MÝLYONLARCA BÝNA EKB EKSÝðÝNÝ TAMAMLAMAK ZORUNDA

MÝLYONLARCA BÝNA EKB EKSÝðÝNÝ TAMAMLAMAK ZORUNDA

Mevcut binalarýn 2017 yýlýna kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasý zorunluluðuna raðmen, EKB alan bina sayýsý ancak 350 bin 12 adet oldu. BES Enerji kurucu ortaklarýndan Serkan Emin, "Her konuda olduðu gibi EKB konusunda da son dakikacýyýz, 2017 yýlýna yaklaþýrken EKB alýmlarýnýn hýzlanacaðýný düþünüyoruz" dedi.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almanýn zorunluluðuna ve bu konuda tanýnan sürenin daralmasýna raðmen, Türkiye'de Aralýk 2015 itibariyle Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayýsý ancak 350 bin 12 adedi buldu.  Böylece EKB alan bina sayýsý, 9 milyon adede yaklaþtýðý tahmin edilen yapý stoku içinde yüzde 5'in altýnda kaldý.

BES Enerji kurucu ortaklarýndan Serkan Emin, mevcut binalarýn 2017 yýlýna kadar EKB almasýnýn zorunlu olduðunu belirterek, "Bu durumda milyonlarca binanýn bir yýl içinde EKB eksiðini tamamlamasý gerekiyor. Her konuda olduðu gibi EKB konusunda da son dakikacýyýz. Biz 2017 yýlýna yaklaþýrken EKB alýmlarýnýn hýzlanacaðýný düþünüyoruz" dedi.

Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'nýn verilerine göre, 2015 yýlý sonu itibariyle 329 bin 62 adet yeni binanýn EKB aldýðýný, ama mevcut binalarda sürecin hala çok yavaþ ilerlediðini belirten Serkan Emin, Türkiye'deki milyonlarca binadan yalnýzca 21 bin 950 adedinde enerji kimlik belgesi olduðunu açýkladý.

Türkiye'nin bu alanda yavaþ yol almasýnýn birçok nedeni bulunduðunu anlatan Serkan Emin, bunlarýn baþýnda ise kamuoyunda yeterince farkýndalýk oluþmamasýnýn ve bilgi eksikliðinin geldiðini belirtti.

EKB'yi Teþvik Eden 3 Geliþme
Ayný zamanda www.enerjikimlikbelgesi.com platformunun da kurucularýndan olan Serkan Emin, Türkiye açýsýndan 3 önemli geliþmenin EKB sürecinde teþvik edici olacaðýna dikkat çekti.
Serkan Emin, özetle þunlarý söyledi: "Türkiye bir kentsel dönüþüm seferberliði ile karþý karþýya. Eski binalarýn yýkýlarak yeniden yapýlmasýna iliþkin bu dönüþüm hareketi, doðal olarak yeni ruhsatlar açýsýndan EKB sayýsýný artýracak.

Ayrýca 2015 yýlýnýn sonlarýnda gerçekleþen Paris Ýklim Zirvesi, hükümetlerin karbon salýnýmlarýný azaltýcý önlemler almasýný þart koþuyor. Bu madde çerçevesinde binalarýn envanterinin çýkarýlarak ne kadar karbon salýmý yaptýðý ve enerji harcadýðýnýn belirlenmesi gerekiyor ki bu da ancak EKB alan bina sayýsýnýn artýrýlmasý ile mümkün.

Yine hükümetin açýkladýðý eylem planýnda enerji verimliliðinin teþvik edilmesi maddesi var. Çevre ve þehircilik Bakanýmýzýn da açýkladýðý gibi, hükümetin yürüttüðü enerji verimliliði çalýþmalarý ile enerji ihtiyacýný azaltmak, çevre dostu yapýlaþmanýn artýrýlmasý hedefleniyor. Paris'teki zirvede küresel ýsýnmaya karþý 2030 yol haritasýný belirleyen hükümet,  sera gazý emisyonlarýný yüzde 21 azaltacaðýný ifade etmiþti. Bu çerçevede yapýlacaklar arasýnda enerji kaynaklarýnda verimlilik saðlamak da geliyor ki yine bu da, enerjinin yüzde 40'ýný harcayan binalara iliþkin tedbirler alýnmasýný gerekli kýlýyor. Bunun da anlamý binalarýn ne kadar enerji harcadýðýný ortaya koyan envanter çalýþmasýnýn yapýlmasý demektir. Bu da yine EKB sürecinin hýzlandýrýlmasýyla yakýndan ilgilidir."

Devlette dönüþüm
EKB'ye iliþkin düzenleme tüm kamu binalarýný da kapsayacak. Askeri binalar dýþýnda tüm devlet yapýlarý da EKB almak zorunda. Mevzuata göre EKB, yapý kullanma izin belgesi alýnmasý aþamasýnda ilgili idarelere sunulacak. Kimlik Belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarelerce yapý kullanma izin belgesi verilmeyecek.

"Mantolama yetmez"
Binalarda mantolama yönteminin enerji verimliliði için yeterli olmadýðýný da anlatan Serkan Emin, "Halk arasýnda mantolama tabir edilen uygulama yönetmeliklerde adý geçen bir uygulama olmadýðý gibi kamuoyunda sanki enerji performansýnýn bizatihi kendisiymiþ gibi bir algýlama oluþturuluyor" dedi.


Yorumlar

Top