'TÜRKÝYE'DE HALA AVM ÝHTÝYACI VAR'

'TÜRKÝYE'DE HALA AVM ÝHTÝYACI VAR'

52 milyar dolarlýk yatýrým deðerine sahip Alýþveriþ Merkezi (AVM) sektörü temsilcisi Alýþveriþ Merkezleri ve Yatýrýmcýlarý Derneði'nin (AYD) düzenlediði AVM Yatýrýmlarý Konferansý 3 Mart 2016'da Wyndham Grand Ýstanbul Levent Otel'de sekizinci kez sektör bileþenlerini biraraya getirdi.

AVM sektörüne yön veren AYD ve sektörün eðitim, bilgi ve geliþim merkezi SOYSAL iþbirliði ile hayata geçirilen konferans, AVM yatýrýmcýlarý ve perakendeciler baþta olmak üzere, AVM merkez yöneticilerini, sektöre destek veren firmalarý ve dünyaca ünlü duayenleri aðýrladý. AVM Yatýrýmlarý Konferansý'nda sektörün gündemindeki Perakende Yasasý'ndan , sektörün büyüme rakamlarýna, hedeflerine ve sektörde dünya trendlerine varan geniþ bir ilgi yelpazesinde oturumlar düzenlendi.

Moderatörlüðünü Melda Yücel Kocaalp'in üstlendiði AVM Yatýrýmlari Konferansý, AYD Baþkaný Hulusi Belgü ve Multi Turkey Yönetim Kurulu Baþkaný Kemal Kaya'nýn açýlýþ konuþmalarý ile baþladý.

 "Türkiye'de AVM sayýsý 365'in üstüne çýktý, geçtiðimiz yýl 10 milyon 500 bin metrekare kiralanabilir alanda AVM'ler 90 milyar TL ciro elde etti. Geçen yýl yaþanan iki seçim, ekonomideki belirsizliklere raðmen AVM'lerde yapýlan ticaretin hacmi yüzde 15 oranýnda arttý. 2016 yýlýnda ise sektör hacminin 110 milyar TL seviyesine çýkmasý bekleniyor. Bizim bu aþamada oldukça önemsediðimiz konularýn baþýnda Perakende Yasasý geliyor. Geçtiðimiz yýllarda biz sektör bileþenleri ve temsilcileri olarak bir araya gelip bir örnek çalýþma yaptýk ve mutabakata vardýk ve bakanlýklar da çalýþmamýzý yüzde 97-98 oranýnda yasaya aldý. þimdi yasanýn kalaný ile ilgili yine benzer bir iþbirliði sergilemeyi arzu ediyoruz" dedi.

Belgü konuþmasýný þöyle sürdürdü: "Yine sektörün en sýcak konu baþlýklarýndan bir diðeri de Borçlar Kanunu'na iliþkin ertelenen sekiz madde. Bizim bu sekiz madde için de çalýþmamýz gerekiyor. Özellikle Türkiye'de kiralama yasalarý kiralayaný koruma maksadýyla hazýrlanmýþ ancak ticari kiralamalarda bu yasa yabancý yatýrýmcýnýn iþtahýnýn kaçmasýna yol açýyor. Yabancý yatýrýmcýnýn Türkiye'ye gelmesinin büyüme hýzýmýz üzerindeki etkileri düþünülürse bu konu çok daha önem kazanacak. Önümüzdeki dönemde bu konu da dikkatle takip ettiðimiz gündem maddelerinden biri olacak. Diðer yandan Türkiye'de hala AVM ihtiyacý var, 20'ye yakýn AVM'si olmayan þehir var ve bu þehirler aðýrlýklý olarak Güneydoðu Anadolu bölgemizde. Türkiye'nin içinde bulunduðu bu olaylar da artýk lütfen son bulsun, ülkeye tekrar barýþ hakim olsun ve bizler de gidip o illerimizde de yatýrýmlarýmýzý yapalým. Önümüzdeki üç yýl içinde hedeflerimizin de altýný da çizeyim.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'de toplam kiralanabilir alaný 2 milyon metrekareye varan alýþveriþ merkezi daha yapýlmasýný hedefliyoruz. Perakende sektörü ve Türkiye ekonomisi alýþveriþ merkezlerine yapýlan yatýrýmlarla birlikte büyümeye devam edecek. Konuþmamý  Che Guevera'nýn bir sözüyle tamamlamak istiyorum, yaðmur komünisttir ben sosyalist diyorum, herkese yaðar. Rüzgar ise kapitalisttir zayýf olaný yýkar. Yaðmurunuz bol olsun, diyorum."

