TESÝS YÖNETÝMÝ PAZARININ YILLIK CÝROSU 10 MÝLYAR AVRO

TESÝS YÖNETÝMÝ PAZARININ YILLIK CÝROSU 10 MÝLYAR AVRO

Tesis yönetimi alanýnda yükselen bir Pazar olan Türkiye'de, son 20 yýlda Ýstanbul merkezli olarak baþlayan plaza ve alýþveriþ merkezleri gibi nitelikli ve akýllý binalarýn diðer þehirlere yayýlmasý ile birlikte artýk bu alanda bir sektör oluþtu.

Yýllýk 10 Milyar ?Ç Cirosu ve 1,2 milyon çalýþanýyla her geçen gün büyüyen Tesis Hizmetleri Yönetiminin artýk bir sektör halini aldýðýný söyleyen TESHÝAD Baþkaný Bülent Doðru, özel sektörde pazarýn sadece yüzde 15-20'lik kýsmýnýn temizlik hizmetlerini dýþ kaynak kullanýmý ile saðladýðýný belirterek, gelecekte potansiyelinin büyüklüðüne iþaret etti.

Dünyada genelinde 2012 yýlýnda 959,2 milyar dolar olan tesis yönetimi dýþ kaynak pazarýnýn, yüzde 5'lik büyüme oraný ile 2018'de 1.314 trilyon dolara ulaþmasý bekleniyor. Orta Doðu pazarý 2008'de bu sektörden 3.500 milyon dolar deðerinde gelir elde etti. Türkiye'de de 10 Milyar ?Ç'luk cirosu ve saðladýðý istihdam ile ciddi bir sektör olarak adýný yazdýrýyor.

Dünyada olduðu gibi Türkiye'de de temizlik ve güvenlik hizmetlerinin taþeronlaþmasý ile baþlayan tesis yönetimi sektörü, GSYÝH trendleri ve inþaat pazarý ile orantýlý olarak büyümesini sürdürüyor. Türkiye Gayrisafi Yurt Ýçi Hasýlasýnýn 2016'da yüzde 4 büyümesi öngörülürken, inþaat sektörünün de 2014-2018 arasý yüzde 8 büyümesi bekleniyor. þehirleþme ile daha yüksek kaliteli binalara duyulan talep Türkiye'nin inþaat sektöründe büyümesine olanak saðlýyor.

Sektörün 1,2 milyon kiþilik istihdamýnýn kamu ve özel sektörde yarý yarýya bir daðýlým gösterdiðini belirten Tesis Hizmetleri Yönetimi Ýþadamlarý Derneði' TESHÝAD Baþkaný Bülent Doðru, "Profesyonel temizlik makineleri pazarý yýllýk 80 Milyon ?Ç, temizlik ekipmanlarý pazarý ise 100 Milyon ?Ç büyüklüðünde. Yerel, Avrupalý ve Çinli olmak üzere yüzlerce çeþit, marka ve fiyat seviyesinde üretici pazarda mevcut. Sektörün yaklaþýk 3.000 firma ile yýllýk 10 Milyar ?Ç Cirosu bulunuyor" þeklinde konuþtu.

Yakýn bir tarihe kadar bir hizmet kolu iken büyük geliþme göstererek bir sektör haline gelen tesis yönetimi, sektörün tüm aktörlerini ayný çatý altýnda buluþturmaya hazýrlanýyor. 'Tesis Yönetim Hizmetleri, Teknolojileri, Altyapý ve Tedarik Fuarý' TESFA Ýstanbul 2016, 7-9 Eylül tarihleri arasýnda 2.900 m2 alanda 150 katýlýmcý ve 3.500 ziyaretçi hedefiyle Ýstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.
Uluslararasý fuarcýlýk sektöründe bir marka olan UBM EMEA'nýn organizasyonu ile gerçekleþen TESFA Ýstanbul 2016, yönetimsel sorunlara profesyonel çözümler bulmak isteyen ya da karlý ortaklýklar yapmayý hedefleyen tüm firmalarý hedefliyor. Tesislere odaklanmýþ enerji yönetim hizmetlerinden peyzaja, yemek üretim servislerinden araç kiralamaya, ofis hizmetlerinden atýk yönetimine kadar geniþ bir katýlýmcý ve ziyaretçi profiline sahip olan fuarýn ana konularýný tesis yönetim firmalarýnýn hizmetleri, sunduklarý profesyonel çözümler, altyapý ve tedarik imkanlarý oluþturuyor.

Ziyaretçilerin yeni ve inovatif ürünleri tanýyabileceði, sektörün nabzýný tutabileceði ve ayný zamanda yeni iþ baðlantýlarý kurabileceði bir buluþma noktasý olan TESFA Ýstanbul 2016 ile ilgili olarak fuarýn iþbirliði yaptýðý derneklerden TESHÝAD Baþkaný Bülent Doðru fuar ile ilgili olarak þunlarý söyledi: "Dünya genelinden tesis yönetimi dýþ kaynak pazarýnýn, 2018'de 1.314 trilyon dolara ulaþmasý öngörülüyor. Son 20 yýlda Ýstanbul merkezli olarak baþlayan plaza ve alýþveriþ merkezleri gibi nitelikli ve akýllý binalarýn diðer þehirlere yayýlmasý ile birlikte Türkiye tesis yönetimi alanýnda yükselen bir pazar haline geldi. Her sektörlerde olduðu gibi Türkiye ticari anlamda Asya ve Avrupa'yý baðlayan bir köprü vazifesi gördüðünden daima önemini koruyan bir ülke. Bu ülkede tesis yönetimi konusunda bir fuarýn olmasý sektör açýsýndan adeta bir gereklilikti."

Türkiye'nin kentsel dönüþüm projeleri ve sitelerde artan nüfusuyla canlý bir pazar olduðuna deðinen TESHÝAD Baþkaný Bülent Doðru, pazarda faaliyet gösteren firmalarýn TESFA Ýstanbul 2016'da sektördeki son geliþmelerden haberdar olma ve iþ baðlantýlarý kurma imkanýna sahip olacaklarýna deðindi.

Sektör firmalarý açýsýndan sektör genelinde yüzde 25-30 gibi bir büyüme görüldüðünü ifade eden TESHÝAD Baþkaný Bülent Doðru, sektörün güvenilir þartlarda geliþmesi ve verilen hizmetin beklenen kalite standartlarýnda yerine getirilmesi noktasýnda rekabetin önemli bir faktör olduðuna dikkat çekti.

Yorumlar

Top