TÜRK YAPI SEKTÖRÜ RAPORU 2015 AÇIKLANDI

TÜRK YAPI SEKTÖRÜ RAPORU 2015 AÇIKLANDI

Yapý-Endüstri Merkezi, ( YEM ) her yýl hazýrladýðý "Türk Yapý Sektörü Raporu"nu bu yýl ekonomistlerin geleceðe yönelik deðerlendirmeleriyle birlikte açýkladý.

Yapý Dünyasýnýn Bilgi Merkezi, Yapý-Endüstri Merkezi (YEM) tarafýndan hazýrlanan ve 21 yýldýr düzenli olarak yayýmlanan "Türk Yapý Sektörü Raporu 2015" açýklandý. Türk yapý sektörünün 2015 karnesini geniþ ve kapsamlý analizlerle deðerlendiren, Türkiye ve dünya ekonomisindeki geliþmeler ýþýðýnda yeni mevzuatlara, gelecek beklentilerine ve hedeflerine yer veren, "Türk Yapý Sektörü Raporu 2015", "Ekonomistler Türk Yapý Sektörünü Deðerlendiriyor / Türk Yapý Sektörü 2015 Analizleri ve 2016 Öngörüleri" toplantýsý ile açýklandý.

Konut hala en iyi yatýrým aracý

Yapý-Endüstri Merkezi, (YEM)  her yýl hazýrladýðý "Türk Yapý Sektörü Raporu"nu bu yýl ekonomistlerin geleceðe yönelik deðerlendirmesiyle birlikte açýkladý.  25 þubat 2016 Perþembe günü Yapý-Endüstri Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte,  Ekonomist;  Ali Aðaoðlu,  Mahfi Eðilmez ve Mustafa Sönmez, raporu 2016 yýlýna dair ön görüleriyle beraber deðerlendirdiler.

2016 yýlý öngörüleri, büyüme ivmesi, gayrimenkul sektörü, inþaat malzemeleri sanayisine ait üretim, tüketim, ihracat ve ithalat büyüklükleri gibi çok çeþitli verinin önceki yýllarla karþýlaþtýrmalý olarak analiz edildiði ve raporun açýklandýðý toplantýya, yatýrýmcýlar, mimarlar, gayrimenkul sektörü temsilcileri ve yapý sektörünü temsil eden kurum ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri katýldý.

Türk Yapý Sektörü Raporu; Türkiye ekonomisini, gayrimenkul piyasalarýný, yurtiçi ve yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerini, yapý malzemesi sanayisini, üretim ve tüketim detaylarýný, ihracat ve ithalat büyüklüklerine iliþkin verilerle derinlemesine analiz ediyor ve tüm sektör paydaþlarýyla paylaþýyor.

Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný yapan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye'de inþaat sektörünün 2015 yýlýnda beklentilerin üzerinde büyümesine raðmen çok tatmin edici bir büyüme gerçekleþtiremediðini belirtti. Türkiye GSYH deðerlerinde yüzde 3,4 oranýnda büyüme yaþandýðý 2015 yýlýnýn ilk 9 aylýk döneminde inþaatta yüzde 0,4, gayrimenkulde yüzde 3,3'lük oranda büyüme görüldüðünü dile getiren Gürlesel, yakýn ve komþu ülkelerle iliþkilerdeki bozulma ve ekonomik yavaþlamanýn inþaat malzemeleri ihracatýný önemli ölçüde etkilediðini söyledi.

Dünya inþaat harcamalarý büyüme oranýnýn 2016 yýlýnda yüzde 4 ve 10,1 Trilyon Dolar seviyesinde olacaðý öngörüsünü paylaþan Gürlesel, "2016 yýlýnda inþaat sektörü için yüzde 2,5-3'lük büyüme beklentimiz var. Ýnþaat malzemeleri iç pazarda yüzde 2'lik büyüme, dýþ pazarda ise 16,5-17,5 Milyar Dolar arasýnda ihracat öngörümüz var" diye konuþtu.

"Konuta talep devam edecek"

Ekonomist, yazar Mahfi Eðilmez, 2015 yýlýnýn dünya ve Türkiye için parlak bir yýl olmadýðýný kaydederek 2015'in en ciddi etkilerinden birinin Türk Lirasý'nda yaþanan yüzde 25 oranýndaki deðer kaybý olduðunu ifade etti.

Ýþsizliðin çift hanelerde olduðuna dikkat çeken Eðilmez, 2016'da iþsizlik oranýnda fazla gerileme beklemediðini belirtti. Ýþsizlikle birlikte istihdam da artýþ olduðuna vurgu yapan Eðilmez, nüfusun sürekli artýþ eðiliminde olduðunu ifade etti.

Türkiye'nin 2016 yýlýnda yüzde 4 civarýnda büyümesini beklediðini belirten Eðilmez, asgari ücret artýþýnýn ekonomiyi canlandýrýcý etkisinin olacaðýný ve bunun yapý sektörünü olumlu etkileyeceðini söyledi.

