ÇATILARDA YANGIN MEVSÝMÝ KAPIDA!

ÇATILARDA YANGIN MEVSÝMÝ KAPIDA!

2016 yýlýnýn sadece ilk 2 aylýk döneminde 300'e yakýn baca yangýný çýktýðýný belirten Çatý Sanayicileri ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Baþkaný M. Nazým Yavuz, "Kýþ mevsimine girmeden önce özellikle tadilat, tamirat ve yenileme çalýþmalarýnýn uzman kiþilerce yapýlmasý, hayati öneme sahip. Gerekli önlemlerin alýnmasý halinde can ve mal kaybýna yol açan yangýn tehlikesi yaþanmayacaktýr" dedi.

Çatý konusunda toplumsal bilinci artýrmayý ve çatý sektörünü geliþtirmeyi misyon edinen Çatý Sanayicileri ve Ýþ Adamlarý Derneði (ÇATIDER) tarafýndan, '25 Eylül-1 Ekim Yangýndan Korunma  Haftasý' dolayýsýyla yapýlan açýklamada özellikle kýþ aylarýnda artan çatý yangýnlarýna dikkat çekilerek; tadilat, tamirat ve yenileme çalýþmalarýnýn uzman kiþilerce yapýlmasý gerektiði vurgulandý.

Her yýl binlerce çatý yangýný çýkýyor
Standartlardan uzak uygulamalar nedeniyle istenmeyen riskleri yaþamak zorunda kalýndýðýný belirten M. Nazým Yavuz þunlarý söyledi: "Bu sorunun çözümü için tüm sektör paydaþlarý katký saðlamaya hazýr. Türkiye'de her yýl binlerce bina ve çatý yangýný meydana geliyor. Ýzmir'de 2015 yýlýnda 3 bine yakýn yangýn meydana geldi. 2016 yýlýnýn ilk iki ayýnda ise 600'e yakýn yangýn çýktý. Bursa'da 2015 yýlýnda yaklaþýk 1700, 2016 yýlýnýn ilk iki ayýnda 160'ý aþkýn yangýn meydana geldi. Ýstanbul'da ise 2015 yýlýnda sadece baca yangýný sayýsý 1185 oldu. Bu yýlýn ilk iki ayýnda ise 300'e yakýn baca yangýný meydana geldi. Ankara'da geçen yýl 45, bu yýlýn ilk 2 ayýnda ise 12 çatý yangýný meydana geldi. Bu sorunlarý yaþamamak için merdiven altý üretim ve uygulamalardan uzak durulmalýdýr."

Standartlara uymayan çatýlar, üzücü kayýplara yol açýyor
ÇATIDER Baþkaný M. Nazým Yavuz, baca ve çatý yangýnlarýnýn birçok nedeni olduðunu belirterek, "Bacalarýn tekniðe uygun inþa edilmemesi, temizlenmeyen sobalar, çatý aralarýnýn amacýna aykýrý kullanýmý, tedbir alýnmadan çatý tamiratý yapýlmasý ve elektrik kablolarýnýn kuralsýz þekilde çatý arasýna döþenmesi gibi nedenler, baca ve çatý yangýnlarýna davetiye çýkarýyor. ÇATIDER olarak, çatý aralarýný imara açarak kullanýma uygun haline getirilmesini öneriyoruz. Böylece doðru proje, doðru inþaat teknikleri, doðru yalýtým ve doðru kaplama malzemesi kullanýlarak, yangýn tehlikesi azalacaktýr" dedi.

"Yangýný uzmanlýk önler"
Türkiye'deki çatý ve baca yangýný oranlarýnýn geliþmiþ ülkelerin gerisinde kaldýðýný belirten ÇATIDER Baþkaný M. Nazým Yavuz, þöyle konuþtu:
 "Çatýlarda yapacaðýmýz tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatý sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayýplarýnýn yaþanmamasýnýn sýrrý, doðru planlama, doðru ekipman seçimi, bilgili elemanlarýn kullanýlmasý ve iþ güvenliði tedbirlerinin eksiksiz þekilde uygulanmasýdýr. Bu konuda 11 senedir kapsamlý eðitim çalýþmalarý yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatý ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalýþmalarý yapýyor. Çatýda yapýlan her iþ mutlaka önemsenmeli ve ciddiyetle ele alýnmalýdýr. Çatý uygulamalarýnýn herhangi bir usta tarafýndan yapýlmasý yerine uzmanlar tarafýndan uygun malzeme ile hayata geçirilmesi, sonradan yaþanabilecek üzücü olaylarý önleyecektir. ÇATIDER olarak önceliðimiz en yüksek standartlarý ülkemizde uygulamaktýr. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarýnda üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalýþmalar gerçekleþtirerek, sektöre örnek teþkil ediyorlar."

"Küçük bir hata tarihi deðerlerimizi yok edebiliyor"
ÇATIDER Baþkaný M. Nazým Yavuz, Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürel mirasýnýn korunarak geleceðe taþýnmasýnda çatý ve cephe uygulamalarýnýn hayati öneme sahip olduðunu kaydederek, "Özellikle tarihi ve eski binalarýn tamirat, tadilat ve restorasyonlarýnda yer önceden görülmeli, iþ güvenliði ve yangýn konusunda uzman kiþilerin desteði ve görüþleri doðrultusunda gerekli önleyici tedbirler alýnmalýdýr" dedi.


Yorumlar

Top