GAYRÝMENKUL 2020: GELECEðÝ ÝNþA ETMEK

GAYRÝMENKUL 2020: GELECEðÝ ÝNþA ETMEK

2020'ye kadar gayrimenkul sektöründe varlýklarýn deðeri yüzde 55 artýþla 45 trilyon dolara ulaþacak.

PwC'nin yeni araþtýrmasý Gayrimenkul 2020: Geleceði Ýnþa Etmek (Real Estate 2020:Building the future) raporuna göre, geliþmekte olan pazarlar baþta olmak üzere hýzlý þehirleþme ve demografik deðiþimle birlikte 2020 yýlýna kadar gayrimenkul sektörü dünya genelinde önemli bir büyümeye sahne olacak. Sektördeki fýrsatlar arttýkça sektöre yapýlan yatýrýmlar da artýþ gösterecek.

Rapora göre, 2012 yýlýnda 29 trilyon dolar olan yatýrým yapýlabilir gayrimenkul varlýklarýnýn deðerinin yüzde 55'lik bir artýþla 2020 yýlýna kadar 45,3 trilyon dolara ulaþmasý ve bu yükseliþ trendinin 2030 yýlýna kadar devam etmesi bekleniyor. Büyümenin aðýrlýklý olarak görüleceði geliþmekte olan piyasalardaki ekonomik geliþme daha nitelikli bir kiralama sisteminin oluþmasýný saðlayarak mülkiyet haklarýnýn daha þeffaf hale gelmesine imkan saðlayacaðý düþünülüyor. Geliþmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyüme trendi, ticari gayrimenkul ve altyapý yatýrýmlarýnda da önemli rol oynayacak. Rapor ayrýca, özel sermayenin gayrimenkul ve altyapý ihtiyacýna finansman saðlanmasý sürecinde kritik bir rol üstleneceðini de gösteriyor.

Gayrimenkul 2020 raporuna göre, birincil gayrimenkul dünyasýndaki yoðun rekabet, gayrimenkul yöneticilerini ve yatýrýmcýlarýný kazanç getirecek yeni fýrsatlar aramaya zorluyor. Bununla birlikte geliþen ve deðiþen gayrimenkul dünyasýnýn, bu kiþileri çok çeþitli yeni risklerle karþý karþýya býrakacaðý da bir gerçek.

Bölgelere göre beklentiler

Ortadoðu & Afrika: 2012'de 1,5 trilyon dolar olan toplam yatýrým yapýlabilir gayrimenkul, 2020 yýlýna kadar yüzde 62 artarak 2,5 trilyon dolarlýk deðere ulaþacak.

Asya ?û Pasifik:
2012'deki toplam 4,0 trilyon dolar olan toplam yatýrým yapýlabilir gayrimenkul 2020 yýlýna kadar yüzde 37 artarak 5,4 trilyon dolara yükselecek.

Geliþen Asya-Pasifik: 2012'deki toplam 4,3 trilyon dolar olan toplam yatýrým yapýlabilir gayrimenkul, 2020 yýlýna kadar yüzde 140 artarak 10,2 trilyon dolara ulaþacak.

Avrupa: Euro bölgesinde 2012 yýlýnda 6,8 trilyon dolar olan toplam yatýrým yapýlabilir gayrimenkul, 2020 yýlýna kadar yüzde 27 artarak 8,6 trilyon dolarlýk deðere ulaþacak.

Yeni þehirler ortaya çýkacak

PwC Küresel Gayrimenkul Sektörü Lideri Kees Hage rapor sonuçlarýný þöyle deðerlendirdi:
"Hýzlý ekonomik ve sosyal deðiþimin merkezinde olan gayrimenkul sektörü mevcut yaþam alanlarýnýn (built environment) da hýzla dönüþmesine neden oluyor. Asya, Ortadoðu, Latin Amerika ve Afrika gibi yeni ekonomilerdeki refah ve zenginlik bu bölgelere göçü artýrýrken bu trendin 2020 yýlýna kadar sürmesi bekleniyor. Bu bölgelerdeki önemli nüfus hareketi mevcut þehirlerde nüfusu artýrmaya devam ederken bir taraftan da yeni þehirlerin ortaya çýkmasýna sebep olacak. Geliþmekte olan ekonomilerde orta sýnýf yükselirken bir taraftan da mevcut nüfustaki yaþlanma aileler için þehir dýþýnda siteler, þehir içlerinde yaþayan genç nüfus için ise örneðin mutfaðý ya da otopark alaný olmayan küçük daireler gibi yeni gayrimenkul türlerine olan talebin artmasýna neden olacak. Gayrimenkul, uzun vadeli bir yatýrým süreci gerektirdiðinden þimdiden bu alanlarda planlama yapmanýn tam zamaný."