Belgü'nün ardýndan söz alan Multi Turkey Yönetim Kurulu Baþkaný Kemal Kaya ise sözlerine "Hareketli bir yýlýn ardýndan sektör hedeflerini konuþacaðýz. Geçen yýl ilginç bir yýldý, iki seçim, artan terör olaylarý, global piyasalardan çýkýþ ve TL'nin yaþadýðý deðer kaybýna raðmen, yüzde 3.5 büyüme bekleniyor. Perakende bu büyüme oranýnýn yakalanmasýnda önemli itici bir güç oldu. Cirolar geçtiðimiz yýla göre yüzde 15 oranýnda arttý, endeks her ay arttý ve metrekareye düþen verimlilik oranlarý rekor kýrdý, ziyaretçi oranlarý yüzde 4 artýþ gösterdi ve sektör büyüdü."  baþladý ve "Biz Multi Türkiye olarak yönetimimizdeki 15 AVM'nin geçtiðimiz yýl boyunca 170 milyon kez ziyaret edildiðini gördük. 1 milyon metrekare kiralanabilir alan 5.5 milyon TL ciro ve yüzde 5 büyüme demek bu rakam ayný zamanda. Bu demek oluyor ki perakende, organize perakende ile büyüyor. Bugün AVM'ler bundan 10 yýl öncekinden farklý bir anlam taþýyor insanlar için. Gençlere sosyalleþme imkaný sunan, insanlarýn gitmekten keyif aldýðý, iþlerini hallettiði, çevreyle uyumlu, yeme içme alternatiflerinin çok olduðu yapýlar daha çok tercih ediliyor. Fiziksel mekanýn önemi giderek artýyor. Bu da demek oluyor ki bizim de bu paralelde geliþme kaydetmemiz gerekiyor. AVM'leri kendimize uygun deðil, tüketiciye uygun þekilde inþa etmeli, yatýrým yapmalýyýz" dedi.

Mall Income Group, Genel Müdürü Damian Lewis "Kira Dýþý AVM Gelirlerini Artýrmak" baþlýklý oturumunda "Kira dýþý gelirler nelerdir, nasýl artýrýlýr?", "Dünyada ve Türkiye'de kira dýþý gelirin, toplam gelire oraný nedir?" vb. gibi sorulara yanýt verdiði konuþmasýnda AVM gelirleriyle, AVM'nin deðeri arasýndaki iliþki, AVM gelirleri artýrýlýrken müþteri memnuniyetini geliþtirmenin yollarý gibi önemli konularýn da altýný çizdi. Damian Lewis, Türkiye'de AVM dýþý gelirlerin yüzde 3 seviyesinde olduðuna iþaret ederken bu anlamda Türkiye pazarýnýn Avrupa, Amerika ve Avusturalya pazarlarýndaki yüzde 8 ile 15 arasýnda deðiþen oranlarý yakalayabilmesi için ilk hedefin yüzde 5 olduðunu anlattý. Mucizevi 5'i nasýl yakalarýz, sorusunu soran Lewis, bunun sýrrýný Kiosk ve perakende satýþlarýnýn artýrýlmasý, kira ortaklýklarý saðlanmasý, hediye kartlarý ve toplam/entegre tesis çözümleri sunulmasý olarak verdi.

"Müþteri Odaklý AVM'ler" baþlýklý oturumda Açýkkart Ýþ Geliþtirme ve Müþteri Ýliþkileri Direktörü Ýdil Laslo, müþteri baðlýlýðý saðlamanýn püf noktalarýný anlattý. Ýþ partnerleri olan AVM'lerin 2015 yýlý verilerini analiz ettiklerini kaydeden Laslo, bu 17 tane AVM'nin datasýndan çýkan sonucu þu sözlerle aktardý: "500 bin tekil müþteri ziyareti ve bin 200 markadan yapýlan alýþveriþ çýktý karþýmýza. Bu müþterinin ise sadece yüzde 30'u cironun yüzde 70'ini saðlamýþ. Deðerli müþteri bu yüzde 30'luk kitle. Bu insanlarýn etki alanýný da hesaba katarsak yüzde 35 gibi bir oran çýkýyor karþýmýza ve esas amacýmýz bu yüzde 30'luk müþteri kitlesinin sadakatini kazanmak"

TEPAV Ýcra Direktörü Dr. Güven Sak "Türkiye'ye Ezber Bozan Bakýþ" baþlýklý oturumuyla katýlýmcýlarý yol gösterici bir yolculuða çýkardý. Sak bugüne kadar Türkiye'nýn sergilediði hýzlý büyüme ivmesinin yavaþladýðýný ve yüzde 3 seviyelerine indiðini iþaret ederken, kýsa bir sürede kiþi baþýna düþen milli geliri 10 bin dolar seviyesine çýkardýk ancak þimdi 25 bin dolarý hedefliyorsak bunun için yeni politikalara ihtiyacýmýz olduðunu belirtti. Bugün 1990 yýlýyla kýyaslandýðýnda Almanya ve Türkiye arasýndaki þehirleþme farkýnýn oldukça azaldýðýný aktaran Sak, 2020'de bu farkýn kapanacaðýný iþaret etti. Sak, konuþmasýnda þu sözlere yer verdi: "Her þeye raðmen büyük resme bakarsak Türkiye'nin normalleþme süreci baþarýyla devam ediyor. Günlük hadiselerle çok fazla ilgilenmeden resmin geneline bakmak daha faydalý. BU anlamda iki trend önem kazanýyor biri Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye entegre olmasý diðeri de Türkiye'nin tarihi ve coðrafyasýyla barýþma süreci."

