ÝTHAL ÜRÜN KULLANAN FÝRMALARA DEVLET DESTEðÝ KALDIRILMALI

ÝTHAL ÜRÜN KULLANAN FÝRMALARA DEVLET DESTEðÝ KALDIRILMALI

Ýnþaat malzemeleri sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD'ýn 34. Olaðan Genel Kuruluna yerli malzeme kullanýmý damgasýný vurdu. Türkiye inþaat malzemeleri sektörünün yabancý pek çok markayý geride býrakacak ürün ve hizmet kalitesine sahip olduðunu belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, kentsel dönüþüm ve konut sektöründeki geliþmelere raðmen rant ve reklam amaçlý yabancý malzeme kullanýmýný eleþtirdi.

Türkiye ÝMSAD'ýn Swiss Otel'de 25 þubat'ta gerçekleþtirilen ve dernek üyelerinin yaný sýra Çevre ve þehircilik Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan'ýn da katýldýðý 34. Olaðan Genel Kurulu'nda inþaat sektörü gündem maddeleriyle masaya yatýrýldý. Genel Kurul öncesi düzenlenen toplantýda Çevre ve þehircilik Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan, Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ece Ceylan Baba ve Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Can Fuat Gürlesel konuþmacý olarak yer aldý. Açýlýþ konuþmasýný yapan Dernek Baþkaný F. Fethi Hinginar, yerli inþaat malzemesi kullanýmý ve denetim konusunu gündeme taþýrken; Bakan Yardýmcýsý Ceylan da, yapý denetimi konusunda Türkiye ÝMSAD'la hemfikir olduklarýný vurguladý.

Hinginar: "Kalitemizi dünya biliyor"
Müteahhitlerin ithal malzeme kullanýmýna son vermesi gerektiðine dikkat çeken F. Fethi Hinginar, "Kentsel Dönüþüm projeleri muhtelif devlet teþviklerinden yararlandýrýlýyor. Kimi zaman müteahhitler projesini daha çekici hale getirmek için, kimi zaman da mal sahiplerinin taleplerinden dolayý yerli malzeme yerine ithal menþeili ürünler tercih ediliyor. Üstelik bu, reklam unsuru olarak da kullanýlýyor. Dünyaya ürün satan, kalitesi dünya genelinde kabul görmüþ bir sektör olmamýza raðmen, ne yazýk ki, çoðu kez kalitesi bizim ürettiðimiz ürünlerden daha düþük olmasýna karþýn Avrupa menþeili diye lanse edilerek 'daha kaliteli' algýsý yaratýlmaya çalýþýlýyor. Hem ödediðimiz vergilerle oluþan kaynaktan devlet desteði alan hem de ithal ürün kullanan uygulamalara bir son verilmelidir. Ýthal ürün kullanmayý tercih eden firmalarýn devlet desteði almalarý, yönetmeliklerde yapýlacak düzenleme ile önlenmeli, denetimlerde de bu konu incelenmelidir. Kalitesi bütün dünyaca tasdik edilen Türk menþeli inþaat malzemelerinin ülkemizde gördüðü haksýz muameleye sessiz kalmamalýyýz,  yerli sanayimizin geliþiminin önüne set çeken bu durum bertaraf edilmelidir" dedi.

Hinginar: "Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nun oluþturulmasýna bakanlýðýmýzýn önderlik etmesini bekliyoruz"
Fethi Hinginar, her fýrsatta dile getirdiði yapý denetimi ve Yapý Yasasý konusunu Olaðan Kurulda da gündeme taþýdý. Hinginar, "Biz Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nun kuruluþ çalýþmalarýna baþladýk ancak kamu ayaðýný henüz oluþturamadýðýmýz için ilerleme kaydedemiyoruz. Bina Yönetmeliði Platformu'nun oluþturulmasýna Çevre ve þehircilik Bakanlýðýmýzýn önderlik etmesini ve kamu tarafýnda bu platformu sahiplenmesini bekliyoruz. 1999 depreminden sonra devreye giren denetim sistemi en çok beton kalitesi ve demirle ilgileniyor. Geri kalan 200'den çok malzeme çeþidinin denetiminde büyük eksiklikler var. Bu þekilde ne depreme hazýrlanabiliriz ne de saðlýklý bir kentsel dönüþüm sürecine imza atabiliriz" açýklamasýnda bulundu.

Ceylan: "Her türlü desteðe hazýrýz"
Çevre ve þehircilik Bakanlýðý olarak yaþanýlabilir bir çevre ve marka þehirler oluþmasýnda en önemli hedefin yapý ve yapýlaþmaya iliþkin bütüncül çözümler getirmek olduðuna dikkat çeken Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan, Türkiye ÝMSAD'ýn çaðrýsýna "Her türlü desteðe hazýrýz" yanýtýný verdi. Türkiye ÝMSAD'ý inþaat malzemesi sektörüne yönelik yaptýðý bilimsel çalýþmalar, ekonomi raporlarý, endeksler ve akademik çalýþmalarýndan dolayý tebrik eden Ceylan, inþaat malzemeleri sektöründe son 13 yýldaki büyüme ve diðer uluslararasý geliþmelerin gurur verici olduðuna deðindi. Ceylan "Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nda Türkiye ÝMSAD'ýn yanýnda olmaktan mutluluk duyarýz. Sektör varsa biz de varýz, etle týrnak gibiyiz. Bakanlýk olarak da bu tür çalýþmalara katkýda bulunmak zorundayýz. Ülkemizde inþaat sektörü katma deðer ve istihdam açýsýndan lokomotif sektördür. Yüzlerce alt sektörü etkilemektedir. Yatýrýmlarýn yaklaþýk yüzde 50'si inþaat sektörüne yapýlmaktadýr. 2000'li yýllardan itibaren önemli geliþmeler kaydeden inþaat sektörünün öneminin bilincindeyiz" dedi.

