DENETÝM EKSÝKLÝðÝ BÝNALARI YIKIYOR

DENETÝM EKSÝKLÝðÝ BÝNALARI YIKIYOR

Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar deprem haftasý kapsamýnda yaptýðý açýklamada deprem bilincini arttýrmaya ve güvenli yapýlarýn önemine dikkat çekti.

Beklenen büyük depreme karþý hazýrlýk sürecinde denetimin önemine vurgu yapan Türkiye ÝMSAD Baþkaný F. Fethi Hinginar, "AB standartlarýnýn Türkiye'ye getirilmesinde aksaklýklar yaþanýyor. Denetim konusundaki aksaklýklarýn giderilmesi depreme karþý daha dayanýklý yapýlar için önemli bir adým olacaktýr. Marmara depreminden bu yana inþaat sektörü büyük bir yükseliþte, ekonomik büyüme çoðunlukla inþaat odaklý gerçekleþiyor. Bu süreçte inþaat malzemelerinden yapý izinlerine kadar pek çok aþamada kontrol mekanizmasýnýn dikkatli ilerlemesi, inþaatlarda saðlam zemin, inþaat malzemelerinde saðlýk ve güven unsurlarýnýn ön planda tutulmasý gerekiyor. Kaliteli malzemelerle üretilmiþ, tescillenmiþ, standartlara uygun malzemelerle inþa edilmiþ yapýlarla depremden korunmak mümkün" diye konuþtu.

Hinginar, "1999 depreminin 14'üncü yýlý olan 2013'te kamuoyuna Türkiye Deprem Vakfý iþbirliðiyle 'Risk Almayýn, Dünyanýzý Karartmayýn' mesajýyla bir deprem manifestosu yayýnladýk. Önlem ve karar alma çaðrýsýnda bulunduk. Atmamýz gereken somut adýmlarý; Sivil Deprem Platformu oluþturmak, Deprem Stratejisi Eylem Planý konusundaki katýlýmcýlýðý artýrmak, Bina Yönetmeliði Platformu'nu oluþturmak, eðitimli ve belgeli uygulamacýlar yetiþtirmek, kentsel dönüþümde tereddütlerin giderilmesini saðlamak, güvenli ve çaðdaþ binalar yapmak, deprem ve güvenli bina bilinci oluþturmak olarak yedi maddede sýralamýþtýk. Bu doðrultuda ilgilileri birlikte çalýþmaya davet etmeyi sorumluluk olarak üstlendik" dedi.

Hinginar: "Deprem riskine karþý bütüncül bir sistem kurulmalý"

Türkiye'de bina yapýmý konusunda en büyük eksikliklerin baþýnda gelen, tüm konularý içeren bütünsel bir bina yönetmeliðinin olmasý için ilk adýmý attýklarýna dikkat çeken Hinginar, "Beklenen büyük depreme karþý hazýrlýk sürecinde denetimin önemine de vurgu yapmak gerekir. Depreme dayanýklý yapýlaþmada malzemelerin taþýdýðý önem yadsýnamaz. Ülkemizde binanýn tasarýmýndan yapýmýna kadar, denetimin de içinde olduðu bütüncül bir sistem kurulmalý ve toplumda güvenli yapý bilinci oluþturulmalý. Türkiye'nin acilen yapý sektörünün bütününü kapsayan ve tüm yönetmelikleri bir çatý altýna toplayacak bir Yapý Yasasý'na ihtiyacý var.  Buradan hareketle, ülkemizin ihtiyaçlarý doðrultusunda bir Yapý Yasasý'nýn oluþturulabilmesi için, Türkiye ÝMSAD olarak bizim öncülüðümüzde Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nu (UBYP) oluþturduk. 30'un üzerinde kuruluþ da bu platformda yer alýyor. UBYP ile depreme daha dayanýklý yapýlar için ilgili tüm kurumlarý bir araya toplamayý hedefliyoruz" açýklamasýnda bulundu.

Hinginar: "Güvenli ve çaðdaþ binalar yapýlmalý"

Deprem bilincinin; deprem anýnda ve sonrasýnda nasýl davranýlacaðýný bilmenin ötesinde güvenli yapýlara sahip olmanýn gerektiðine dikkat çeken Hinginar, "Binalarýn sadece depreme dayanýklý deðil, tüm anlamýyla çaðdaþ bina özelliklerini içeren binalar olmalarý saðlanmalýdýr. Güvenli, dayanýklý, enerji verimliliði yüksek ve sürdürülebilir binalar için; standart, yönetmeliklere uygun tasarým ve uygulama ile birlikte, kalite, teknolojik ve sertifikalý yapý malzemelerinin kullanýmý saðlanmalýdýr. Afet kayýplarýný en aza indirmenin yolu olan güvenli yapýnýn; doðru tasarým, doðru malzeme, doðru üretim, doðru uygulama ve doðru denetimle saðlanabileceði toplumun her kesimine anlatýlmalý, gerekirse eðitim programlarýna dahil edilmeli böylece toplumun deprem ve güvenli yapý bilinci artýrýlmalýdýr" dedi.

Hinginar: "Kentsel dönüþümde gelecek vizyonuyla hareket edilmeli"
Depreme hazýrlýk sürecinde Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin kentsel dönüþüm olduðunu ifade eden Baþkan Hinginar, "Bu konuda atýlmasý gereken büyük adýmlar ve alýnmasý gereken uzun yollar bulunuyor. Düzensiz yapýlaþma, düþük yapý kalitesi, plansýz kentleþme, ulaþým ve altyapý alanlarýnýn yetersizliði gibi sorunlar kentsel dönüþümle çözüme ulaþacaktýr. Bugüne kadar yaþadýðýmýz deprem felaketleri bizim için birer acý tecrübedir. Yenilerini yaþamamak, olasý zararlarý en aza indirgemek adýna kentsel dönüþüme sadece yapýsal bir iyileþtirme olarak deðil, beklenen Marmara depremi için alýnan büyük bir önlem olarak bakýlmalý. Kentsel dönüþüm konusunda adým atýlýrken, gelecek 100 yýl vizyonuyla hareket edilmeli. Ülkemizde hala 6 milyondan fazla konut riskli durumda, bunlarýn yýkýlýp yeniden yapýlmasý lazým. Revizyon sürecinde denetimin de ayný ciddiyetle ele alýnmasý ve kentsel dönüþümün rantsal dönüþüm boyutuna ulaþmasýnýn engellenmesi gerekiyor" dedi.

Yorumlar

Top