KONUT FÝYATLARI NEDEN ARTIYOR?

KONUT FÝYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Ülkemizde konut fiyatlarý son yýllarda nüfus ve gelir artýþýna paralel olarak yüksek seyrediyor. Konutta kar etmek için ise nüfus artýþ hýzý yüksek olan kentlere dikkat etmek gerekiyor.

Ülkemizde emlak fiyatlarý son yýllarda artýþ eðiliminde ve bu artýþ her geçen gün devam ediyor. Yatýrýmcýlarýn pek çoðu artýþýn geçici olduðu gerekçesiyle yatýrýmlarýný ertelese de, konut fiyatlarý endeksi artýþýn yukarý yönde devam ettiðini ortaya koyuyor. Reidin-Gyoder Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarýna göre; 2016 Mart ayýnda bir önceki aya göre konut fiyatlarý %0.65 oranýnda, geçen yýlýn ayný dönemine göre %8.50 oranýnda arttý. Endeksin baþlangýç dönemi olan 2010 yýlý Ocak ayýna göre ise %69.70 oranýnda artýþ gerçekleþti.

Türkiye'nin önde gelen Gayrimenkul firmalarýndan Century 21 Türkiye'nin Yönetim Kurulu Baþkaný Önder Uzel, konut fiyatlarý endeksine göre fiyatlarýn sürekli olarak artýþ yönünde olduðunun görüldüðünü söyledi. Konut fiyatlarýndaki yükseliþin ardýnda nüfus ve gelir artýþýnýn olduðunu, buna paralel olarak kentlileþme oranýndaki artýþýn da fiyatlarý etkilediðini kaydeden Uzel, "Nüfus, gelir artýþý ve kentlileþme gibi etkenler konut talebini artýrýyorken, ihtiyaçlarý karþýlayacak konut ve dükkanlar yeterince inþa edilmiyor ve yeni bölgelerin imara açýlmasý çok kýsýtlý kalýyor. Bu durum ise gayrimenkul sektöründe fiyatlarýn yönünü yukarý doðru çekiyor" dedi.

Gayrimenkule yatýran kazanacak
Gayrimenkulün her dönemde olduðu gibi günümüzde de en karlý yatýrým aracý olduðunu, gelecekte de bu durumun süreceðinin altýný çizen Önder Uzel þöyle devam etti: "Bir kentte gayrimenkul fiyatlarýnýn yükselmesi tamamýyla o yerleþim birimindeki nüfus artýþýyla doðru orantýlýdýr. Bir kent nüfus alýyorsa, bu gayrimenkule olan talebi artýrýr. Talep arttýðý için de gayrimenkul fiyatlarý yükselir. Çünkü gayrimenkul arzý zor ve uzun bir süreçtir. Zira, adrese dayalý nüfus kayýt sistemine göre 2011'de nüfus 74 milyon 724 bin 269'ken, 2015'de nüfusun 78 milyon 741 bin 53'e çýktýðý görülüyor. Yani nüfusumuz her yýl ortalama % 1.3 artýþ göstermiþ.  Türkiye'de gayrimenkul alan herkes uzun dönemde karlý çýkacak. Hem Türkiye'de hem de dünya'da kentleþme oranýnýn artýþ eðiliminde olduðu metropollerde gayrimenkul sahibi olanlar gelecekte daha da karlý çýkacak."

Bu illere yatýrým yapan zarar etmez!
Nüfusun hýzlý arttýðý, kentlileþme oranýnýn yüksek olduðu þehirlerde arsalarýn konutlardan daha yüksek getiri saðladýðýný ifade eden Uzel þöyle konuþtu: "Nüfus artýþý arsa fiyatlarýný, bu da konut fiyatlarýný yükseltir. Ama konuttaki bu yükseliþ arsadaki kadar olmaz. Nüfus alan il ve ilçelerde maðaza olabilecek nitelikte dükkan ve iþyeri sahibi olmak da büyük kazançlar getirebilir. Hatta, iþlek bir caddede, köþe baþýnda, geniþ çaplý dükkan satýn aldýðýnýzda, hayatýnýzýn ilerleyen yýllarýnda sizi piyangodan para çýkmýþ kadar zengin edebilir. Nüfus sayýmýna göre sýrasýyla Ýstanbul Ankara, Antalya, Gaziantep ve þanlýurfa'nýn nüfus artýþ hýzý en yüksek olduðu ortaya çýkýyor. Dolayýsýyla bu illere yatýrým yapanlar kazançlý çýkacaktýr."


Yorumlar

Top