TMB, ÝNþAAT SEKTÖRÜ NÝSAN 2016 ANALÝZÝNÝ AÇIKLADI

TMB, ÝNþAAT SEKTÖRÜ NÝSAN 2016 ANALÝZÝNÝ AÇIKLADI

Türkiye Müteahhitler Birliði, "Ekonomide Bahar Havasý" baþlýklý birinci çeyrek analizinde, 2016 yýlýna son derece olumsuz bir baþlangýç yapan küresel piyasalarýn, þubat ayý ortasýndan itibaren küresel risk algýsýnda kýsýtlý bir iyileþme olmasý sonucunda bir miktar toparlandýðý kaydedildi

Analizde, Mart ve Nisan aylarýnda küresel piyasalarýn büyük çoðunluðunda yukarý yönlü bir hareket, risk primlerinde ise aþaðý yönlü bir eðilim gözlendiði vurgulandý. Yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinde 2016 yýlýna daha önceki yýllar kadar iyi baþlanýlmadýðý belirtilen analizde, ilk çeyrekte yurtdýþýnda 1.1 milyar ABD Dolarý deðerinde 17 yeni proje üstlenildiði kaydedildi.

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) yeni 3 aylýk Ýnþaat Sektörü Analizi'ni yayýmladý. Ekonomi çevreleri ve sektör tarafýndan merakla beklenen analizde, küresel ve ulusal ekonomide 2016'nýn ilk çeyreðindeki göstergeler ile önümüzdeki döneme iliþkin veriler deðerlendirildi.

Küresel piyasalarýn, Çin'den gelen olumsuz sinyaller, geliþmiþ ülkelerde beklenen hýzlý toparlanmanýn gerçekleþmemesi ve mali sýkýlaþma beklentisi yanýnda, düþük emtia fiyatlarý ve artan jeopolitik riskler nedeniyle 2016'ya son derece olumsuz bir baþlangýç yaptýðý belirtilen analizde, "þubat ayý ortasýndan itibaren küresel risk algýsýnda kýsýtlý bir iyileþme olmasý sonucunda bir miktar toparlanmýþtýr. Mart ve Nisan aylarýnda küresel piyasalarýn büyük çoðunluðunda yukarý yönlü bir hareket, risk primlerinde ise aþaðý yönlü bir eðilim gözlenmiþtir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye ekonomisinin, 2015 yýlýnda küresel piyasalardaki dalgalanmaya ve yurtiçinde artan belirsizliklere karþýn beklentinin ve AB ortalamalarýnýn oldukça üzerinde bir oranla, yüzde 4.0 büyüdüðüne dikkat çekilen analizde, "2016 yýlýna iliþkin öncü göstergeler, olumlu görünümün 2016 yýlýnýn ilk çeyreðinde de sürdüðüne iþaret etmektedir" tespiti yapýldý.

Ýnþaat sektöründe, yurtiçinde belirsizliklerin ortadan kalkmasýnýn sektör tarafýndan olumlu karþýlandýðýnýn altý çizilen analizde, "2015 yýlý ilk çeyrek itibariyle yüzde 2.7 oranýnda daralan, ikinci ve üçüncü çeyreklerde yüzde 1.9 ve yüzde 2.0 ile sýnýrlý toparlanma gösteren sektör son çeyrek itibariyle yüzde 5.4 oranýnda büyümüþtür. 2016 yýlýnda inþaat sektöründe büyümenin yüzde 4.0-5.0 aralýðýnda seyredebileceði, süreçte finansman koþullarý ve yatýrým düzeyinin etkili olacaðý deðerlendirilmektedir" denildi.

"Yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinde düþüþ var"
Yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinde 1972'den bugüne kadar 108 ülkede üstlenilen 8 bin 755 projenin toplam bedelinin 325.5 milyar ABD Dolarý'na ulaþtýðý vurgulanan analizde, Ekonomi Bakanlýðý verilerine göre 2016 yýlýnýn ilk çeyreðinde yurtdýþýnda 1.1 milyar ABD Dolarý deðerinde 17 yeni proje üstlenildiði kaydedildi.  Yýlýn ilk 3 ayýnda Bahreyn, Nijerya, Suudi Arabistan, Irak ve Azerbaycan proje üstlenilen ilk 5 ülke oldu.

Analizde, son dönemde üstlenilen proje tutarýnýn geçmiþ yýllarýn ayný döneminde üstlenilen proje deðerlerinin belirgin þekilde altýnda kalmasýnýn, büyük ölçüde Rusya, Libya ve Irak pazarlarýndaki sorunlardan kaynaklandýðý vurgulandý.

Nisan 2016 analizinde özetle þu deðerlendirmelere yer verildi:

RUSYA'DA BAþLAYAN ÝþLER SÜRECEK: Yurtdýþýnda üstlenilen projelerin ülkelere göre daðýlýmýnda lider konumda bulunan Rusya'da baþlamýþ olan projelerin süreceði; ancak imza aþamasýnda olan projelerin askýya alýndýðý ve yeni projeler alýnmasýnýn kýsa vadede olasý görünmediði hem Rusya'da iþ yapan firmalar, hem Ekonomi Bakanlýðý, hem de Rus iþverenlerce dile getirilmektedir.

