TÜRKÝYE ÝMSAD 8 AYDA AFRÝKA'NIN KAPISINI ARALADI

TÜRKÝYE ÝMSAD 8 AYDA AFRÝKA'NIN KAPISINI ARALADI

Geçtiðimiz yýl inþaat malzemeleri ihracatýndaki daralmayý aþmak üzere çalýþmalara baþlayan ve yeni pazar arayýþlarýna giren Türkiye ÝMSAD'ýn çabalarý ilk meyvesini verdi. Derneðin geçen sene açtýðý Kamerun Temsilciliði aracýlýðýyla yeni projeler ve iþ ortaklýklarýný görüþmek üzere 7 ?û 14 Mayýs tarihleri arasýnda Türkiye'ye gelen Kamerun Ticaret Heyeti, yakýn gelecekte yapýlabilecek iþbirliklerinin temellerini attý.

Ýnþaat ve inþaat malzemeleri ihracatý ve iþ iliþkileri konusunda bir süredir dýþ pazar arayýþlarýný sürdüren Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemeleri Sanayicileri Derneði), bu çerçevede 1 Eylül 2015 tarihinde Kamerun Temsilciliðini açarak, ilk somut adýmý atmýþtý. O tarihten bu yana çalýþmalarýný sürdüren Türkiye ÝMSAD 8 ay gibi kýsa bir sürede ilk heyeti aðýrladý. 7 Mayýs'ta ilk Türkiye ziyaretini gerçekleþtiren, tüccar, malzeme tedarikçileri ve proje geliþtiricilerden oluþan Kamerun Ticaret Heyeti, 14 Mayýs'a kadar Türkiye ÝMSAD üyelerinden oluþan çok sayýda sanayici ve iþ adamý ile bir araya gelerek, Afrika'da gerçekleþtirilmesi planlanan çeþitli projelere iliþkin iþbirliði, proje ve malzeme desteði konusunda ön görüþmelerde bulundu.

Üyeleriyle birlikte kendi standýyla da 39. Yapý Fuarý'na katýlan Türkiye ÝMSAD, Kamerun heyetini de fuarla eþ zamanlý olarak aðýrladý. Fuarda da Türkiye ÝMSAD üyeleriyle ikili temaslarda bulunan Kamerun Ticaret Heyeti, fuar dýþýnda da dernek üyelerinin üretim tesisleri ile showroomlarýný gezerek ürün ve çalýþmalarla ilgili ayrýntýlý bilgi aldý. Ziyaretlerin ardýndan çok sayýda iþbirliði ile ortaklýklarýn ön anlaþmalarý yapýldý.

"Kamerun'dan Afrika'ya açýlacaðýz"

Kamerun Ticaret Heyeti Türkiye ziyaretinin yeni pazar arayýþlarýnýn devam ettiði bu dönemde büyük öneme sahip olduðuna deðinen Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, þunlarý söyledi: "Ýhracatta yaþanan daralmayý aþmak için Afrika ülkelerine yöneldik. 2015 Mayýs ayýnda gerçekleþtirdiðimiz heyet ziyareti sonrasý yaptýðýmýz deðerlendirmelerde, Kamerun'un bölgede bir üs kurmak için doðru bir adres olduðuna kanaat getirdik. Kamerun, inþaat malzemelerinde Türkiye için potansiyel bir pazar konumunda bulunuyor. Ayrýca Kamerun'u, coðrafi konumu itibariyle CEMAC ülkelerine açýlan kapý olarak da tanýmlayabiliriz" dedi.

Kamerun'un da üyesi olduðu CEMAC ülkelerinde 1998 yýlýnda yapýlan yasal deðiþiklikle üye ülkeler arasýnda gümrük vergilerinin kaldýrýldýðý bilgisini de paylaþan Baþkan Hinginar "þu an Türkiye inþaat malzemeleri sektörü olarak dünyadaki tüm yapý malzemelerini Türkiye'de iyi üretebilir konumdayýz. Bugün 100'e yakýn ülkeye inþaat malzemesi ihracatý yapýyoruz. 2014 yýlýnda 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleþtirdik. Geçen yýl biraz gerileme yaþandý; ihracat rakamýmýz 17 milyar dolarlara düþtü. Fakat yeniden çok ciddi atýlýmlarýmýz var. Önceki yýllarda sahip olduðumuz öngörülerle, baþka ülkelerdeki pazar payýmýzý artýrmak ve yeni pazarlar bulma çalýþmalarýna baþlamýþtýk.  Bu pazarlarýn baþýnda da ambargolarýn kalktýðý Ýran ile son yýllarda ciddi bir kalkýnma atýlýmý içerisinde olan Afrika ülkeleri geliyor. Biz de Afrika'daki etkinliðimizi artýrmak için geçtiðimiz mayýs ayýnda Dýþ Ticaret Komitemizin temsilcilerinden oluþan bir heyeti Kamerun'a göndererek, temaslar sonucu 1 Eylül 2015 itibariyle Kamerun Temsilciliðimizi faaliyete açmýþtýk. Bugünkü buluþmalar da bu çalýþmalarýmýzýn bir sonucu olarak baþarýlý bir þekilde gerçekleþti" dedi.

Afrika'da Türkiye'nin etkinliðini orta vadede artýrabiliriz
Gerçekte ülke olarak Afrika pazarýna girmekte geç kalýndýðýný ifade eden Hinginar, þunlarý söyledi: "Pazara çok daha erken girmiþ olan ülkeler var ancak Türkiye'nin de iyi deðerlendirildiðinde büyük kazanýmlara dönüþecek avantajlarý bulunuyor. Bilindiði üzere 1998 yýlýnda baþlayan Afrika'ya Açýlým Politikasý süreci sonunda bugün Afrika'nýn Sahraaltý'ndaki 18 ülkesinde büyükelçilik açýldý. þu anda bölgede bir Çin hakimiyeti söz konusu. Ancak coðrafi konum açýsýndan baktýðýmýzda Türkiye lojistik açýsýndan Çin'den çok daha avantajlý konumda bulunuyor. Bölge insanýnýn Türkiye'ye olan sempatisi de bir diðer avantajýmýz. Yine Fransa'nýn eski sömürgesi olan Kamerun, yönetim deðiþikliðiyle birlikte Fransa dýþý yatýrýmlara sýcak bakýyor. Ýlk heyetin de 8 ay gibi kýsa bir sürede ziyarete gelmesi bunun göstergesi. Orta vadede pazarda etkinliðimizi artýrýp uzun vadede pazarýn en güçlü oyuncusu olmayý hedefliyoruz."

Yorumlar

Top