"GAYRÝMENKUL DEVÝR ÝþLEMLERÝ NOTERLERDE YAPILMALI"

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafýndan düzenlenen "Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu'nun Kabulünün 90'ýncý Yýlý" Sempozyumu'nda konuþan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekaný Prof. Dr. þebnem Akipek Öcal, günümüzde gayrimenkul ile ilgili tüm iþlemlerin tapu dairelerinde yapýldýðýný hatýrlatarak, "Aslýnda devir iþlemleri noterlerde yapýlýrsa hem daha saðlýklý olur, hem de tapu dairelerinin iþ yükü azalýr" dedi.

18 þubat'ta gerçekleþtirilen dördüncü oturumda "Taþýnmazlar Üzerindeki Ayni Haklarýn Devrine Ýliþkin Taahhüt Ýþlemlerinin þekli" baþlýklý bir teblið sunan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekaný Prof. Dr. þebnem Akipek Öcal, günümüz uygulamalarýnda gayrimenkul devriyle ilgili hemen her türlü iþlemin tapu müdürlüklerinde yapýldýðýný hatýrlatarak, bunun noterlerde yapýlmasýnýn her açýdan daha güvenilir ve saðlýklý sonuçlarýnýn olacaðýný ifade etti.

"Rücu davasý açýlmamýþ tapu müdürü yok!"
Gayrimenkul devir iþlemlerinin mutlaka tapu müdürlüklerinde yapýlmasýnýn yasaya dayanmadýðýný ifade eden Prof. Dr. Öcal, "Medeni Kanun'un ilgili maddesi 'Gayrimenkul devir iþlemleri resmi þekilde yapýlýr' diyor. Ancak bu resmi þekli açýklamýyor. Tapu Kanunu ise bu iþlemin tapu müdürlüðünde yapýlacaðýný söylüyor. Yargýtay ise 1988'de açýkladýðý bir içtihadýnda bu maddeye dayanarak bir emsal hüküm oluþturduðu için bütün tapu iþlemleri tapu müdürlüklerinde yapýlýyor. Ancak tapu müdürlüklerinin esas görevi sicil, yani bu tip iþlemlerin kaydýný tutmaktýr sadece. Günümüzde tapu daireleri gayrimenkulün devriyle de ilgilendiði için sicil iþlemleri de aksayabiliyor ve bu alanda sorunlar da çýkýyor. Bu yüzden de bugün devletin rücu davasý açmadýðý tapu müdürü neredeyse yok. Çünkü kayýtta sorun çýkmýþ, devlet tazminat ödemiþ, bu tazminatý da ilgili tapu müdüründen istiyor" diye konuþtu.

Noterde gayrimenkul satýþý nasýl yapýlýyor?

Gayrimenkul devir iþlemlerinin yurtdýþýnda, özellikle de AB üyesi ülkelerde büyük ölçüde noterler vasýtasýyla yürütüldüðüne dikkat çeken Prof. Dr. Öcal, "Sistemin iþleyiþi þöyle: Gayrimenkulü devredecek ve devralacak olan þahýslar notere giderek sözleþme iþlemlerini noter vasýtasýyla hallediyor. Noter de ilgili gayrimenkulün sicil kayýtlarýný online olarak tapudan istiyor. Tapu müdürlüðü de bu bilgileri online ortamda iletiyor. Noter eðer þüpheli bir durum görürse uzman raporu isteyebiliyor. Bütün bu iþlemlerden sonra noterde imzalanan sözleþme ve diðer bilgiler yine online ortamda tapu müdürlüðüne gidiyor ve kayda alýnýyor. Bu yöntem hem çok daha hýzlý, hem de çok daha güvenli. Ayrýca biliyorsunuz, gayrimenkul alým satýmlarýnda devletin korkunç bir vergi kaybý var. Bu sistemle bunun da önüne geçilebilir. Çünkü ister nakit olsun, ister bankalar aracýlýðýyla olsun, gayrimenkulün bedelinin el deðiþtirmesine bizzat noter nezaret ediyor. Bu da hem yolsuz iþlemi önlüyor, hem de gayrimenkulün bedelinin doðru tespit edilmesi nedeniyle vergi kaybýný ortadan kaldýrýyor" ifadelerini kullandý.

"Tapu mevzuatý deðiþirse bu sistem uygulanabilir"

Bu sistemin Türkiye'de de uygulanmasýnýn bir nevi zorunluluk olduðunu ifade eden Prof. Dr. Öcal, "Ancak bunun için Tapu Kanunu ve Tapu Sicil Tüzüðü'nün de söz konusu sisteme uyarlanmasý gerekiyor. Elbette noterlik sisteminin de elden geçirilmesi gerek. Zira noterler, hukuk eðitimi dýþýnda baþkaca özel bir eðitim almýyor. Avukatlýk ruhsatýna sahip olan herkes, ilgili baþvuru prosedürünü tamamladýktan sonra noter olabilir. Bu durumun da iyileþtirilmesi gerek. Nitekim bununla ilgili ciddi çalýþmalarýn yürütüldüðünü de biliyoruz. Çok yakýnda ciddi yasal düzenlemelerin yapýlmasý olasý" ifadelerini kullandý.

Alanýnda uzman birçok hukukçunun konuþmacý olarak yer aldýðý sempozyum, Kadir Has Üniversitesi'nde 20 þubat'a kadar devam edecek.

Yorumlar

Top