LÝBYA'YA DÖNÜþ OLABÝLÝR: Türk Yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinin ilk baþladýðý ülke olan ve firmalar için büyük önem taþýyan Libya'nýn Ulusal Mutabakat Hükümeti Baþbakaný Faiez Serrag, Türkiye'ye yaptýðý ziyarette, "Türk firmalarýnýn ülkemizdeki faaliyetlerine önem veriyor, özellikle Libya halkýnýn refahýna yönelik enerji ve saðlýk konularý öncelikli olarak bir çok yeni projenin hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Geçmiþ dönem projelerindeki sorunlarla birlikte yeni projelere de yoðunlaþmak istiyoruz. Türk firmalarýnýn Libya'da yatýrým yapmalarýný bekliyoruz. Ülke ekonomimiz iyileþtikçe Libya'da hayat çok daha çabuk normalleþecek, bu da tüm taraflarýn yararýna olacak." deðerlendirmesinde bulunmuþtur.

IRAK'TA AðIR BÝR FÝNANSAL DARBOðAZ VAR: Irak Türk müteahhitlerin en faal olduðu pazarlar arasýndadýr. Ancak son dönemde hem Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesi Yönetimi hem de Irak merkezi hükümeti, IþÝD terörü ve petrol fiyatlarýndaki düþüþ nedeniyle aðýr bir finansal darboðaz yaþamaktadýr. Bu nedenle projelerde sýkýntý yaþanmakta, pek çok firma hak ediþlerini tahsil edememektedir.

HEDEF: SAHRA ALTI VE GÜNEY AMERÝKA: Toplam yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinin yaklaþýk yüzde 35'ini oluþturan Rusya, Libya ve Irak pazarlarýndan doðacak kaybý dengeleyebilecek yeni fýrsatlar için, Sahra-altý Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatýrýmlar takip edilmektedir.

KONUT SATIþI YÜZDE 2.1 ARTTI: Türkiye genelinde konut satýþlarý 2016 Mart ayýnda 117 bin 205 olmuþtur. 2016 ilk çeyrek toplamýnda satýlan konut sayýsý ise, 2015 yýlýnýn ayný dönemine göre yüzde 2.1 artýþla 303 bin 464 olarak gerçekleþmiþtir. Ýpotekli konut satýþlarý, Ocak ayýnda yýllýk bazda yüzde 19.9, þubat ayýnda yüzde 17.6, Mart ayýnda da yüzde 14.3 oranýnda azalmýþtýr. Konut edinmek isteyenlerin ipotekten kaçýnma eðilimine iþaret eden bu tablonun, mevcut konut kredisi faiz oranlarýnýn yüksek bulunmasýyla ve faizlerin düþeceði beklentisiyle ilgisi olabileceði gibi, genel ekonomik koþullarda borç yükü altýna girilmek istenmemesiyle de ilgili olabileceði deðerlendirilmektedir.

OLUMLU HAVA SÜRECEK:
Küresel konjonktürdeki olumlu havanýn bir süre daha devam edeceði belirtilmektedir. Piyasalardaki ve ekonomideki geliþmelerin yaný sýra toplumsal ve siyasal geliþmeleri yansýtan büyük resimde ise, dünya ekonomisinin ve küresel sistemin mevcut haliyle sürdürülemez olduðunu, ufukta ciddi risklerin bulunduðunu belirten analistler çoðunluktadýr.

KIRILGANLIK NÝSPETEN AZALDI: 2015 yýlý, Türkiye ekonomisi için yurt içi ve yurt dýþý kaynaklý olumsuz geliþmelere raðmen ekonomide kýrýlganlýklarýn nispeten azaldýðý bir yýl olmuþtur. Bölgede gün geçtikçe artan jeopolitik risklere, yapýsal sorunlara, küresel ekonomiye hakim olan belirsizliklere, Türkiye'de üst üste iki genel seçimin yaþanmasýna, þiddetini artýran terör saldýrýlarýna ve sayýlarý yaklaþýk 3 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin ekonomik maliyetine karþýn Türkiye ekonomisi beklenen büyüme hýzýný yakalamýþtýr. Büyüme, cari denge ve enflasyondaki geliþmeler olumlu seyretmektedir.

JEOPOLÝTÝK RÝSKLER BASKILIYOR: Yurtdýþý piyasalarda hakim olan olumlu havanýn yurt içine yansýdýðý, ancak jeopolitik risklerin bu olumlu etkiyi baskýladýðý izlenmiþtir.

YAPISAL REFORMLAR KRÝTÝK ÖNEMDE: Ülkemizde, Hükümetin geçtiðimiz dönemde açýklamýþ olduðu 64. Eylem Planý ve yapýsal reformlar konusundaki kararlý ve etkin tutumu ile yatýrým ortamýnýn güçlendirilmesi, yalnýzca "2016 Baharý" için deðil, ekonominin "yeni hikayesi" ve orta vadeli sürdürülebilir büyüme kompozisyonu için de kritik önem taþýmaktadýr. Hükümet tarafýndan açýklanan reform paketi etkinlikle gerçekleþtirilirse, Türkiye ekonomisinde uzun süredir var olan verimlilik sorunu aþýlabileceði gibi, ülkenin teknolojik geliþim, katma deðeri yüksek üretim ve ihracat ile yabancý sermaye hazmetme kapasitesi de artabilecektir.

Yorumlar

Top