ÇATI SEKTÖRÜ 2016'DA YÜZDE 5 BÜYÜYECEK

ÇATI SEKTÖRÜ 2016'DA YÜZDE 5 BÜYÜYECEK

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, "2016 yýlýna istikrarlý bir þekilde girmemiz, Kentsel Dönüþüm, Enerji Verimliliði Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasý gibi etkenler, sektörel büyümeye olumlu yansýyacaktýr. Çatý sektörünün 2016 yýlýnda yaklaþýk olarak yüzde 5 oranýnda büyümesini bekliyoruz" dedi.

Çatý sektörü 2016 yýlýna umutlu girdi. Son yýllarda istikrarlý þekilde büyüyen çatý sektörünün 3 milyar dolara ulaþarak, dünya pazarýnýn yüzde 1,3'ünü oluþturduðunu belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, "Türkiye'de yaklaþýk 1500 firma çatý kaplama pazarýnda faaliyet gösteriyor. 2010 yýlýnda 115 milyon metrekare olan kullanýlan çatý malzemesi büyüklüðü, 2011 yýlýnda 123, 2012'de 134, 2013'de 145, 2014'te 153, 2015 7yýlýnda ise 160 milyon metrekareye çýktý. Sektörün istikrarlý performansýný 2016 yýlýnda da sürdürerek, yüzde 5 oranýnda büyüyeceðini öngörüyoruz" diye konuþtu.

"Kentsel Dönüþüm uzun soluklu hareket getiriyor"
Döviz kurundaki artýþlar, yaþanan belirsizlikler gibi etkenler nedeniyle sektörün 2015 yýlýný nispeten daha duraðan geçirdiðini de hatýrlatan M. Nazým Yavuz, þöyle konuþtu: "Türkiye 2016 yýlýna istikrarýn güçlü bir þekilde hakim olmasýyla baþladý. Siyasi ve ekonomik istikrar, tüm sektörler için itici güç oluþturuyor. Çatý sektörü olarak biz de 2016 yýlýndan daha umutluyuz. Ýnþaat sektörü, Türk ekonomisinin lokomotifliðini üstleniyor. Ýnþaat sektörünün büyümesi, sektörün en önemli kollarýndan biri olan çatý sektörüne de olumlu yansýyor. Sektörün hareketliliðini artýracak birçok faktör var. Özellikle Kentsel Dönüþüm uygulamasý, inþaat ve çatý sektöründe uzun soluklu fayda saðlayacak. Türkiye genelinde 6-7 milyon konutun yenilenmesi hedefleniyor. Önümüzdeki 10-20 yýlý için Kentsel Dönüþüm hareketliliði yaþayacaðýz."

Global pastadan daha büyük dilim istiyoruz
Dünya geneline bakýldýðýnda nihai çatý kaplama malzemelerinin 200 milyar dolarýn üzerinde bir pazar oluþturduðu belirten Yavuz, "Sektörün yüzde 40'ý Asya Pasifik, yüzde 34'ü Kuzey Amerika, yüzde 12'si Batý Avrupa, yüzde 14'ü geri kalan ülkelerden oluþuyor. Ülkemizde çatý kaplama malzemeleri özellik, kalite ve çeþit açýsýndan gün geçtikçe zenginleþerek Avrupa Birliði standartlarýný yakaladý. Türk çatý sektörünün dünya pazarýndan aldýðý yüzde 1,3'lük payý daha fazla artýrmak ve dünya pazarlarýnda söz sahibi olmak için çalýþýyoruz" dedi.

Yalýtýmsýz bina kalmayacak
Enerji Verimliliði Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi gibi uygulamalarla Türkiye'de yalýtýmsýz yapý kalmamasýnýn hedeflendiðini söyleyen Yavuz, þöyle devam etti: "ÇATIDER'in yaptýðý araþtýrmaya göre geçtiðimiz 10 yýlda yalýtýmsýz ve hatalý çatýlar ülke ekonomisine 23 milyar TL'nin üzerinde zarar verdi. Yalýtýmý olmayan binalar kat adetine baðlý olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralýðýnda enerji israfýna neden oluyor. Çatý ve binada yapýlacak tadilat ve yalýtým uygulamalarý enerji harcamalarýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlar. Yeni Yapý Denetimi Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapýlacak tüm binalara ýsý yalýtýmý zorunluluðu gelmesiyle dýþ cephe ýsý yalýtýmý yani bilinen adýyla mantolama konusunda vatandaþýmýzda ciddi bir bilinç artýþý yaþandý. Enerji Verimliliði Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi de sektörümüz için olumlu geliþmeler. Enerji kaynaklarýnýn daha verimli kullanýlmasý amacýyla tüm binalarýn 2 Mayýs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasý gerekiyor. Böylece yapýlarýmýz daha tasarruflu olurken, enerji kaynaklarýný daha az tüketeceðiz."

Standartlardan uzak milyonlarca çatý var
Türkiye'de 9 milyon binadan yaklaþýk 7 milyonunda standartlardan uzak ve yalýtýmsýz çatý uygulamalarýnýn olduðunu dile getiren M. Nazým Yavuz, þunlarý ifade etti: "Avrupa Birliði'nin 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazý salýmýný en az yüzde 20 azaltmayý hedeflediðini düþünürsek; Türkiye olarak bizim de binalarýmýzdaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovatsaat ve altýna düþürmemiz gerekiyor. Bu deðerlere ulaþabilmek ancak çatý ve çatý sistemlerine önem verilmesi ile saðlanabilir."

Yorumlar

Top