ÝNþAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ, ÜRETÝME DEVAM EDÝYOR

ÝNþAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ, ÜRETÝME DEVAM EDÝYOR

Tüm sektörlerde olduðu gibi inþaat malzemeleri sanayinde tüm fabrikalarýn üretime devam ettiðini belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, "S&P'nin de Türkiye için açýkladýðý karar yanlýþtýr ve deðiþtirilmesi gerekmektedir" dedi.

15 Temmuz darbe kalkýþmasýný Cumhuriyet tarihinde meydana gelen en aðýr sorunlardan biri olarak deðerlendiren F. Fethi Hinginar, sektör olarak durumu nefretle kýnadýklarýný belirterek, son yýllarda büyük mesafeler kat eden Türkiye ekonomisini ve sanayisinin böyle oyunlara gelmeyeceðini vurguladý. Bu bakýmdan Standart&Poor's tarafýndan yapýlan deðerlendirmeyi de eleþtiren Hinginar, "Darbenin ertesi günü tüm fabrikalarýmýz üretime devam etti. Normalleþme beklediðimizden iyi bir þekilde geliþecek ve daha geniþ bir alana yayýlacaktýr. Türkiye'nin gerçek gücünü yeniden ortaya koyacaðýna inanýyorum. Ancak S&P'den bu kadar hýzlý ve kötü bir giriþim beklemiyorduk iþ dünyasý olarak. S&P gibi uluslararasý derecelendirme kuruluþlarý genellikle güvenilir bilgiler üzerinde güvenilir þekilde not vermesiyle bilinen kuruluþlardý. Fakat henüz darbe giriþiminin baþýnda yapýlan bu not düþümü hepimizde þaþkýnlýk yarattý. Aradan geçen 10 günün ardýndan þunu rahatlýkla söyleyebiliriz ki bu yanlýþ alýnmýþ bir karardýr. Panikle alýnan bu kararýn gözden geçirilmesi lazým. S&P'nin derhal Türkiye'nin 10 günde geldikleri noktayý görmesi ve kararý geri almasý gerekir. Kendi güvenirliðini de tekrardan saðlar. Türkiye bugün notu düþecek bir seviyede deðil. Gerek finansal sonuçlar gerek ülkenin genel durumu bunu teyit etmektedir. Bu tür davranýþlar, kredi derecelendirme kuruluþlarýna olan güvenin sarsýlmasýna yol açýyor" dedi.

2016 1Ç'de inþaat harcamalarý yüzde 13,4 arttý  

Diðer yandan Türkiye ÝMSAD tarafýndan her ay yayýnlanan Sektör Raporu, Temmuz deðerlendirmesinde iyimser yaklaþýmýný sürdürdü.  2016 yýlý ilk çeyrek döneminde inþaat sektöründe toplam harcama büyüklüðü 45,87 milyar TL'ye yükseldi. 2015 yýlý ilk çeyreðinde 40,46 milyar TL olan inþaat harcamalarý 2016 yýlý ilk çeyreðinde cari fiyatlarla yüzde 13,4 büyüdü. 2015 yýlýnýn tamamýnda inþaat harcamalarýndaki büyüme cari fiyatlarla yüzde 7,8 olmuþtu.  

Toplam inþaat harcamalarý içinde yüzde 33,8 payý bulunan kamunun inþaat harcamalarý ise 2016 yýlý ilk çeyreðinde cari fiyatlarla yüzde 8,8 büyüdü ve 15,5 milyar TL oldu. Özel sektör inþaat harcamalarý ise 2015 yýlý ilk çeyreðinde 25,93 milyar TL iken, 2016 yýlý ilk çeyreðinde yüzde 17,0 artarak, 30,37 milyar TL'ye yükseldi. 2016 yýlýnda inþaat sektöründe kamu harcamalarýnýn sürmesi beklenirken temel belirleyicinin özel sektör inþaat harcamalarý olmasý öngörülüyor.

Ýnþaat sektörü ekonominin üzerinde büyüdü      

2016 yýlý ilk çeyrek döneminde inþaat sektörü yüzde 6,6 büyüme oraný ile yüzde 4,8 büyüyen genel ekonominin üzerinde büyüme gerçekleþtirdi. Bu büyümede özel inþaat harcamalarýnda büyümenin hýzlanmasý etkili olurken, inþaat sektörünün 2016 yýlýnda genel ekonominin üzerinde büyüme gösterme olasýlýðý arttý.

Mevcut inþaat iþleri temmuz ayýnda 4,8 puan yükseldi   
       
Mayýs ayýnda gerileyen, haziran ayýnda ise duraðanlaþan mevcut inþaat iþleri temmuz ayýnda önemli bir sýçrama gösterdi. Mevsimsellik etkisi ile Ramazan ayý ve bayramýn ardýndan iþler yeniden hýzlandý. Ýnþaat iþleri seviyesi yeniden toparlanma eðilimi göstermeye baþlarken, bu toparlanmanýn yaz aylarýnda inþaat malzemesi talebini de olumlu etkilemesi bekleniyor. Mevcut inþaat iþleri seviyesi temmuz ayýnda geçen yýlýn ayný dönemindeki mevcut iþler seviyesinin de 3,8 puan üzerinde gerçekleþti.

