ÇATIDER'DEN ÇEVRE HAFTASI'NDA ÇAðRI

ÇATIDER'DEN ÇEVRE HAFTASI'NDA ÇAðRI

ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, çevreyi ve doðal kaynaklarýmýzý korumanýn dünyanýn ertelenmesi mümkün olmayan acil sorunlarý arasýnda yer aldýðýný belirterek, "Bitkilendirilmiþ çatýlar oksijen üretiminden, ýsý adalarýnýn azalmasý ve enerji verimliliðine kadar birçok sorunun çözümüne katký saðlýyor. Güneþ enerjili çatýlar ise Türkiye gibi bir güneþ ülkesinde çevreye saygýlý, doðal kaynaklarý tüketmeyen ve bedava enerji saðlar" dedi.

Çevre Haftasý nedeniyle açýklama yapan ÇATIDER Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, dünyada ve Türkiye'de sayýlarý artmaya baþlayan 'bitkilendirilmiþ çatý' uygulamalarýnýn doða-þehir uyumunun çok güzel bir tamamlayýcýsý olduðunu belirterek, þöyle konuþtu: "Dünya nüfusu her geçen gün artýyor, þehirlerde yaðmur suyunu emen toprak ve yeþil bitki örtüsü azalýyor. þehir içinde yaðmur suyunu emen ve bünyesinde tutan toprak ve yeþil bitki örtüsü azalmakta, bunun yerine üzerine gelen suyu hemen giderlere aktaran ve oradan da kanalizasyon veya yaðmur tahliye sistemine aktaran yüzeyler artýyor. þehir üstüne düþen tüm yaðmur suyunun ayný anda tahliyesi esnasýnda zaman zaman sel felaketleri yaþanýyor. Bitkilendirilmiþ çatýlarda kullanýlabilecek olan drenaj sistemleri ile çatý yüzeyine düþen yaðmur suyunun tahliye sistemine ulaþýmý bir saat kadar geciktirebiliyor. Bu da sel oluþum riskini azaltmada önemli bir faktör. Küresel ýsýnma ise þehirlerde ýsý adalarýna yol açýyor. Kentlerdeki ýsý adalarý sayesinde oluþan mikro iklimler, alanlar arasýnda büyük sýcaklýk farklýlýklarýna, bozulmuþ toprak; hava koþullarý deðiþimi, su kaynaklarýnýn ziyan olmasý gibi olumsuzluklara yol açar. Bitkilendirilmiþ çatýlar ile gün içinde toplanan enerjinin büyük bir bölümü toprak ve bitki içinde tutularak, gün batýmý saatlerinde dýþa yansýmalarý önlenebilir. Böylece kýrsal kesime nazaran ýsý adalarý içinde oluþan fark azaltýlabilir. Bitkilendirilmiþ çatýlar, oksijen üretiminden, ýsý adalarýnýn azalmasý ve enerji verimliliðine kadar birçok sorunun çözümüne katký saðlýyor."

Avrupa'da bitkilendirilmiþ çatý hýzla yayýlýyor
Yavuz, 'Bitkilendirilmiþ Çatý' uygulamalarýnýn artmasýyla, doðal ortam koþullarýna sahip kentler oluþacaðýný belirterek "Yaðmur suyu zayiatýnýn, kentsel ýsý adasý etkisinin ve enerji kayýplarýnýn azalmasý sayesinde kent ölçeðinde ekolojik, estetik, psikolojik ve ekonomik birçok yararlar elde edilecek. Avrupa'da birçok þehirde yeni ve renovasyon yapýlan yapýlarda bitkilendirilmiþ çatý yapýmý teþvik ediliyor. Türkiye'de de örnekleri bulunan yeþil çatý uygulamalarýný hýzla artýrmalýyýz" dedi.

Doðal kaynaklarý tüketmeyen bedava enerji kaynaðý çatýlar
Yavuz, çatýlarda kullanýlacak güneþ enerji panellerinin de yaygýnlaþmasý gerektiðini savunarak, "Güneþ bedava ve çevreci bir enerji kaynaðý. Türkiye'de bir güneþ ülkesi ve bu potansiyeli iyi kullanmalýyýz. Bugün Avrupa'da çeþitli ülkelerde endüstriyel ve ticari yapýlarý bitkilendirilmiþ teras çatýlar ya da fotovoltaik güneþ panelleri ile kaplama zorunluluðu geldi. Burada hedeflenen, çatýlarý verimli bir hale dönüþtürmektir. Bizim çatýlarýmýz halihazýrda bomboþ duruyor. Bunlarý kullanmak bizim elimizde ve maliyeti güneþ tarlalarýndan daha ucuz" diye konuþtu.

AB'nin çevre standartlarýný yakalamalýyýz
Yavuz, bugün geliþmiþ ülkelerin enerji tüketimini azaltmayý ve yenilenebilir enerji payýný artýrmayý hedeflediðini ifade ederek, þunlarý söyledi: "Avrupa Birliði, 20-20-20 planý ile 2020 yýlýna kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayý, yenilenebilir enerji kullanýmýnda yüzde 20 artýþý ve zararlý sera gazý salýnýmýný en az yüzde 20 azaltmayý hedefliyor. Türkiye olarak bizim de binalarýmýzdaki enerji tüketimini kýsa dönemde metrekare baþýna yýlda 80 kilovatsaat seviyesinin altýna düþürmemiz gerekiyor. Bu deðerlere ulaþabilmek ancak çatý ve çatý sistemlerine önem verilmesi ile saðlanabilir."

Yorumlar

Top