"Mega kentler öne çýkacak"
Küresel gayrimenkul piyasasýndaki bu trendlerin Türkiye açýsýndan olumlu etkileri olacaðýný söyleyen PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroðlu ise þunlarý söyledi:
"Bu yýl 11.'sini yayýnladýðýmýz PwC-ULI ortak çalýþmasý Gayrimenkulde Geliþen Trendler Avrupa 2014 ( Emerging Trends in Real Estate Europe 2014 ) raporunun sonuçlarý da aslýnda Gayrimenkul 2020 rapor sonuçlarý ile örtüþüyor. Her iki rapor da rekabetin arttýðý, tüketici/kullanýcý tercihlerinin deðiþtiði ve farklý önceliklerin gözlemlendiði bir döneme iþaret ediyor. Raporda da belirtildiði gibi kentleþme, demografik deðiþim ve kýt kaynaklar gayrimenkul sektörünün geleceðinde çok önemli belirleyiciler olacak. Gelecek, ülkelerin deðil "mega kentlerin" öne çýktýðý bir gayrimenkul ortamýna tanýklýk edecek. Dünyanýn yaþlanan bölgeleri ile genç nüfusa sahip bölgelerinde ihtiyaçlar farklýlaþacak ve gerek nitelik ve gerekse de nicelik olarak yaþanacak olan kaynak sýkýntýsý gayrimenkul anlamýnda da çok önemli deðiþiklikler yaratacak.

Geliþen bir gayrimenkul pazarý olan Türkiye açýsýndan büyük olasýlýkla yukarýda sayýlan trendlerin pozitif etkilerinin negatif etkilerden fazla yaþanacaðý bir dönem geçireceðiz. Geleceðin dünyasýna yönelik doðru stratejilerin belirlenerek uygulanmasý durumunda; genç ve orta yaþlý nüfusun yani çalýþan ve üreten nüfusun etkisi ile hýzla kentleþen Türkiye, 2020'nin deðiþen ortamýnda çok önemli bir rol oynayacak. Rapor sonuçlarýna baktýðýmýzda da doðru strateji; nitelikli insan gücüne yatýrýmla, doðru uzmanlara ulaþma imkanlarýyla ve yerel ve merkezi yönetimle eþgüdüm halinde çalýþmayla mümkün olabilir gibi görünüyor."

Rapora göre, 2020'ye kadar gayrimenkul alanýnda gerçekleþecek diðer deðiþiklikler de þunlar olacak:

?ò 2020 yýlýna dek, þehirlere yapýlan en büyük göç gerçekleþmiþ olacak. Hýzla büyüyen Asya, Afrika, Ortadoðu ve Latin Amerika'daki þehirler dolacak. Daha yavaþ bir hýzla da olsa, geliþmiþ Batý ülkeleri de þehirleþmeye devam edecek. 2020'ye gelindiðinde, þehirler arasýnda aþýrý rekabet ortamý olacak. Bazý þehirler, çok kutuplu dünyada servet yaratma merkezi haline gelirken, bazýlarý bu süreçte baþarýsýz olacak. Kendi bölgelerine öncülük eden þehirlerin cazip kazançlar getirecek fýrsatlar oluþturmasý bekleniyor.

?ò Geliþmekte olan pazarlardaki büyüme, gayrimenkul varlýklarýnýn yaný sýra sektördeki þirketler arasýndaki rekabeti de arttýracak.

?ò Sürdürülebilirlik, varlýk yöneticileri için fýrsatlar ve riskler oluþtururken yapýlarýn ve gayrimenkul projelerinin tasarýmýný deðiþtirecek.

