HÝLTÝ'DEN DEPREME KARþI ÝNOVATÝF ÇÖZÜMLER

HÝLTÝ'DEN DEPREME KARþI ÝNOVATÝF ÇÖZÜMLER

Ýnovasyonu ve ileri teknolojisi ile inþaat sektörüne yön veren Hilti, C2 sismik onaylý dübelleri ve 4 saate kadar alev, duman ve zehirli gazlarýn yayýlmasýný önleyen pasif yangýn durdurucu ürünleriyle yapýlara güvenli bir ortam kazandýrarak depremin olasý hasarlarýný önlemeye yardýmcý oluyor.

Yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuþaðýnda yer alan ülkemizde, binalarýn depreme karþý güvenli bir þekilde inþa edilmesi büyük önem taþýyor. Ancak bilinenin aksine bu güvenlik sadece binanýn depremde yýkýlmamasý anlamýna gelmiyor. Hayati risklerin ve yaralanmalarýn önlenmesi için binanýn saðlamlýðý kadar elektrik tesisatý, asansör, dýþ cephe gibi yapý elemanlarýný sabitleyen dübellerin ve taþýyýcý sistemlerin saðlamlýðý da önemli. Doðalgaz ve elektrik kaçaðý gibi sebeplerle gerçekleþebilecek yangýnlara karþý ise pasif yangýn durdurucu ürünlerin kullanýlmasý gerekiyor.

Bu önlemler alýnmadýðý takdirde, olasý bir deprem anýnda bina içinde gerçekleþen bir kaza diðer pek çok kazayý da beraberinde getiriyor. Bu noktada mevcut binalarýn da kentsel dönüþüm sürecinde bir an önce incelenmesi ve riskli yapýlara müdahale edilmesi gerekiyor. Ar-Ge temelli patentli ürünler geliþtiren inþaat sektörünün jenerik markasý Hilti, C2 sismik onaylý dübelleri, pasif yangýn durdurucu ürünleri ve Donatý Tarama Sistemi ile depreme karþý inovatif çözümler sunuyor.  

1-7 Mart Deprem Haftasý kapsamýnda binalarda C2 sismik onaylý dübel kullanýmýnýn önemine dikkat çeken Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Banu Çetinkol, þunlarý aktardý: "EOTA (Avrupa Teknik Onay Organizasyonu) tarafýndan ETA (Avrupa Teknik Deðerlendirmesi) Belgesi altýnda verilen C2 sismik onayý, Türkiye'nin de içinde bulunduðu en zorlu deprem kuþaðý göz önüne alýnarak verilen sismik onay. Dübeller, yapýsal beton-beton ve çelik-beton birleþimleri, mekanik ve elektrik tesisatý sabitlenmesi, asansör ya da dýþ cephe sabitlenmesi gibi yapýlarýn pek çok alanýnda kullanýlýyor. Deprem anýnda dübellerde oluþabilecek aksaklýklar tehlikeli kazalara neden olabiliyor.

Bu alanla ilgili net bir istatistiki çalýþma olmasa da geçmiþte yapýlan bazý çalýþmalar, incelenen spesifik depremlerde can kaybý nedeni olarak yaklaþýk yüzde 10 oranýnda yapýsal olmayan nedenleri sýralýyor. En çok göze çarpan yapýsal olmayan ve yapýsal uygulama örnekleri ise cephe kaplamalarý, asansör raylarý, mekanik-elektrik baðlantýlar veya filiz ekimi (yani mevcut bir taþýyýcý betonarme elemana ek olarak yapýlan yapý elemaný gibi) uygulamalarý. Dübeller bu elemanlarýn yapýya saðlýklý bir þekilde sabitlenmesini saðlar. Bu sebeple Türkiye gibi 1. derece deprem kuþaðýnda bulunan ülkelerin C2 sismik onaylý dübel kullanmalarý yasal olarak zorunlu olmalý."

Pasif yangýn durdurucular
Hilti olarak ilk C2 belgeli bazý dübellerin üretimini de gerçekleþtiren, bu sistemin öncü firmalarýndan biri olduklarýnýn altýný çizen Banu Çetinkol, deprem anýnda bir baþka tehlike olarak ise doðalgaz ve elektrik tesisatýnda yaþanabilecek kaçaklar nedeniyle oluþacak yangýnlara dikkat çekti. Hilti Pasif Yangýn Durdurucu ürünlerin yangýn esnasýnda 4 saate kadar alev, duman ve zehirli gazlarýn yayýlmasýný ve ýsýnýn yükselmesini engellediðini belirten Çetinkol, bu sayede olasý bir yangýnýn büyümesinin önlendiðini ve insanlarýn binayý terk etmesi için güvenli bir ortamýn oluþtuðunu söyledi.

Binalarýn röntgenini çekiyor
Binalarýn deprem dayanýmýný röntgen çeker gibi pratik bir þekilde ölçebilen Hilti Donatý Tarama Sistemi ile betonarme üzerinde kýrým yapýlmadan binanýn muayene edildiðini anlatan Çetinkol, "Kentsel dönüþümün ilk adýmý olan risk tespitini, zaten güçsüz durumda olan bir yapýda tahribatsýz inceleyebilen Hilti Donatý Tarama Sistemi, Türkiye'de Çevre ve þehircilik Ýl Müdürlükleri'nde kullanýlarak tüm illerde binalarý analiz ediyor. Kýrým yapmadan çok pratik bir biçimde kolonun üzerinde makineyi gezdirerek analizin yapýlabildiði Hilti Donatý Tarama Sistemi, geleneksel yönteme göre 15 kat daha hýzlý çözüm sunuyor" diye konuþtu.  

Depremle ilgili çalýþmalara destek
Hilti olarak Türkiye'de depremle ilgili yapýlan çalýþmalarý desteklerini ifade eden Çetinkol, "Bugüne kadar Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý'nýn (AFAD) koordinasyonu ile yürütülen yeni deprem yönetmeliði çalýþmasýnda kendi alanýmýz ile ilgili katkýlarý saðladýk. Bundan sonra da hem üniversiteler hem de Ýnþaat Teknik Deðerlendirme ve Bilimsel Araþtýrma Kurumu'nun (ÝTBAK) bu alanda yapacaðý çalýþmalarda yer alarak elimizden gelen desteðin en iyisini vermeye devam edeceðiz" diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top