Yeni alýnan inþaat iþleri seviyesi 1,9 puan arttý
                 
Alýnan yeni sipariþler seviyesi de temmuz ayýnda 1,9 puan arttý. Alýnan yeni inþaat iþleri sipariþleri Ramazan ayý ve bayram durgunluðundan sonra yeniden hareketlendi.    

Konut satýþlarý haziran ayýnda yüzde 4,0 düþtü
        
Konut satýþlarý ise haziran ayýnda yüzde 4,0 düþüþ gösterdi. Böylece Mayýs ayýndaki artýþýn ardýndan haziran ayýnda konut satýþlarý yeniden geriledi. Konut satýþlarý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 4,0 düþerek 106.187 adet olurken, birinci el satýþlar haziran ayýnda yüzde 3,6 azalarak 49.354 adet oldu. Ýkinci el satýþlar ise yüzde 4,4 geriledi. Haziran ayýnda ipotekli satýþlar ise yüzde 10,2 gerilerken, diðer satýþlar yüzde 0,5 düþerek, 69.816 adet oldu.

Konut kredileri ortalama faizleri yüzde 1,13'e geriledi     

Merkez Bankasý'nýn faiz indirimleri ile oluþan koþullarda konut kredileri ortalama faiz oraný da sýnýrlý ölçüde gerileyerek temmuz ayý itibariyle ortalama yüzde 1,13 seviyesine geriledi. Merkez Bankasý ortalama fonlama maliyetinin son dört ayda yaklaþýk 1 puan düþmüþ olmasýna karþýn kredi faizlerinde gerileme daha sýnýrlý kaldý. Bankalarýn diðer kaynak maliyetlerinin yüksek kalmasý kredi faizlerindeki düþüþü de sýnýrladý.

Konut kredilerinde yýllýk büyüme yüzde 9,4

Kullandýrýlan konut kredileri büyüklüðü haziran ayý sonu itibariyle 151,4 milyar TL'ye ulaþtý.  Konut kredilerinde yýllýk büyüme yüzde 9,4 olarak gerçekleþirken, Merkez Bankasý ve BDDK önlemleri ile göreceli yüksek kredi faiz oranlarý da kredi büyümesini sýnýrlý tutmaya devam ediyor. 

 
Ýnþaat malzemesi sanayi üretimi mayýs ayýnda yüzde 2,6 arttý  

           
2016 yýlý mayýs ayýnda inþaat malzemeleri sanayi üretimi bir önceki yýlýn ayný dönemine göre aðýrlýklý ortalama olarak yüzde 2,6 artýþ gösterdi. Böylelikle inþaat malzemeleri sanayi mayýs ayýnda geçen yýlýn mayýs ayýnýn üzerinde sanayi üretimi gerçekleþtirmiþ oldu. Bununla birlikte inþaat malzemeleri sanayi üretimindeki artýþ ilk çeyrek artýþý ile karþýlaþtýrýldýðýnda yavaþladý. Böylece 2016 yýlý Ocak-Mayýs döneminde inþaat malzemeleri sanayi üretimi 2015 yýlý
Ocak-Mayýs ayý dönemine göre yüzde 5,0 oldu. 2016 yýlý mayýs ayýnda, izlenen 26 üründen 11'inde üretim geçen yýlýn mayýs ayýna göre gerilerken, 15 üründe ise üretim geçen yýlýn üzerinde gerçekleþti.

Yýllýk ihracat 15,91 milyar dolara geriledi  


Ýnþaat malzemeleri ihracatý mayýs ayýnda geçen yýlýn mayýs ayýna göre yüzde 5,0 geriledi ve 1.328 milyon dolara indi. Mayýs ayýndaki gerileme yýlýn ilk dört ayýndaki gerilemenin oldukça altýnda kaldý. Pazarlardaki bozulma ve sýkýntýlarýn olumsuz etkileri zayýflarken, ihracat 2016 yýlýndaki gerileme eðilimini yavaþlayarak sürdürmeye devam etti. Yýlýn ilk beþ ayýnda ihracat yüzde 14,7 düþerken, bu düþüþ ile birlikte yýllýk ihracat (2015 Mayýs - 2016 Mayýs arasýndaki dönemde) 15,91 milyar dolara geriledi.

Yýllýk ithalat 9,55 milyar dolara yükseldi    
 
Ýnþaat malzemeleri ithalatý mayýs ayýnda geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 7,8 artarak 857 milyon dolar oldu. Ýthalat artýþý mayýs ayýnda yeniden hýzlanýrken, yeni yýlýn ilk beþ ayýnda ithalat yüzde 7,8 artýþ gösterdi. Buna baðlý olarak yýllýk (Mayýs 2015 ?û Mayýs 2016 arasýndaki dönem) ithalat 9,55 milyar dolara yükseldi.




Yorumlar

Top