1 MÝLYON 500 BÝN KÝþÝ RÝSKLÝ BÝNADA OTURUYOR

1 MÝLYON 500 BÝN KÝþÝ RÝSKLÝ BÝNADA OTURUYOR

1-7 Mart "Deprem haftasý" dolayýsýyla bir açýklama yapan AYÝDER Baþkaný Melih Tavukçuoðlu, Ýstanbul'da tespit edilen riskli binalarýn daha yüzde 10'unun yýkýlmadýðýna dikkat çekiyor.Türkiye'de 1 milyon 500 bin kiþinin riskli binalarda oturduðunu belirten Tavukçuoðlu, kentsel dönüþümün hýz kazanmasý gerektiðinin altýný çiziyor.

Her yýl 1-7 Mart haftasý "Deprem haftasý" olarak kabul ediliyor. Türkiye topraklarýnýn yüzde 92'sinin deprem kuþaðýnda bulunduðunu ve nüfusunun da yüzde 95'inin deprem kuþaðýnda yaþadýðýnýdüþünürsek, kentsel dönüþümün ne kadar önemli olduðu bir kez daha ortaya çýkýyor.

1999 Marmara Depremi sonrasý depreme karþý dayanýklý, saðlýklý þehirler ve saðlýklý gelecek için 6306 sayýlý "Afet Riski Altýndaki Yapýlarýn Yenilenmesi" hakkýnda çýkarýlan kanunla 2012 yýlýnda baþlayan kentsel dönüþüm, inþaat sektörüne de hýz kazandýrdý. Kurulduðu günden bu yana kentsel dönüþüm, enerji verimliliði, iþ güvenliði gibi konulara aðýrlýk veren AYÝDER (Anadolu Yakasý Ýnþaat Müteahhitleri Derneði)'in Baþkaný Melih Tavukçuoðlu, Ýstanbullularýn yüzde 90'ýnýn riskli binalarda oturduðunun altýný çiziyor.

"2014 yýlýnda yaklaþýk 120 bin yeni riskli birim sayýsý tespit edilmiþ olup toplam riskli birim sayýsý 566.629'a yükselmiþtir. Bu binalarýn sadece 12.500 adedi yýkýlmýþtýr."diyen Melih Tavukçuoðlu, kentsel dönüþümün 20 yýl daha süreceðini ve inþaat sektörüne maliyetinin 900 Milyar TL olduðunu belirtiyor. Kentsel dönüþüm faaliyetlerine iliþkin resmi verilere göre 20 yýlda 7 Milyon bina kentsel dönüþümle birlikte yenilecektir. 2014 yýlý sonunda riskli ilan edilen alan sayýsý 152, bu alanlardaki toplam baðýmsýz birim sayýsý 392 bin ve bu alanlarýn dýþýndaki baðýmsýz riskli birim sayýsý 174.629 olmuþtur. Bu birimleri ilgilendiren nüfus sayýsý þu an için 1 milyon 500 bin kiþidir. Kýsacasý 1 milyon 500 bin kiþi, deprem riski taþýyan binalarda oturuyor.

Kadýköy'deki binalarýn yüzde 90'ý yenilenmeli!
Ýstanbul'da kentsel dönüþümün en önemli duraklarýndan biri olan Kadýköy'de, 30 bin 600 bina bulunuyor ve bu binalarýn sadece yüzde 10'u, depremden sonra yeni yönetmeliðe göre yapýlmýþ durumda. Konutlarýn yüzde 90'ý ise mühendislik hesaplarý olmadan inþa edildiði için bu binalarýn da yaklaþýk yüzde 45'inin acil olarak yýkýlmasý gerekiyor.

Mevcut imar yönetmeliðiyle yapýlacak binalarla Kadýköy nüfusunun 20 yýl içerisinde 500 binden 800-900 bine çýkacaðýný belirten Melih Tavukçuoðlu, "Kadýköy'de en az 20 yýl sürecek bir kentsel dönüþümden bahsediyoruz. Yeni yapýlacak binalarla birlikte nüfus artarken altyapý, otopark, yol gibi konu baþlýklarýný da düþünmemiz gerekiyor." açýklamalarýnda bulunuyor. Kadýköy'de 2014 yýlý içerisinde bina yapýmý için 843 ruhsat verildiðini, 2015 yýlý sonunda ise ruhsat verilen bina sayýsýnýn 1000'i geçtiðini ifade eden Tavukçuoðlu, yeni imar yönetmeliði ve Kadýköy Belediyesi'ndeki istihdam sayýsýnýn arttýrýlmasýyla birlikte 2016 yýlýnda ruhsat sayýsýnda ciddi artýþ beklediklerini de sözlerine ekliyor.

Parsel bazýnda yapýlan kentsel dönüþümü desteklemediklerini ifade eden Tavukçuoðlu, "Bir adada yaklaþýk 30 parsel bulunuyor. Bu yüzden emsal transferi daha doðru olacaktýr. Adada 5'li proje yapýlabilir. Parseller arasýnda imar transferi olabilir. Böylece boþ arazilerde yeþil ve sosyal alanlara yer verilebilir. Keza arsa stoðu sorununun da önüne geçilmiþ olabilir. Bölge buna uygun ve sadece plan deðiþikliði gerekiyor. Emsal arttýrmadan bu iþ yapýlabilir" diyor.
 
 

Yorumlar

Top