?ò Teknoloji, gayrimenkul ekonomilerini sarsacak: internet üzerinden alýþveriþte yaþanan artýþ, perakende alanýna duyulan ihtiyacý azaltmayý sürdürecek fakat daha kýsa teslimat süreleri müþterilere yakýn depo alanlarýna duyulan ihtiyacý arttýracak. Ayrýca, çalýþanlar giderek daha fazla oranda evden veya uydu þubelerden çalýþtýðý için, ofis ihtiyacý azalacak. Teknolojik ilerlemeler sayesinde gayrimenkul geliþtiricileri için eko-verimli yapýlarý daha uygulanabilir hale getirecek. Veri depolama gibi farklý veri yönetimi tekniklerini mümkün kýlan teknoloji uzaktan iletiþimin daha fazla kullanýlmasýný saðlayan teknoloji sayesinde gayrimenkul varlýk yöneticileri kendi faaliyetlerini de baþtan aþaðý deðiþtirecek.

Gayrimenkul yöneticilerin cevap vermesi ve benimsemesi gereken konular

?ò Küresel yatýrým yapýlabilir gayrimenkullerin, özellikle geliþmekte olan ekonomilerde olmak üzere önemli ölçüde artmasýyla gayrimenkul yöneticilerinin daha küresel düþünmeleri gerekecek.

?ò Gayrimenkul yöneticilerinin þehirlerin temel ekonomilerini anlamalarý gerekecek: Geliþmiþ ekonomilerdeki birincil gayrimenkule iliþkin düþük risk/düþük kazançtan geliþmekte olan ekonomilerdeki yüksek risk/yüksek getiriye kadar, hýzla büyüyen þehirler, daha çeþitli riskler ve getiriler sunacak. Öncelikli olarak geliþmekte olan ekonomilerde gerçekleþecek tüm zamanlarýn en büyük sosyal göçü, inþaat alanýndaki en büyük artýþý getirecek. Gayrimenkul yatýrýmcýlarý, daha yüksek riskli geliþtirme projelerinden baþlayarak daha düþük riskli ana yatýrým alanýna kadar þehirleþme stratejileri uygulayabilirler. Hangi yaklaþýmý seçerlerse seçsinler, bu kiþilerin bir þehrin niçin baþarýlý olacaðýna dair net stratejik bakýþ açýsýna sahip olmalarý gerekecek.

?ò Teknoloji, deðer yitimi tehlikesini arttýrarak, gayrimenkul ekonomilerini sarsacak. Rekabetçi sürdürülebilirlik derecesine sahip olmayan yapýlar daha ucuz fiyatlardan zarar görecek.

?ò Gayrimenkul yöneticileri, yerel bilginin temelleri ve kiracý taleplerine her zamankinden daha çok yoðunlaþarak, yaratýcý düþünmeliler. Geliþmekte olan ekonomilerin yeni zenginliði, birincil varlýklar için yaþanan rekabeti daha da artýracak .

?ò Gayrimenkul yöneticileri, risklerin geniþ kapsamýný yansýtabilmek için fýrsatlarý deðerlendirmek durumunda kalacaklar. Gayrimenkul yatýrýmlarýnýn yapýsý deðiþtikçe, küreselleþtikçe ve özelleþtikçe, ortaya daha fazla risk çýkacak. Gittikçe daha da küreselleþen sektörde bu riskler, geliþmekte olan ekonomilerdeki yerel geliþtiriciler ve hükümetlerle yapýlan ortaklýklar ile ilgili olanlarýn yaný sýra düzenlemeler ve vergi ile ilgili riskleri de giderek daha çok kapsayacak.

Bu beklentileri deðerlendiren PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroðlu þunlarý söyledi: "Küresel mega trendler, önümüzdeki altý yýlda ve sonrasýnda da, gayrimenkul sektörünün görünümünü önemli derece deðiþtirecek. Bu trendler çoktan görünür hale gelmiþ olmasýna raðmen, gayrimenkul dünyasý maalesef 2020 yýlýna kadar yaþanacak deðiþimi tam anlamýyla anlamýþ gözükmüyor. 2020 yýlýna kadar, gayrimenkul yöneticileri daha büyük risklere ve deðer yaratan yeni unsurlarla, daha geniþ çapta fýrsatlara sahip olacaklar. Gayrimenkul yatýrýmlarýna önemli etkileri olacak bu mega trendler sebebi ile varlýk havuzunun hacmi artacak olmakla birlikte gayrimenkul sektörünün oyuncularý bu hýzlý geliþmelerin þu andakinden çok farklý yatýrým ortamý ve fýrsatlarýný getireceðini de unutmamalýlar."

Yorumlar

Top