IGLO ARCHITECTS'TEN ALMANYA'DAKÝ SIðINMACILARA LÜKS KONTEYNER

IGLO ARCHITECTS'TEN ALMANYA'DAKÝ SIðINMACILARA LÜKS KONTEYNER

Iglo Architects tarafýndan Almanya'da Suriyeli mülteciler için tasarlanan yaþam konteynýrlarý, son yýllarda yakýn coðrafyadaki insanlýk dramlarýnýn neden olduðu kitlesel göçler sonucunda ortaya çýkan sýðýnmacýlarýn barýnak sorunlarýna yaþamsal ihtiyaçlar baðlamýnda çözümler sunuyor.

Farklý niteliklerdeki mimari ve iç mimari projeleriyle özgün tasarýmlara imza atan Mimar Esen Akyar ve Mimar Zafer Karoðlu ortaklýðýndaki Iglo Architects, Almanya'daki Suriyeli sýðýnmacýlar için tasarladýðý yaþam konteynýrlarýyla ülkeler arasýndaki olumsuz geliþmeler sonucunda yaþadýklarý yerleri terk etmek zorunda kalan ailelerin yaþamsal ihtiyaçlarýný karþýlamaya yönelik çözümler üretiyor. Tasarým aþamasýnda bir ailenin barýnma, korunma ve fiziksel ihtiyaçlar gibi tüm gereksinimlerini karþýlamaya yönelik hareket edilen demonte konteynýrlar, Alman hükümeti güvenlik standartlarý çerçevesinde Türkiye'de üretildi. Alman hükümetinin Tectonics Solitions firmasýna ihale ettiði konteynýrlar Türkiye'den Iglo Architects tarafýndan kriz masasýndan gelen veriler deðerlendirilerek acil ihtiyaç kapsamýnda çok hýzlýca tasarlanarak üretime geçirildi.

Malzeme seçiminden kalite odaklý tasarýma, güvenlik standartlarýndan yaþamsal detaylara kadar her aþamanýn sýðýnmacýlara deðer veren bir anlayýþla geliþtirildiði konteynýrlar, 2.40 x 6.00 metre ölçülerinde tasarlandý. Maksimum 4 kiþilik bir ailenin rahatlýkla konaklayabileceði ve temel ihtiyaçlarýný karþýlayabileceði konteynýrlar, farklý lokasyonlardaki kamp merkezlerinde oluþturulan getto'larda konumlandýrýlmak üzere toplamda 1600 adet üretildi. Çeþitli büyüklüklerde yemek salonlarý ve mutfak üniteleri hafif çelik kullanýlarak tasarlandý. Ayrýca her blok içerisine genel kullanýma açýk; mutfak, kahve, çay alanlarý ile çamaþýrhane birimleri yerleþtirildi. Mevcutta kullanýlmayan binalar veya terkedilmiþ askeri üslerin revize edilerek kullanýlmasý durumu gibi dönüþümler için de 350 adet mobil saniter üniteleri tasarlandý. Bay, bayan wc ve duþ üniteleri yaný sýra hastaneler için de karantina saniterleri talep edildi. Konteynýrlarýn güvenlik açýsýndan yangýn standartlarýna uygunluðunun saðlanmasý ihtiyacý, üretim aþamasýnda tüm malzemelerde F-30 yanmazlýk standartlarý ve özellikle CE belgelerine uyumlu bir þekilde hareket edilerek ve Alman standartlarý göz önüne alýnarak aþýldý.

Kamp yerlerinde rapor edilen en ciddi durumun, yerleþim alanlarýna molotof kokteyliyle sýkça sabotajlar düzenlendiði uyarýsý olduðuydu. Yaþam konteynýrlarýnda da bu duruma önlem için tüm pencerelere alüminyum stor panjurlar dýþtan takýldý. Kullanýcýlara yetkililerce yatma saatlerinde panjurlarýn kapatýlmasý tavsiye edildi. Bir konteynýr tasarýmýnýn sunabileceði yaþamsal konfor ve güvenliðin en üst seviyede olmasýna çalýþýldýðý konteynýrlarda ýsýnma ihtiyacý ise merkezi sistemden yönetilen kaloriferlerle çözüldü. Alýþýlagelmiþ konteynýrlarda ýsýnma gereksiniminin elektrik sistemiyle saðlandýðý güven teþkil etmeyen bu durum, Alman hükümetinin yüksek güvenlik standartlarý çerçevesinde kalorifer sistemine çevrilerek hem güvenlik hem de ihtiyaçlar açýsýndan uzun süre yaþanabilir koþullar oluþturulmasý saðlandý.

Yorumlar

Top