YALITIMSIZ BÝNA DEPREME KARþI DÝRENEMÝYOR

YALITIMSIZ BÝNA DEPREME KARþI DÝRENEMÝYOR

Eryap A.þ. CEO'su ve XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði Baþkaný Emrullah Eruslu, "Depreme dayanýklý binalarda yaþamak için binalarýn su yalýtýmý mutlaka yapýlmalý. Aksi takdirde bina 10 yýlda taþýma kapasitesinin yarýsýný kaybediyor" dedi.

Eryap CEO'su Emrullah Eruslu 17 Aðustos Deprem Haftasý nedeniyle yaptýðý açýklamada nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altýnda yaþayan ülkemizde, 19 milyonu aþan yapý stoðunun yüzde 67'sinin ruhsatsýz ve kaçak binalardan, yüzde 60'ýnýn da 20 yaþ üzeri konutlardan oluþtuðunu belirtti. Eruslu, "Yapý Denetim Yasasý'ndaki deðiþiklikler ve kentsel dönüþümle yapýlan çalýþmalar olumlu ancak yetersiz denetim nedeniyle sonuçlar beklenen seviyede gerçekleþmiyor. 17 Aðustos Marmara Depremi ve 2011 Van depremindeki acý sonuçlarý tekrar tekrar yaþamamak için tüketicilerin de bilinçli olmasý ve binalarýnýn deprem güvenliðini sorgulamasý gerekiyor" dedi.

Yalýtýmsýz binanýn depreme karþý dayanýklýlýðý düþüyor

Yalýtým eksikliðinin, yapýlarda korozyonun oluþmasýndaki en önemli etken olduðunu belirten Eruslu, þu uyarýda bulundu: "Yapýlar; yaðmur ve kar gibi yaðýþlar, toprak tarafýndan emilen yaðýþ, kullanma sularý, yer altý sularý ve banyo, tuvalet gibi ýslak hacimlerde su kullanýmý nedeniyle suya maruz kalýyor. Yapýya sýzan su; yapýlarýn taþýyýcý donatýlarý korozyona yani paslanmaya uðratarak kýsa sürede yük taþýma kapasitesinin ciddi miktarlarda düþmesine, beton bütünlüðünün bozularak çatlak ve kýrýlmalarýn oluþmasýna yol açýyor. Örneðin 10 yýl sonra bir yapýdaki donatý baþlangýçtaki taþýma kapasitesinin, belli koþullarda yaklaþýk olarak yüzde 66'sýný korozyon nedeniyle kaybediyor ve donatýnýn baþlangýçtaki hesap deðerlerini karþýlayamamasýna neden oluyor. Su yalýtýmý olmayan binalarýn taþýyýcý sistem içindeki donatý demir yýllar içinde korozyon yani paslanma nedeniyle çürüyerek kesit daralmasý oluþuyor. Yani binanýz içten içe çürümeye baþlýyor. Bu da olasý bir depreme karþý binanýn dayanýklýlýðýný düþürüyor. Bu tespit Ýstanbul'da 1999 depreminin ardýndan Büyükþehir Belediyesi'nin yaptýðý araþtýrmayla da raporlandý. Yýkýlan binalarda gerçekleþtirilen denetimlerde binalarýn yaklaþýk yüzde 70'inde korozyon nedeniyle taþýyýcý donatýda aþýrý kesit kaybý tespit edilmiþtir."

Kentsel dönüþüm fýrsat

Su yalýtýmýnýn inþaat aþamasýndaki maliyetinin, toplam bina maliyetinin yalnýzca yüzde 3'ü kadar olduðunu açýklayan Eruslu, yapý güvenliði söz konusu olduðu için bunun fazladan bir maliyet olarak görülmemesi gerektiðini vurguladý.  Eruslu, "Isý ve yangýn yalýtýmýndan sonra su yalýtýmýnýn da acilen zorunlu hale gelmesi gerekiyor, aksi takdirde bir deprem ülkesi olan Türkiye'de can ve mal kayýplarý kaçýnýlmaz olacak. Ayrýca kentsel dönüþüm sürecinin de bu açýdan önemli bir fýrsat olacaðýna inanýyoruz'' dedi.
 

Yorumlar

Top