Ceylan: "TOKÝ'nin mimari anlayýþýnýn ve malzeme kalitesinin düzeltilmesi için çalýþýyoruz"
Kamuoyunda TOKÝ'ye gelen eleþtirilere deðinen Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan, "TOKÝ 1984 ?û 2000 arasý 43 bin konut üreten bir yapý iken, 2002 ?û 2015 arasýnda 700 bin konut üreten bir yapýya dönüþtü. 2023 hedefi 1 milyon 200 bin adet konut. Ancak bu süreçte benzer mimari yapý ve malzeme konusunda eleþtiriler yapýldý. Bu konunun düzeltilmesi için çalýþmalara baþladýk. Birbirine benzeyen þehirler yerine kendi kültürüne ve bölgenin mimari dokusuna önem veren yeni projeler geliþtireceðiz" dedi.

Ece Ceylan Baba: "Güvenli Yapýlar Eðitim Merkezi' bölgenin ilk ve benzersiz projesi olacak"
Dünyada sadece ABD de ve Japonya'da örneði olan "Güvenli Yapýlar Eðitim Merkezi"nin Türkiye'de de kurulmasýna iliþkin Türkiye ÝMSAD tarafýndan hayata geçirilecek olan projeye iliþkin bilgiyi ise Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ece Ceylan Baba verdi. Baba, "Türkiye ÝMSAD olarak geçtiðimiz yýl Tuzla Belediyesi ile Güvenli Yapýlar Eðitim Merkezi projesi için iþbirliði yaptýk ve inþasý için protokol imzaladýk. Türkiye ÝMSAD olarak, temsil ettiðimiz inþaat sektörünün önde gelen paydaþlarýyla birlikte bir sosyal sorumluluk projesi olarak planladýðýmýz Güvenli Yapýlar Eðitim Merkezi tamamlandýðý zaman bölgenin ilk ve benzersiz projesi olacak. En iyi güvenli yapý örnekleri ve uygulamalarýnýn sergileneceði Eðitim Merkezimizde ayrýca interaktif etkinlikler, simülasyonlar, konferanslar ve bilgilendirme toplantýlarý yapýlacak. Bu merkez ile afetler ve güvenli yapý konusunda kamuoyunda bilinç oluþturmayý amaçlýyoruz" açýklamasýnda bulundu.

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri
Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Dr. Can Fuat Gürlesel de Genel Kurul öncesinde Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlýk çalýþmalarýna Aðustos 2013'te baþlanan ve ilk kez 2015 Ocak ayýnda kamuoyuyla paylaþýlmaya baþlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri'ne iliþkin bilgi verdi.


Türkiye ÝMSAD 34. Olaðan Genel Kurul Toplantýsýnda öne çýkan diðer baþlýklar

Çevre ve þehircilik Bakan Yardýmcýsý Mehmet Ceylan'ýn konuþmasýndan;

?ò    10 yýllýk dünya inþaat sektörü vizyonu: 2010 yýlýnda dünyada inþaat sektörüne yapýlan harcama 7.2 trilyon dolarken, 2020 yýlýnca bu rakamýn 12 trilyon dolara çýkmasý beklenmektedir. Önümüzdeki on yýlda inþaat sektöründe yapýlacak küresel harcamalarýn toplamýnýn 100 trilyon dolara ulaþacaðý tahmin edilmektedir. Dünyada her alanda hýzlý yükseliþ gösteren Çin, inþaat sektöründeki yatýrýmlarýyla da önümüzdeki on yýl 2.5 trilyon dolara ulaþacaktýr. Ýnþaat sektörüyle dünyadaki pazar payýný yüzde 21'lere ulaþtýracaðý öngörülen Çin, dünyada birinci sýraya yerleþirken sýrasýyla onu ABD, Hindistan ve Japonya takip edecektir.

Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Fethi Hinginar konuþmasýndan;

?ò    Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Konferanslar Serisi SBE16 (The Sustainable Built Environment Conference Series): Dünyanýn 50'den fazla ülkesinde 2000 yýlýndan bu yana yapýlmakta olan Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Konferanslar Serisi SBE16 (The Sustainable Built Environment Conference Series) konferansýnýn bu yýl ilk kez Türkiye ÝMSAD organizatörlüðünde Türkiye'de gerçekleþtirilecek. Ýnþaat malzemesi üreticilerini, bilim insanlarýný, uygulayýcýlarý, mimarlarý, mühendisleri, müteahhitleri, akademisyenleri, sanayicileri, devlet kurumlarýný ve sivil toplum kuruluþlarýný bir araya getirmeyi hedefleyen konferans 13-15 Ekim 2016 tarihinde yapýlacak. Konferansta sürdürülebilir bir gelecek için fikirlerin, çözümlerin, yöntemlerin ve tekniklerin tartýþýlmasý ve paylaþýlmasý amaçlanýrken "Akýllý Metropoller ?û Sürdürülebilir ve Akýllý Binalar ile Akýllý þehirler için Entegre Çözümler" (Smart Metropols - Integrated Solutions for Sustainable and Smart Buildings & Cities) ana tema olarak belirlendi. Konferansta sürdürülebilir bir gelecek için AR-GE ve inovasyonun önemine dikkat çekilecek, sanayi - üniversite iþbirliðinin en güzel örnekleri kamuoyu ile paylaþýlacak. SBE ÝSTANBUL Konferansý, ayný zamanda sektörde sanayi, kamu, üniversite ve STK'larýn iþbirliði yaptýðý ilk konferans olma özelliðini taþýyor.

Yorumlar

Top