'YAPI SEKTÖRÜ ÝTALYA DEPREMÝNDEN DERS ÇIKARMALI'

'YAPI SEKTÖRÜ ÝTALYA DEPREMÝNDEN DERS ÇIKARMALI'

Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, 24 Aðustos'ta Ýtalya'da meydana gelen 6.2 þiddetindeki depremin kaliteli malzeme kullanýmýnýn önemini bir kez daha gösterdini belirterek, yapý sektörünün bundan ders almasý gerektiðini söyledi.

Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, "Ýtalya'da en az 247 kiþinin ölümüne neden olan 6.2 büyüklüðündeki depremin ardýndan geriye kalan yýkým görüntüleri acil önlem almamýz gerektiðine dikkat çekiyor. Çok sayýda kiþinin hala enkaz altýnda olduðundan endiþe edilen deprem, þiddeti çok yüksek olmamasýna raðmen kalitesiz malzeme kullanýmýndan dolayý aðýr hasar ve can kaybýna yol açtý. Maalesef, ülkemizde de 'Deprem ve Güvenli Yapýlar' konusunda alýnmasý beklenen acil önlemler bütünsel olarak hala tamamlanmadý ve iþlerlik kazanamadý. Bir an önce harekete geçilmeli ve deprem toplumun kaderi olmaktan çýkarýlmalýdýr" dedi. Türkiye ÝMSAD olarak, bu konuda uzun süredir önemli çalýþmalar içinde olduklarýný ifade eden Hinginar, konuyla ilgili dikkat çekici mesajlar verdi.

'Kentsel dönüþüme sadece yapýsal iyileþme olarak bakýlmasi risk'

Kentsel dönüþüm sürecinin baþlamasýný olumlu bir geliþme olarak deðerlendiren ancak daha programlý ve geçmiþ hatalardan ders alarak ilerlenmesi gerektiðini vurgulayan Hinginar, alýnacak daha çok yol olduðunu ancak bunlarýn ivedilikle çözüme ulaþtýrýlmasý gerektiðini vurguladý. Hinginar açýklamasýnda, "Düzensiz yapýlaþma, düþük yapý kalitesi, plansýz kentleþme, ulaþým ve altyapý alanlarýnýn yetersizliði gibi sorunlar kentsel dönüþümle çözüme ulaþacaktýr. Yeni bir felaket yaþamamak, olasý zararlarý en aza indirgemek adýna kentsel dönüþüme sadece yapýsal bir iyileþtirme olarak deðil, beklenen Marmara depremi için alýnan büyük bir önlem olarak bakýlmalý. Sorunun asýl kaynaðý kalitesiz malzemelerden üretilmiþ güvensiz yapýlar ve plansýz þehirleþmedir. Kentsel dönüþüm konusunda adým atýlýrken, gelecek 100 yýl vizyonuyla hareket edilmelidir. Ülkemizde hala 6 milyondan fazla konut riskli durumda, bunlarýn yýkýlýp yeniden yapýlmasý lazým. Bu revizyonun maliyeti 155 milyar dolar civarýnda. Bu rakam defalarca tekrarlanarak ekonominin sýrtýna bindirilecek bir yük deðil. Bu nedenle en iyi þekilde yapýlmasý ülkemizin menfaatinedir. Deprem ile ilgili atýlacak adýmlar konusunda daha fazla geç kalma lüksümüz yok. Revizyon sürecinde denetimin de ayný ciddiyetle ele alýnmasý ve kentsel dönüþümün rantsal dönüþüm boyutuna ulaþmasýnýn engellenmesi gerekiyor" dedi.

'Yapý Yasasý ile deprem riskini ortadan kaldýrmalýyýz'


Söz konusu revizyonun en iyi þekilde ilerlemesi için bir Yapý Yasasý'nýn bir an önce çýkarýlarak yürürlüðe konulmasý gerektiðine iþaret eden Hinginar, "En temel sorunlardan biri denetim. Ýnþaat malzemelerinden yapý izinlerine kadar pek çok aþamada kontrol mekanizmasýnýn dikkatli ilerlemesi, inþaatlarda saðlam zemin, inþaat malzemelerinde saðlýk ve güven unsurlarýnýn ön planda tutulmasý gerekiyor. Denetimdeki aksaklýklarý çözemezsek kalitesiz ve plansýz yapýlaþmadaki sorunlarýn önüne geçmemiz mümkün deðil. Kaliteli malzemelerle üretilmiþ, tescillenmiþ, standartlara uygun malzemelerle inþa edilmiþ yapýlarla depremden korunmak mümkün. Depreme dayanýklý yapýlaþmada malzemelerin taþýdýðý önem yadsýnamaz. Ülkemizde binanýn tasarýmýndan yapýmýna kadar, denetimin de içinde olduðu bütüncül bir sistem kurulmalý ve toplumda güvenli yapý bilinci oluþturulmalý. Türkiye'nin acilen yapý sektörünün bütününü kapsayan ve tüm yönetmelikleri bir çatý altýna toplayacak bir Yapý Yasasý'na ihtiyacý var. Buradan hareketle, ülkemizin ihtiyaçlarý doðrultusunda bir Yapý Yasasý'nýn oluþturulabilmesi için, Türkiye ÝMSAD olarak bizim öncülüðümüzde Ulusal Bina Yönetmeliði Platformu'nu (UBYP) oluþturduk. UBYP ile depreme daha dayanýklý yapýlar için ilgili tüm kurumlarý bir araya toplamayý hedefliyoruz. Kamu, üniversite, sanayi ve STK'lar olmak üzere tüm taraflar bir araya gelerek yapý yasasýnýn hayata geçirilmesi için çalýþmalara baþlamalý. UBYP ile 30'un üzerinde kuruluþu bir araya topladýk. þimdi en büyük beklentimiz bu platformun kamudan destek görmesi" dedi.

Yorumlar

Top