ama Tük toplumunun satýn alma gücüne bakýlýrsa genelde yatýrým olmaktan öte bir ihtiyaçtýr" dedi. Gayrimenkulün ihtiyaç haline gelmesinde en büyük etkenin nüfus artýþ hýzý olduðuna dikkat çeken Uzel þöyle konuþtu: "Ülkemizde nüfus artýþ hýzý % 2,5'lar seviyesinde devam ediyor. Bu da aþaðý yukarý her yýl 2 milyon insanýn daha yaþama katýlmasý anlamýna geliyor. Bu insanlarýn belirli bir dönem sonra barýnma ihtiyaçlarý baþlýyor ve gayrimenkul talebi oluþturuyorlar. Önceleri nüfusun büyük bir kýsmý kýrsal kesimde yaþarken barýnma o kadar derin bir ihtiyaç kalemi deðildi. þehirleþmenin artmasýyla birlikte özellikle konutta talep patlamasý doðurdu. Ýnsanlar artýk ellerine geçen ilk fýrsatta kira yükünden kurtulmak ve konut satýn almak istiyorlar."

Konutta Türk tipi yatýrým var
Türklerin harcama alýþkanlýklarý gereði konut yatýrýmlarýnýn da belli bir sýra ile gerçekleþtiðini anlatan Uzel þöyle devam etti: "Türk ailesinde genelde sistem þöyle çalýþýyor; ilk biriken paralar ile araba alýnýyor, birkaç kez araba deðiþtirilip daha deðerli ve üst modele geçiliyor. Gelirlerin devam ettiði görüldüðünde araba satýlýp bu fon ev peþinatý yapýlýyor. Zaten kira olarak bütçesinden belirli bir rakam ödeyen bir aile biraz daha fazlasýný ödeyerek alýþýk olduðu mekandan daha uzak bir yerde uygun fiyatlý bir konut buluyor. Burayý uzun vadeli kredi ile satýn alýyor, borçlar ödendikten sonra satýlarak daha arzu edinilen lokasyonlara geçiþ yapýlýyor."

Dükkan ve yazlýk da ön planda
Konutun yaný sýra Türk insanýnýn iþyeri, özellikle de dükkan yatýrýmý yapmayý sevdiðinin altýný çizen Önder Uzel, bunun nedeninin ülkemizde küçük esnaf sayýsýnýn fazla oluþuna baðladý. Küçük iþletmelerin en büyük maliyetinin kira bedeli olduðunu vurgulayan Uzel, "Bazý iþ kollarý, yüksek kira maliyetini kaldýramýyor. Ekonomide zaman içinde oluþan çalkalanmalardan etkilenmek istemeyen küçük yatýrýmcý ise genellikle konuttan da önce bir iþyeri yatýrýmýný tercih ediyor" diye konuþtu. Ülkemizde yazlýk evlerin de yoðun talep gördüðünü kaydeden Uzel þunlarý söyledi: "Yazlýk evler de ülkemizde hem yatýrým hem de ihtiyaç olarak görülüyor. Türkiye'nin bir turizm cenneti olmasý ve tüm dünyadan turist çekmesi, yerli turistleri neredeyse Türkiye'de tatil yapamayacak hale getirdi. Birincil olarak konut ve iþyeri ihtiyacýný gideren ve hala parasý olan kiþiler gerek tatil bölgelerinde gerekse memleketinde, köyünde alýnacak küçük bir evi hem ihtiyaç, hem de kara gün parasý olarak görebiliyor."

Yorumlar

Top