SOSYAL SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK NASIL SAðLANIR?

SOSYAL SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK NASIL SAðLANIR?

Uludað Ekonomi Zirvesi'nin beþincisi 25-26 Mart tarihlerinde Bursa'da gerçekleþti. Zirvenin ikinci gününde, Türkiye'nin önde gelen þirketlerinin yöneticileri "Sosyal Sürdürülebilirlik" konusunu tartýþtý. Nef Ýcra Kurulu Baþkaný Erden Timur moderatörlüðünde gerçekleþtirilen oturumda, topluma saðlanan katkýnýn nasýl sürdürülebilir kýlýnacaðý sorusunun cevabý arandý.

Her yýl ses getiren oturumlarý ve konuþmacýlarýyla ekonominin nabzýný tutan Capital ve Ekonomist dergileri tarafýndan düzenlenen Uludað Ekonomi Zirvesi'nin beþincisi gerçekleþti. Ana sponsorlarý arasýnda Nef'in de bulunduðu zirve, Türkiye'nin en büyük þirketlerinin CEO ve yöneticileri ile siyaset dünyasýndan önemli isimleri konuþmacý olarak aðýrladý.

Zirvenin en dikkat çekici oturumlarýndan biri 'Sosyal Sürdürülebilirlik' konulu oturum oldu. Nef Ýcra Kurulu Baþkaný Erden Timur'un yönettiði oturumda Fiba Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Hüsnü Özyeðin, Doðan Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Begümhan Doðan Faralyalý, Malala Fonu CEO'su Shiza Shadid, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Baþkaný Galya Frayman Molinas, Spark Schools Kurucusu Ryan Harrison'da 'Sosyal Sürdürülebilirlik' üzerine konuþma yaptý.

"Sürdürülebilirliði saðlayanlar hiçliði arayanlar"

Oturumunu yöneten Nef Ýcra Kurulu Baþkaný Erden Timur, sosyal sürdürülebilirliðin önemine dikkat çekti: "100 sene önce Türkiye'nin ya da dünyanýn en zenginlerini bilecek insan sayýsý çok azdýr. Ancak 1200'lü yýllarda yaþamýþ Mevlana'yý veya 2 bin yýl önceki Konfüçyüs'ü herkes bilir. Hayatta sürdürülebilirliði saðlayanlar hiçliði arayanlardýr." Timur, oturumda ilk sözü Malala Fonu'nun kurucusu Shiza Shadid'e verdi. Stanford Üniversitesi'nde okurken Malala'nýn hikayesiyle tanýþan Shadid, Malala Fondation'ý kurmaya nasýl karar verdiðini anlattý.

Ardýndan söz alan Fiba Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Hüsnü Özyeðin, sosyal sürdürülebilirlik konusunda eðitimin önemine dikkat çekti. Doðan Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Begümhan Doðan Faralyalý ise sürdürülebilirliðin en önemli noktasýnýn ifade ve fikir özgürlüðü olduðunu belirtti. Son olarak söz alan Spark Schools Kurucusu Ryan Harrison, Güney Afrika'da kurduklarý okulun hikayesini anlattý.

"Sorumluluk hepimizin"

27 yaþýnda 'nefes'ten ilham alarak Nef'i kuran Erden Timur, oturumda deðer yozlaþmasýna deðinerek, "Toplumlarda deðer yozlaþmasý çok erken dönemlerde baþlar. Bu yozlaþmayý biz bir yerinden devam ettiriyoruz. Yani herkes deðer yozlaþmasýndan sorumlu. Sorumluluðu hep beraber almalýyýz" dedi. Günümüzde þirketlerin yarým bujiyle yola çýkýp arkasýna sosyal sorumluluk rüzgarýný aldýðýna dikkat çeken Timur þöyle devam etti: "Ama bu yeterli olmuyor. Yola farklý bir dürtü ile çýkmalýyýz. Taptuk Emre'nin bir sözü var, 'Aþk ile yola çýkan, sýrtýnda dünya taþýr, aþksýz yola çýkan beden diye bir ceset taþýr.' Seyit Onbaþý'nýn kilolarca aðýrlýðý inancýyla taþýmasý gibi..."

Herkesin iþ modelini deðiþtirmek gibi konularla ilgilendiðini ancak sosyal sürdürülebilirliðin içselleþtirilebilmesinin çok önemli olduðuna söyleyen Erden Timur,  "Ya hiç olacaðýz ya yok olacaðýz. Bence hiç olmak yok olmaktan iyidir" dedi.  
 


 

Yorumlar

Top