"YILDA 4 MÝLYAR LÝRA, YALITIMSIZ ÇATILARDAN HAVAYA UÇUYOR

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, Tüketiciyi Koruma Haftasý nedeniyle yaptýðý açýklamada, standartlara uymayan ve yalýtýmý bulunmayan çatýlarýn en büyük zararý, Türk ekonomisi ve tüketici bütçesine verdiðini söyledi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, tüketicilerin çatý konusunda doðru karar vermesinin, hem ülke, hem kendi ekonomileri açýsýndan hayati öneme sahip olduðunu hatýrlatarak þöyle konuþtu: "Tüketiciler, daha ucuz çatýyý tercih ederken aslýnda ekonomik deðil hatalý ve faturasý aðýr bir seçim yapabiliyor. Her sektörde olduðu gibi, çatý alanýnda da merdiven altý üretim, en büyük sorunlarýmýzýn baþýnda geliyor. Bu ürün ve uygulamalarýn tercih edilmesi, yarardan çok zarara neden oluyor. Türkiye'de yaklaþýk 7 milyon yalýtýmsýz ve hatalý çatý var. Bu çatýlarýn ülke ekonomisine verdiði zarar, son dönemde yýllýk 4 milyar TL seviyesinde. Son 10 yýlda ise 26 milyar TL'den fazla harcamayý boþa yaptýk."

Doðru çatý, yüzde 50 enerji tasarrufu saðlar
Yavuz, standartlara uygun ve yalýtýmlý çatýlarýn, enerji tüketimini de önemli ölçüde azalttýðýný vurguladý. Türkiye'de konutlara ait enerji tüketiminin ayný iklim koþullarý ve kullaným alanýna sahip ülkelere oranla 2-3 kat fazla olabildiðini belirten Yavuz, þunlarý söyledi: "Yalýtýmý olmayan binalar, kat adetine baðlý olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralýðýnda enerji israfýna neden oluyor. Çatý ve binada yapýlacak tadilat ve yalýtým uygulamalarý ile enerji harcamalarýnda yüzde 50'den fazla tasarruf saðlanabilir. Yalýtým sistemi, saðlanan tasarrufla birkaç yýlda maliyetini karþýlayýp, binanýn ömrü boyunca tasarruf saðlamaya devam ediyor."

Çatý tamiratýna 1,2 milyon dolar harcýyoruz
Tüketicilere merdiven altý ürünlerden uzak durarak, sertifikalý, CE belgeli ürünleri tercih etmeleri ve uygulamalarý uzman kiþilere yaptýrmalarý uyarýsýnda bulunan Yavuz, "Yýlda 5 milyon metrekare çatýda yenileme, aktarma ve tamirat çalýþmasý yapýlýyor. Bu tamirat ve aktarma uygulamalarýnýn parasal büyüklüðü yaklaþýk 1,2 milyon dolar seviyesinde. Standartlara uygun þekilde yapýlmasý halinde  tamirat ve aktarma harcamalarýný da azaltabiliriz" dedi.

Doðayý da koruruz
Yavuz, standartlara uygun çatýlarýn, doðayý korumaya da katký saðladýðýný belirterek þöyle devam etti: "Doðru tercih yaparak, ayný zamanda doðayý da korumuþ oluruz. Bilinçli bir tüketici olarak, mal ve hizmet alýrken doðru seçim yapmalý, ihtiyacýmýz olan ürün ve uygulamayý yetkili satýcýsýndan almalýyýz. Avrupa Birliði, 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazýný en az yüzde 20 azaltmayý hedefliyor. Türkiye olarak bizim de binalarýmýzdaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovat saat seviyesinin altýna düþürmemiz gerekiyor. Bunu çatý ve çatý sistemlerine önem vererek saðlayabiliriz."

Yorumlar

Top