2016'da enflasyonun yüzde 9 civarýnda kalmasýný beklediðini kaydeden Eðilmez, Türk Lirasý'nýn dolar karþýsýnda yüzde 12 civarýnda deðer kaybetmesini beklediðini vurguladý. Faizlerin düþmesiyle yatýrým yapýlacak alanýn kalmadýðýný kaydeden Eðilmez çoðu kiþinin tasarruflarýný çözüp bankadan kredi alarak gayrimenkule yöneldiðini söyledi.

Eðilmez, "Konuta talep devam edecek. Faizler böyle durduðu sürece insanlarýn alternatif imkaný olmadýðý müddetçe konuta talebin devam etmesini bekliyorum" diye konuþtu.

"Konuttaki getiri baþka yerde yok"

Ekonomist, yazar Mustafa Sönmez, Türkiye ekonomisinin 2015 yýlýnda tahminen yüzde 4 oranýnda büyüdüðüne dikkat çekerek Türkiye gibi iþsizliðin yüzde 10 civarýnda olduðu bir ülkede bu büyüme oranýnýn yeterli olmadýðýný belirtti.

Sönmez sözlerini þöyle sürdürdü: "Yüzde 3-4 büyüme oranýyla Türkiye yetinemez, bu oraný mutlaka yüzde 5-6 seviyesine çýkarmamýz lazým.  Türkiye'nin yüzde 4 büyümeyi nereden saðladýðýna baktýðýmýzda inþaatýn önemli katký saðladýðýný düþünüyorum. Yatýrým ve þantiye aþamasýnda çok ciddi hareket olmasa bile stoklarýn eritilmesi, satýlmasý ve emlak hareketi açýsýndan önemli yer tuttuðu kanýsýndayým. Son yýllarda konut satýþlarý sadece barýnma amaçlý konut alýmlarý deðil, konutu yatýrým aracý olarak görüp üzerinde getiri saðlamaya dönük ciddi bir talep söz konusu.

Ýllere göre konut fiyatlarýna baktýðýmýzda Ýstanbul'un çok ciddi þekilde ayrýþtýðýný görüyoruz. Merkez Bankasý'nýn konut fiyat istatistikleri bize Ýstanbul'da konut fiyat artýþlarýnýn Türkiye ortalamasýndan epey yüksek olduðunu gösteriyor. 2015 yýlýnda yaklaþýk yüzde 26 nominal konut fiyat artýþý olduðu görülüyor. 2015 yýlýnda dolar yüzde 24 civarýnda deðer kazanýrken konut yüzde 26 civarýnda deðer kazandý. Merkez Bankasý'nýn fiyat istatistiklerini tutmaya baþladýðý 2010 yýlýndan beri Ýstanbul'da konut fiyat artýþý yüzde 86 seviyesinde. Böyle bir getiri baþka hiç bir þeyde yok. Yarý yarýya nakdi olan bile konut kredisi kullanarak konuta yatýrým amaçlý yönelebiliyor. Konutun yatýrým aracý olarak görülmesi ve bu yönden talep almasý önemli bir eðilim. Bu eðilimin sürmesi ihtimali de yüksek gözüküyor."

Türkiye'nin iç talebe yönelmek durumunda kalacaðýný bildiren Sönmez, konut ve inþaat sektöründe yatýrým amaçlý konut talebinin devam etmesini beklediðini belirtti.

En iyi yatýrým en iyi savunma aracý: Konut

Finansal Piyasalar Uzmaný ve Yazarý Ali Aðaoðlu da "İnşaat sektörünü, yýlýn ilk 9 ayýnda sadece % 0,4 ile oldukça sýnýrlý bir büyüme göstermesine ve genel ekonomik büyümenin altýnda kalmasýna raðmen 2015 yýlýnda konut satýşlarý % 10,6 artarak 1,29 Milyona ulaştýðýný söyleyerek beklentileri aþarak tüm zamanlarýn satýş rekorunu kýrdýðýný belirtti.

Aðaoðlu, "Halkýmýz için konutun halen en önde gelen "yatýrým enstrümaný" olmasý, ekonomideki belirsizliklere karþýn en iyi "savunma aracý" olarak algýlanmasý bu rekoru getirdi" dedi. Aðaoðlu, yurt dýþý müteahhitlik hizmetlerinin küresel "büyüyememe" sorunundan doðrudan etkilendiðini, dýþ politikada yaþanan gerilimlerin de  inþaat malzemeleri ihracatýný olumsuz etkilediðini göründüðünü dile getirdi.

Yeni dönemde ekonomiye iliþkin beklentilerini paylaþan Finansal Piyasalar Uzmaný ve Yazarý Ali Aðaoðlu ise önümüzdeki dönemde turizm, tekstil, enerji sektörlerinde yaþanan olaylardan dolayý bankacýlýk sektöründe karþýlýklarda esnetilme beklendiðini belirtti. Aðaoðlu, bankacýlýk sisteminin eski sýkýþmýþ yerinden birazcýk gevþediðinde bir miktar kaynak aktarabilir hale geleceðini ifade etti.

Dolar/TL kurunda 3,14-3,16 bandýnýn üzerine çýkýlmasý durumunda bir miktar sorun yaþanabileceðini kaydeden Aðaoðlu, yeni merkez bankasýnýn kim olacaðý konusunun önümüzdeki dönemin kilit konusu olacaðýný söyledi.




Yorumlar

Top