"ENFLASYONUN TEK HANEDE KALMASI ÖNEMLÝ"

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak'ta yüzde 1.82, Yurt Ýçi Üretici Fiyat Endeksi (YÝ-ÜFE) yüzde 0.55 arttý. Yýllýk enflasyon tüketici fiyatlarýnda yüzde 9.58, yurt içi üretici fiyatlarýnda yüzde 5.94 oldu.

Konu ile ilgili deðerlendirmelerde bulunan Dumankaya Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Barýþ Dumankaya þunlarý söyledi:

"Enflasyon ülkemizin gelen ekonomik verileri açýsýndan hayli önemli bir gösterge. Alým gücündeki deðiþimi, piyasalardaki reaksiyonlar gibi pek çok parametrenin hem sonucu hem de etkileyicisi. Bu açýdan bakýldýðýnda beklentilerin üzerinde artan enflasyon üzerinde iyi bir okuma yapmalý ve önlemlerimizi almalýyýz. Tabi bu noktada enflasyondaki yükseliþin en büyük sebebi gýda fiyatlarýndaki artýþ. Önümüzdeki dönem için gýda fiyatlarýnda bir azalmanýn olacaðýnýn öngörüldüðünü düþünürsek bu tablo enflasyona olumlu yönde yansýyacaktýr. "

"Küresel piyasalardaki durum da faiz politikasýný ve enflasyon verilerini doðrudan etkileyebiliyor. Çin'in elde ettiði düþük büyüme verileri ve endiþeler, Euro bölgesinde istenen canlanmanýn henüz tam anlamý ile saðlanamamýþ olmasý, jeopolitik riskler, FED'in faiz kararlarý gibi deðiþimler, kur oynamalarý, ekonomimiz, yatýrým kararlarý ve enflasyonumuz üzerinde önemli etkilere sahip."

Merkez Bankasý'nýn açýkladýðý yýlýn ilk enflasyon raporunda ocak ayýndaki artýþa iþaret ettiðini de belirten Dumankaya, "Merkez Bankasý yayýnladýðý yýlýn ilk enflasyon raporunda enflasyonu yüzde 7,5'a çekmek için yoðun bir gayret sarf edeceðini ifade etti. Bunun oldukça önemli bir politika olduðunu þimdi çok daha iyi görüyoruz çünkü enflasyonun çift hanelere çýkmasý ekonomimizin daha önce elde ettiði kazanýmlarýnýn boþa çýkmasý anlamýna geliyor. Bu noktada enflasyonun bir miktar yükselmesi telafi edilebilir bir durum fakat çift hanelerde sabitlenmesi bazý kýrýlganlýklara sebep olur. Önümüzdeki dönem için konuþursak ben enfasyonun mart ayýnda yüzde 7'lere gerileyeceðini, ikinci çeyrekte ise yüzde 6-7 aralýðýna gerileyeceðini düþünüyorum" dedi.

Enflasyon ile faiz oranlarý arasýnda paralel bir iliþki olduðunu ve enflasyonun para politikasýný da etkilediðini ifade eden Dumankaya son olarak þunlarý söyledi: "Enflasyon hedefleri, saðlam bir para politikasý uygulama yolunda bize yardýmcý olacaktýr. Sektör açýsýndan bakacak olursak tek haneli bir enflasyon yüzdesi inþaat sektörü için önemli bir gider maliyeti olan girdi masraflarýný da bir miktar sabitleyecektir. Bu durumun devamlýlýðý sektör açýsýndan yatýrým hamlelerini de beraberinde getirir. Merkez Bankasý'nýn faiz politikasýna da deðinecek olursak, Dumankaya olarak biz, TCMB'nýn faiz indirim sürecini devam ettirmesini bekliyoruz. "
 
 

Yorumlar

Top