TÜRKÝYE KONUT KREDÝSÝ  REEL ARTIþINDA DÜNYA BÝRÝNCÝSÝ

TÜRKÝYE KONUT KREDÝSÝ REEL ARTIþINDA DÜNYA BÝRÝNCÝSÝ

Küresel ölçekte yaþanan ekonomik geliþmelerin dünya konut piyasasýna yansýmasýný deðerlendiren EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, açýklanan raporlara göre Türkiye'nin konut fiyatlarý artýþýnda 2015 ilk çeyreðinde dünyada 7'inci sýrada, konut kredisi reel artýþýnda ise ilk sýrada yer aldýðýný belirtiyor.

EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, IMF'ye göre 2013 yýlý itibariyle geliþmekte olan ekonomilerin geliþmiþ ülkelerin ekonomilere kýyasla daha iyi performans gösterdiðini, geliþmekte olan ülkeler %4,7 oranýnda büyürken, geliþmiþ ülkelerin %1,3 büyüme kaydettiðini belirtiyor. Ülkeler bazýnda GSYH geliþimine bakýldýðýnda Sahra Afrika'sý, Ortadoðu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerin büyümede daha ön plana çýkacaðýnýn görüldüðünü ifade eden Yazýcý, özellikle Euro bölgesini tetikleyen ve negatif olan geliþimin ise önümüzdeki iki yýlda pozitife döneceðinin beklendiðini kaydediyor.

ABD ekonomisinin 2015 yýlýnda bir önceki yýla göre %2,4 büyüme gösterdiðini belirten Yazýcý,  Euro bölgesinde ise %1,5 büyüme yaþandýðýný, bu oranýn 2017 yýlýnda %1,9 olarak gerçekleþeceðinin tahmin edildiðini ifade ediyor. Çin'in ise 2014 yýlýnda ýlýmlý bir enflasyonla birlikte uygulanan ihtiyatlý para politikasý sonucunda istikrarlý bir büyüme gösterdiðini dile getiren Yazýcý, ancak konut piyasasýna yönelik uygulanan tedbir politikalarýnýn Çin'in yakalamýþ olduðu ivmeyi kaybetmesine yol açabileceðini belirtiyor. Büyük ekonomiler arasýnda yer alan Japonya ekonomisinin 2015 yýlýnda bir önceki yýla göre %3,1 büyüme gösterdiðini söyleyen Yazýcý, Birleþik Krallýk ekonomisinin ise 2015 yýlýnda, 2014'e kýyasla daha düþük bir büyüme gerçekleþtirdiðini belirtiyor.

Konut fiyatý artýþýnda Türkiye 7. sýrada
Global ekonomik geliþmelerin konut piyasasýna yansýmasýna bakýldýðýnda, 2015'in birinci çeyreði itibariyle Global Property Guide'ýn yayýnlamýþ olduðu global konut fiyat endeksine göre konut fiyatlarýnýn 2015 yýlýndan beri en çok artýþ gösterdiði ülke olan Ýrlanda'nýn ardýndan Hong Kong, Estonya, Ýsveç, Ýsrail ve Porto Rico'nun geldiðini ifade eden Yazýcý, Türkiye'nin 7'inci sýrada yer aldýðýna dikkat çekiyor. Yazýcý, IMF tarafýndan her üç ayda bir yayýnlanan Küresel Konut Ýzleme Raporu Ocak 2016 raporunda da Türkiye'nin konut fiyatlarýndaki artýþta yine 7'inci sýrada yer aldýðýný ifade ediyor.

Türkiye'nin mütevazý ekonomik büyümesine raðmen konut emlak piyasasýnda Avrupa'nýn en iyi oyuncularýndan biri olduðunu söylemenin mümkün olduðunu dile getiren Yazýcý, 2013 Aralýk ile 2014 Aralýk aylarý arasýnda artýþ oraný %16 iken, bu oranýn Ýstanbul'da %25,5 olarak gerçekleþtiðini kaydediyor. Konut fiyatlarýnýn 2014 Ekim ayýndan 2015 Ekim ayýna kadar %18,6, Ýstanbul'da ise %26,4 olarak artýþ gösterdiðini belirten Yazýcý, küresel tabloya bakýldýðýnda Türkiye'deki ekonomik ve siyasi belirsizlik olduðu dönemlerde de tüketicilerin konut yatýrýmý yapmaya devam ettiðinin altýný çiziyor.
 
Konut kredisi büyümesinde Türkiye ilk sýrada
IMF tarafýndan gerçekleþtirilen son araþtýrmaya göre konut kredisindeki reel artýþta 44 ülke arasýnda Türkiye'nin ilk sýrada yer aldýðýný ifade eden Yazýcý, konut kredisinde reel artýþýn Türkiye'de %17,1 olarak gerçekleþtiðini, Kolombiya'nýn %14,9 artýþla 2'nci sýrada, Çin'in ise %13,1 artýþla küresel ölçekte 3'üncü sýrada yer aldýðýný kaydediyor.

Ekonomi ve siyaset dünyasýnda yaþanan belirsizlik dönemlerinde bile Türkiye'de konut yatýrýmýnýn büyüme göstermesinin küresel ölçekte dikkat çekici bir olgu olduðuna belirten Yazýcý, ancak 2016 yýlýnýn konut sektörü açýsýndan kritik bir yýl olduðunu, kayýplarýn telafisi için Türkiye'nin bu yýl görece bir büyüme göstermesi deðil, koþmasý gereken bir yýl olduðuna vurgu yapýyor.
 

 

Yorumlar

Top