ÇATI SEKTÖRÜ  BULUþUYOR

ÇATI SEKTÖRÜ BULUþUYOR

Türkiye'de her yýl üzücü kayýplara yol açan çatý uçmasý ve yangýnlarýnýn büyük bölümü, gerekli önlemlerin alýnmasý ve standartlara uyulmasý halinde önlenebilir. Büyük maddi kayýplarýn yaný sýra kimi zaman ölüm ve yaralanmalara da yol açan bu risklerin minimuma indirilmesi için çatý sektörünün önde gelen paydaþlarý bir araya geliyor.

Çatý Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði'nin (ÇATIDER) çatý ve cephe sektöründeki yeni teknoloji ve uygulamalarý ele almak üzere düzenlediði Çatý ve Cephe Sempozyumu'nun 8'incisi, 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi'nde gerçekleþecek. Sektör temsilcileri ile akademisyen ve uzmanlar, ana temasý "Çatý ve Cephe Sistemlerinde Yangýn ile Rüzgar Güvenliði" olacak sempozyumda, 'Çatý ve Cephelerde Yangýndan Korunma', 'Yapý Malzemelerinin Yapý Güvenliðine Etkisi' ve 'Çatýlarda Rüzgar Tehdidi' baþta olmak üzere yapýlardaki önemli riskleri azaltan yeni uygulama ve teknolojileri ele alacak.

ÇATIDER, Türkiye'de çatý ve cephe sistemleriyle ilgili süreçlerde yer alan tasarýmcýlar, malzeme üretici ve daðýtýcýlarý, uygulamacýlar, araþtýrmacýlar ve ilgili diðer meslek gruplarýnýn bir araya gelerek sektörün geliþmesine katkýda bulunulmasý amacýyla iki yýlda bir Çatý ve Cephe Sempozyumu düzenliyor. Sempozyumda, dünyada geçerli teknoloji ve standartlara ulaþarak yenilerini belirlemek için iþ birliði olanaklarý geliþtiriliyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan 8. Çatý ve Cephe Sempozyumu'nun Yürütme Kurulu'nda Prof. Dr. Nihal Arýoðlu (ÝTÜ), Prof. Dr. Nil Türkeri (ÝTÜ), Doç. Dr. Mustafa Özgünler (MSGSÜ), Yrd. Doç. Dr. Cem Altun (ÝTÜ), Yrd. Doç. Dr. Erkan Avlar (YTÜ), Yrd. Doç. Dr. Sevgül Limoncu (YTÜ), Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacýoðlu (MSGSÜ), Öðr. Gör. Dr. Caner Göçer (ÝTÜ), Ar. Gör. Onur Savaþkan (MSGSÜ), Semih Kafadar (ÇATIDER), Atila Gürses (Onduline Avrasya), Adil Baþtanoðlu (Arýmeks), Levent Pelesen (Mardav), Jozef Bonfil (BTM),  Lebriz Akdeniz (Türk Ytong) ve Süleyman Mazlum (Mimar) yer alýyor.  Baþkanlýðýný Prof. Dr. Nihal Arýoðlu'nun üstlendiði Bilimsel ve Teknik Kurul'da Dokuz Eylül Üniversitesi, ÝTÜ, Yýldýz Teknik Üniversitesi, Ýzmir Üniversitesi, Uludað Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden akademisyenler bulunuyor.   

Sempozyumun ana sponsoru Braas Çatý Sistemleri, altýn sponsorlarý Iþýklar Yapý Ürünleri, Kinspan Ýzopoli, Mardav ve Ytong, sponsorlarý ise 3M, Alsim, Multiplan, Onduline ve Rheizing oldu. Medya sponsorluðunu Emlakwebtv ile Çatý ve Cephe Dergisi üstlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi destek veren olarak yer alýyor.

Moderatörlüðünü ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M.Nazým Yavuz'un üstlendiði "Tasarýmda ve Uygulamada Güvenli Çatýlar" konulu panelde ise Nevzat Sayýn (Mimar NSMH), Korhan Iþýkel (TÜYAK Yönetim Kurulu Üyesi), Dç. Dr. Mustafa Özgünler (MSGM Öðretim Görevlisi) ve Cihan Hazinedar (Ata Sigorta Riziko Teftiþ Dep. Müdürü)  konuþmacý olarak yer alacak.                                                                 

Yanlýþ uygulamalarýn aðýr faturasý
Türkiye'de her yýl binlerce bina ve çatý yangýný meydana geliyor. Ýzmir'de 2015 yýlýnda 3 bine yakýn yangýn meydana geldi. 2016 yýlýnýn ilk iki ayýnda ise 600'e yakýn yangýn çýktý. Bursa'da 2015 yýlýnda yaklaþýk 1700, 2016 yýlýnýn ilk iki ayýnda 160'ý aþkýn yangýn meydana geldi. Ýstanbul'da ise 2015 yýlýnda sadece baca yangýný sayýsý 1185 oldu. Bu yýlýn ilk iki ayýnda ise 278 baca yangýný meydana geldi. Ankara'da geçen yýl 45, bu yýlýn ilk 2 ayýnda ise 12 çatý yangýný meydana geldi
Türkiye genelinde de benzer þekilde yaþanan yangýn ve çatý uçma olaylarýnýn önemli bir bölümünü, gerekli önlemlerin alýnmasý ve standartlar çerçevesinde uygulamalarýn gerçekleþtirilmesi halinde engellemek mümkün.

"Sektörün geliþmesine katký saðlýyoruz"
ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, Türkiye'de çatý ve cephe sektörünün son yýllarda çok büyük bir geliþme saðladýðýný belirterek, "Dünyanýn en yeni uygulama ve teknolojilerini ülkemizde uygulamaya baþladýk. Bu süreçte, düzenlediðimiz sempozyumun önemli bir katkýsý var. Buna raðmen halen standartlardan uzak uygulamalar nedeniyle istenmeyen riskleri yaþamak zorunda kalýyoruz. Bu sorunun çözümü için tüm sektör paydaþlarý katký saðlamaya hazýr. Sektör temsilcilerinin büyük bir ilgi gösterdiði sempozyuma bu alanda çalýþma yapan tüm akademisyen ve uzmanlarýn katýlýmýný bekliyoruz " dedi.                 

Sempozyumda, 'Çatý ve Cephe Sistemleri ve Bileþenleri', 'Çatý ve Cephe Sistemlerinin Performanslarý', 'Çatý ve Cephe Sistemlerinde Süreçler', 'Sürdürülebilir Çatý ve Cephe Sistemleri', 'Çatý ve Cephe Sistemlerinde Görsel Etki', 'Çatý ve Cephe Sistemlerinde Yasal Olanaklar', 'Sýnýrlamalar ve Sigorta', 'Çatý ve Cephe Sistemlerinin Yapým ve Onarým Süreçlerinde Ýþ Güvenliði', 'Tarihi Yapýlarda Çatý ve Cepheler', 'Yenilikçi Çatýlar' ve 'Çatý ve Cephe Sistemlerinde Enerji Üretimi' konularý ele anýlacak.

Yorumlar

Top