AB'DEN KONUT ALANA OTURMA BELGESÝ?à

AB'DEN KONUT ALANA OTURMA BELGESÝ?à

Avrupa'da 2008 yýlýnda çýkan finansal krizin etkilerini aþmaya çalýþan Avrupa Birliði (AB) ülkeleri gözünü gayrimenkul yatýrýmcýlarýna dikti.

Konut alýmlarýnýn AB bölgesinden Türkiye gibi geliþmekte olan ülkelere kaymasýyla konutun yanýna 'bonus' da vermek isteyen Avrupa ülkeleri, AB'ye üye olmayan ülkelerin alýcýlarýný 'oturma izni' vererek cezbetmeye çalýþýyor. Bu nedenle bellirli bir rakamýn üzerinde ödeme yaparak ev alanlara tüm aileyle birlikte oturma izni veriliyor.

Yunanistan'dan Ýspanya'ya, Portekiz'den Ýrlanda'ya kadar birçok ülke kendisinden ev alanlara verdiði oturma izniyle, bu kiþelerin AB içerisinde serbest dolaþým hakký elde etmesini de saðlýyor. Ev için ödenen rakamlar ise ülkeden ülkeye deðiþiyor. 40 bin Euro ile 500 bin euroya kadar uzanan miktarlarý gözden çýkaranlar istedikleri alabiliyorlar.

Dünyanýn birçok ülkesinde ofisleri bulunan Realty-TR Yönetim Kurulu Baþkaný Fatih Elibol, "Dünyanýn her ülkesi yatýrým yapana destek veriyor. Ýngiltere gibi bu konularda çok katý olan ülkeler bile iþyeri açandan bir yýl vergi almýyor. Bunun yaný sýra Ýspanya, en az 160 bin euroluk gayrimenkul alana oturum izni veriyor. Yunanistan ise 250 bin euroluk konut alana oturum izni veriyor" dedi.

Oturum izni ve vize muafiyeti veren ülkeler
ÝSPANYA:
Ýspanyol hükümeti krizin etkilerini silmek için yabancý yatýrýmcýyý ülkeye çekmenin yollarýný arýyor. Bu baðlamda yabancý yatýrýmcýya oturum izni veren yasa devreye girdi. Buna göre, Ýspanya'dan 160 bin euroluk gayrimenkul satýn alan yabancý oturum iznini de cebine koyacak. Ýspanya'dan konut alacaklar hem yatýrým yapacak hem de vizesiz seyahat hakkýna kavuþabilecek.
 
PORTEKÝZ:
AB ülkeleri arasýnda iþsizlik oranýnda en yüksek üçüncü ülke olan Portekiz, krizden kurtulmak için yabancýya oturum izni vermeye kararý aldý. Portekiz hükümeti, en az 500 bin euro deðerinde gayrimenkul satýn alan yabancýya bu izni veriyor. Ayrýca ülkede en az 10 kiþinin istihdamýnýn saðlanacaðý bir iþ kuran yabancýya da oturum izni veriliyor. Bir AB ülkesi olarak Portekiz'den ev alýnarak vizesiz dolaþým imkanýna eriþilebiliyor.
 
LETONYA:
Bir Baltýk ülkesi olan Letonya, 2010 yýlýnda kabul edilen kanunla sýnýrlarý içinde kýrsal kesimden en az 71 bin 500 euroya, büyükþehirlerden de en az 143 bin euro deðerinde ev alan yabancý yatýrýmcýya sunduðu olanaklarla adýndan söz ettiriyor. Avrupa Birliði ülkesi olan Letonya'dan belirlenen fiyat kýstasýna göre ev alan yabancýlar, AB üyesi ülkeler arasýnda dolaþým iznini de kazanmýþ oluyor.
 
ÝRLANDA:
Ülkenin oturum izni vermek için aradýðý kriter ise 400 bin euroluk bir mülk alýmý yapýlmasý.
 
MAKEDONYA:
Makedonya ise 40 bin euro deðerinde gayrimenkul satýn alan yabancý yatýrýmcýlara bir yýllýk oturum izni veriyor. Ülke bununla da kalmýyor, 400 bin euro deðerinde yatýrým yapan iþ adamlarýna da vatandaþlýk hakký veriyor.
 
YUNANÝSTAN:
Yunanistan ise 250 bin euronun üstünde bir deðere sahip olan gayrimenkul alýmlarýnda 5 yýl oturum izni verecek. Ýzin her 5 yýlda bir ise yenilenecek. Çalýþma iznini kapsamayan bu hak kapsamýnda vize derdi de ortadan kaldýrýlacak.
  
UKRAYNA:
Ukrayna, ülkesindeki açacaðýnýz þirket hesabýnýzda 100 bin dolar varsa sýnýrsýz oturum izni veriyor. Ülkeye vizesis giriþ de yapabiliyorsunuz.
 
ALMANYA:
Almanya 250 bin euro sermayeli bir iþ kurup Alman vatandaþlarýna istihdam saðlayanlara oturum hakký veririm sonrasýnda da vatandaþý olma imkanýný saðlýyor.
 
ABD:
Ülkede 1 milyon dolar sermayeli þirket açan veya hükümetin belirlediði bölgelere 500 bin dolar civarýnda yatýrým yapan giriþimcilere süresiz oturum hakký. 5 yýldan sonra da vatandaþlýða geçme hakký veriyor.
 
KANADA:
400 bin dolar yatýrým yapýp 800 bin dolar da bankada parasý olanlara oturum sonrasýnda vatandaþlýk hakký veriyor.
 
DOMÝNÝK CUMHURÝYETÝ :
100 bin dolarlýk yatýrým yapýp vatandaþlýk alabilirsiniz, eþi ve çocuklarýyla yerleþmek isteyenlerin 200 bin dolarlýk yatýrým yapmasýný mecburi.
 
URUGUAY:
Uruguay'da vatandaþlýk için yatýrým yapmaya gerek yok. 1200 dolar aylýk kazancý olanlara. 3 yýllýk geçici oturum izni, 3 yýl sonunda da vatandaþlýk hakkýna sahip oluyorsunuz.
 


 

Yorumlar

Top