EROðLU, GLOBAL MARKA YOLCULUðUNU ANLATTI

EROðLU, GLOBAL MARKA YOLCULUðUNU ANLATTI

Eroðlu Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Nurettin Eroðlu, iþ dünyasýnýn nabzýný tutan Uludað Ekonomi Zirvesi'ndeki 'Global Marka Yolculuðu' oturumuna katýldý.

Eroðlu Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Nurettin Eroðlu Bu yýl beþincisi düzenlenen Türkiye'nin önde gelen iþ adamalarýnýn yer aldýðý Uludað Ekonomi Zirvesi'ne katýldý. Zirve'nin ikinci gününde gerçekleþen 'Global Marka Yolculuðu' baþlýklý panele katýlan Eroðlu çoðu firmanýn önce kendi ülkesinde marka olup sonra yurtdýþýna açýldýðýný; fakat kendilerinin önce yurtdýþýnda marka olup sonra Türkiye'de büyüdüklerine dikkat çekti.

Dýþarda marka olup Türkiye'ye geldik
Global marka yolculuklarýnýn bir iplikle baþladýðýný ifade eden;  Nurettin Eroðlu konuþmasýna þöyle devam etti: "1997 yýlýnda markamýzýn Türkiye'deki satýþý yüzde 10'du, geri kalan yüzde 90'ý yurt dýþýndaydý. Son yýllarda toplam satýþýmýzýn yüzde 30'u Türkiye'ye, yüzde 70'i dýþarýya olarak gerçekleþiyor. Bugün dünya genelinde 700 Colin's maðazasý bulunuyor. Maðazalarýn 210 tanesi Türkiye'de, 490 tanesi ise yurtdýþýnda. Bu nedenle biz önce dýþarýda büyüdük, sonra Türkiye'ye geldik" dedi.

Nurettin Eroðlu üretim kökenli bir firma olduklarý için buradan beslendiklerini vurgulayarak: "þu anda hepinizin bildiði H&M, Zara, Calvin Klein, Zara, Tommy Hillfiger gibi markalarýn büyük çapta üreticisiyiz. Kendi ürettiðimiz ürünün yüzde 80'inini bu markalara veriyoruz. Tarladan pamuðu alýp iþleyerek direkt kendi markamýzla dünyadaki tüketicilere satýyoruz.

Dýþarýda ürettiklerimiz hariç yaklaþýk 10 milyon t-shirt üretiyoruz, kendi bünyemizde ise 30 milyon adet konfeksiyon üretimimiz var.  30 milyon metre de kumaþ üretiyoruz. Dolayýsýyla biz sadece global bir marka deðil, ayný zamanda global bir üretici firmayýz." dedi.

Türkiye'de marka olma potansiyeli çok
Konuþmasýnda bir markayý oluþturmanýn kolay olmadýðýna deðinen Eroðlu: "Global bir marka olmanýn ilk koþullarý arasýnda iþini dünya standartlarýnda, hatta dünyadaki standartlarýn önünde giderek yapmak geliyor. Bunun yaný sýra piyasanýn ve ekonominin deðiþen koþullarýný öngörebilmek, bunlarýn þekillenme sürecini etkileyebilmek ve nihayetinde deðiþen koþullara uyum saðlamak yer alýyor.

Markalaþma rekabet ve baþarý için günümüzün vazgeçilmezi fakat bunu global çapta baþarabilmek kolay deðil. Ülkemizin ise global bir marka yaratma imkaný elbette var, Türk iþ dünyasý pek çok sektörde bu konuya mesai harcýyor ve çok güzel sonuçlar elde ediyor.

Biz Colin's ve Loft ile yurtiçinde ve yurtdýþýnda Türkiye dahil 40 ülkede toplam 700'ü aþkýn maðaza ve 5 üretim tesisimizle faaliyet gösteriyoruz.  Colin's ve Loft bugün artýk birer global marka konumundadýr. Geçtiðimiz sene bünyemize kattýðýmýz Mexx'in de yeni sezon hazýrlýklarý çerçevesinde Türkiye'nin ve dünyanýn aranan markasý haline getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Körfez ve Afrika'nýn tamamýnda olduklarýný ve Ýran'ýn önemli bir pazar olduðunu vurgulayan Eroðlu: "Türkiye dýþýnda 500 tane maðaza açmak büyük bir baþarýdýr. Konfeksiyon sektörü olarak müþterilerin nabzýný iyi tutuyoruz. Mesela Sibirya'daki bir maðazadaki günlük satýþlarý Türkiye'den izleyebiliyoruz ve Sibirya'daki bir tahsilatý Türkiye'deki bankaya iki gün sonra transfer edebiliyoruz.

Tekstildeki öncü markamýz Colin's'in hýzlý büyümesi sýrasýnda marka deðerini korumasýna çok önem veriyoruz. Özellikle Doðu Avrupa, Afrika ve Orta doðu pazarlarýný hedefliyoruz.

Mýsýr fabrikamýzda DNM markamýzla ürettiðimiz denim kumaþýnýn yüzde 30'unu Tunus, Fas ve Portekiz'e; yüzde 40'ýný Mýsýr'a satýyoruz. Ayrýca kendi konfeksiyonumuzun dýþýnda biraz evvel bahsettiðim markalara üretim yapan konfeksiyonlara da kumaþ veriyoruz" þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top