Ýlk kahve molasýnýn ardýndan "Alýþveriþ Merkezleri Hizmet Baþarý Ödülleri"nde, Alýþveriþ Merkezleri Hizmet Kalitesi Benchmark Projesi'nde 2015 yýlýnda en yüksek notu alan AVM yöneticilerinin ödülleri takdim edildi. Ardýndan "Yeni Nesil AVM'ler" baþlýklý oturumda Via GYO Yönetim Kurulu Baþkaný Coþkun Bayraktar söz aldý.

Bayraktar, "Biz Türkiyeli yatýrýmcýlar olarak yurtdýþýndaki pazarlara da açýlma hedefindeyiz. Amerika'da AVM sektöründe doymuþ bir pazar var ama yenilik yok. Biz Türkiyeli alýþveriþ merkezi yatýrýmcýlarý olarak, bu yatýrým kalitesiyle, yenilikçi bakýþ açýmýzla Amerikan pazarýna girsek çok baþka iþler yaparýz. Bunu özellike eyaletler bazýnda ele alýnca beþ-altý eyalette yatýrýmlarýmýz devam ediyor ve New York ve California eyaletlerinden çýktýðýmýzda diðer Amerika eyaletlerinde çok daha hýzlý ilerlediðinizi görüyorsunuz. Önemli olan konu þu ki biz dünyadaki birçok markadan birçok yatýrýmcýdan daha fresh'iz" þeklinde konuþtu.

Alýþveriþ Merkezleri ve Güvenlik Algýsý baþlýklý oturumda Pronet Genel Müdür Yardýmcýsý Melih Niyego "Geçen yýl her gittiðim toplantýda daha çok güvenlik kamerasý ve daha az görünür güvenlik talebiyle karþýlaþýyordum oysa Türkiye'de bir yýl içinde yaþananlarýn ardýndan bugün gittiðim her toplantýda daha görünür güvenlik talebiyle karþýlaþýyorum. Bir yýlda güvenlik algýmýzý 180 derece deðiþtiren neydi peki? Biz yaptýðýmýz çok çeþitli veri analizleri sonucunda sosyal medyada ve medyada AVM'ler ve güvenlik tehdidi yönünde çýkan haberlerin sürekli artmasýna karþýn halkýn AVM'lere güven duyduðunu fark ettik. Bu güven Ankara saldýrýsýndan sonra Ankara'da AVM ziyaretinin bir önceki yýl ayný güne göre yüzde 10 arttýðýný gösteriyordu. Oysa Paris saldýrýlarýndan sonra AVM'ler kapýlarýna iki gün kilit vurdu.

Pronet Genel Müdür Yardýmcýsý Melih Niyego, "Alýþveriþ Merkezleri ve Güvenlik Algýsý" baþlýklý oturumunda AVM'lerin yaþamsal konusu olan güvenliði yeni ortam, yeni kararlar ve yeni aksiyon planlarý doðrultusunda masaya yatýracak.

Marka ve Pazarlama Dahisi Martin Lindstrom ise katýlýmcýlarla iþ dünyasýnýn markalara ve müþteriye bakýþýný deðiþtirecek ipuçlarýný paylaþacak. Lindstrom, Time Dergisi'nin "Dünyanýn En Etkili 100 Kiþisi" listesinde ve Bestseller listelerinden inmeyen "Buy.ology / Satýn Almaya Dair Bildiðimiz Her þey Neden Yanlýþ?" ve çok sayýda kitabýn da yazarý. Lindstrom ise aslýnda gündelik detaylarda, müþterilerin gözlemlenebilir davranýþlarýnda yani küçük data'da gizli olduðunu ve bunu "duygusal DNA olarak tanýmladýðýný anlattý. Lindstrom "Bu týpký bir insanýn hasta olup olmadýðýný anlamak için ondan alýnan bir damla kanýn analiz edilmesine benziyor. Mesela bu tip bir týbbý test için litrelerce kan vermezsiniz. Müþterileri analiz etmek içinde büyük data deðil, onlar hakkýnda ufak tefek bilgilere ihtiyacýnýz var" dedi.

Yorumlar

Top