"YARINLAR ÝÇÝN DEðER" PROJESÝ ÝLE EðÝTÝME BÜYÜK DESTEK

DYO, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi "Yarýnlar Ýçin Deðer" ile hayata deðer katýyor. Sürdürülebilirlik ilkeleri gözetilerek tasarlanan "Yarýnlar Ýçin Deðer" Projesi; "Öðrenmeye Deðer", "Ustalýða Deðer" ve "Okullara Deðer" olmak üzere üç farklý baþlýkta hayata geçirildi.

Milli Eðitim Bakanlýðý, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile iþbirliði yapýlan proje kapsamýnda, Türkiye'de ilk kez okul boyama standartlarý bilimsel bir yaklaþým ile belirlendi. DYO öncülüðünde hazýrlanan Okul Boyama Kýlavuzu, Milli Eðitim Bakanlýðý ile imzalanan protokol sonrasý Türkiye çapýndaki tüm okullara gönderildi. Yapýlan araþtýrmalara göre okullarýn fiziki ortamýnýn rahatlýðý ve mekanlarýn uygunluðuna göre yapýlan renk seçimleri öðrencilerin okul baþarýsý ve verimliliðini yüzde 25 artýrýyor. DYO'nun uzun soluklu olmasý planlanan projesi, ilerleyen dönemde farklý alanlarla sürdürülecek.

DYO, Yarýnlar için Deðer Projesini düzenlediði basýn toplantýsý ile tanýttý. 2016 yýlýnda yapýlan çalýþmalarla ilgili bilgilerin verildiði ve proje hedeflerinin aktarýldýðý toplantýda; DYO Boya Fabrikalarý Baþkan Yardýmcýsý ve Genel Müdürü Serdar Oran, Milli Eðitim Bakanlýðý Müsteþar Yardýmcýsý Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoðlu, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sýnav ve Belgelendirme Daire Baþkaný Mehmet Ordukaya ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi Ýç Mimarlýk Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Burçin Cem Arabacýoðlu birer konuþma yaptý.

Bilimsel veri ve temele dayanan sürdürülebilirlik uygulamalarý ile "Yarýnlar Ýçin Deðer" yaratarak daha iyi bir geleceðe ulaþmayý hedefleyen proje, ilk olarak "Öðrenmeye Deðer" dedi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi ve Eðitim Bilimleri Bölümleri akademisyenlerinden oluþan danýþma kurulu; renk, mekan kullanýmý, ýsý ve ýþýk unsurlarý hakkýnda bilgiler veren eðitim içerikleri hazýrladý. 2015-2016 öðretim yýlýnda 10 ilde 66 okulda verilen 1025 eðitimle 2., 3. ve 4. sýnýflarda öðrenim gören 25 binin üzerinde öðrenciye ve 1018 öðretmene ulaþýldý. Eðitimlerde verilen kazanýmlarla çocuklarýn yaþam kalitelerini ve baþarýlarýný artýrmalarý, estetik deðerler hakkýnda farkýndalýk sahibi olmalarý amaçlandý. Proje kapsamýnda eðitim uygulamalarý yapýlan okullarda görev yapan idareci, sýnýf öðretmeni ve okul aile birliði üyelerine de eðitimler verildi.

"Yarýnlar Ýçin Deðer" çatýsý altýnda gerçekleþtirilen "Ustalýða Deðer" projesi kapsamýnda da Türkiye çapýndaki 10 ilde 219 boya ustasýna Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafýndan 1300 saat eðitim verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi ustalar, eðitimler sayesinde bir mimar gözüyle renk ve mekan kompozisyonu yapmayý deneyimledi.  

Okul Boyama Kýlavuzu

DYO Yarýnlar Ýçin Deðer kapsamýnda hayata geçirilen "Okullara Deðer" projesiyle Türkiye'de bir ilk gerçekleþtirildi ve bilimsel bir içerikle oluþturulan standartlarý belirleyen Okul Boyama Kýlavuzu hazýrlandý. Çocuklarýmýzýn zamanlarýnýn büyük çoðunluðunu geçirdiði okul mekanlarýnýn kalitesinin artýrýlmasý ve iyileþtirilmesi amacýyla renk, mekan, ýþýk gibi unsurlara göre renk ve boya seçeneklerinin yer aldýðý Okul Boyama Kýlavuzu, Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan Türkiye çapýndaki 20 bin okula gönderildi. Ayrýca kýlavuz bir milyon öðretmen ile paylaþýldý.

Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn ilgili birimlerinin yönlendirmesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlýk Fakültesi'nden akademisyenlerin önderliðinde yaklaþýk bir yýl süren bir çalýþma sonucunda hazýrlanan Okul Boyama Kýlavuzu, okullarýn bulunduklarý bölgenin iklim koþullarý, okullardaki mekanlarýn iþlevleri, ýþýk alma durumlarý, mimari uyum ilklerine uygunluk gibi farklý kriterler gözetilerek oluþturuldu. Okul idarecileri okullarýnda bulunan tüm mekanlar için bu mekanlarýn niteliðine göre renk seçimini www.yarinlaricindeger.com web sitesi üzerinden kolayca gerçekleþtirebilecek.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, Ýstanbul, Ýzmir, Kocaeli, Samsun ve Trabzon olmak üzere 10 ilde yer alan 10 okul, Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan kabul edilen Okul Boyama Kýlavuzunun uygulama örneði olarak DYO tarafýndan boyandý. Proje kapsamýnda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden eðitim alan Mesleki Yeterlilik belgesi sahibi 120 usta, 34 ton boya kullanarak bir ay gibi kýsa bir sürede boyamalarý tamamladý ve okullarý yeni eðitim-öðretim yýlýna hazýrladý.

Yarýnlar Ýçin Deðer projesinin, DYO marka geçmiþinde en gurur duyduklarý projelerden biri olduðunu belirten DYO Boya Fabrikalarý Baþkan Yardýmcýsý ve Genel Müdürü Serdar Oran, þunlarý söyledi: "Bizim için liderliðin ve öncü olmanýn gerçek anlamý kaliteden ödün vermeden insana ve onu çevreleyen habitata saygý duyan bir þirket olmak. Faaliyet alanýmýzla doðrudan iliþkili olan yaþam alanlarýnýn iyileþtirilmesiyle ilgili toplumsal yatýrýmlarýmýzý ve bilgi birikimimizi proje paydaþlarýmýzýn iþbirliðinde "Yarýnlar Ýçin Deðer" çatýsý altýnda topladýk. Bu kapsamda üç proje gerçekleþtirdik. Geleceðimizin mimarý olacak çocuklarýmýza yönelik olarak "Öðrenmeye Deðer", onlarýn yaþadýklarý ortamlarý daha da iyileþtirmek için "Okullara Deðer" ve yaþam alanlarýmýzý güzelleþtiren profesyonellerimize yönelik olarak "Ustalýða Deðer" projelerimizi hayata geçirdik. Biz Türkiye'nin, bu ülkenin yarýnlarýna inandýðýmýz için yarýnlara deðer diyoruz. Hem yarýnlarýmýza deðer katmak hem de bu ülkenin yarýnlarýna deðdiðine inandýðýmýz için bu projeleri uygularken ayrý bir heyecan duyduk ve projelerimize yarýnlarýmýzý teslim edeceðimiz çocuklarýmýz ile baþladýk. Geleceðimizi þekillendirecek olan çocuklarýmýzýn yaþamlarýnda fark yaratmalarýný, hayalleri kadar rengarenk ve yaratýcý olmalarýný istedik."

Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn projeye verdiði desteðin çok önemli olduðunu söyleyen Serdar Oran, "Proje kapsamýnda hazýrlanan Okul Boyama Kýlavuzu Türkiye'de bir ilk. Okullarýmýzýn bundan böyle bilimsel bir yaklaþým ile oluþturulan Okul Boyama Kýlavuzu'na uygun olarak boyanmasý projenin en önemli sonuçlarýndan ve sürdürülebilirlik göstergelerinden birini oluþturuyor. Çocuklarýmýzýn yaþadýðý tüm mekanlarýn iyileþtirilmesini hedefliyoruz" diye konuþtu.

Projenin hayata geçmesinde önemli katkýlarý olan Milli Eðitim Bakanlýðý Müsteþar Yardýmcýsý Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoðlu ise toplantýda yaptýðý konuþmada, "DYO'ya bundan sonra Deðer Yaratanlar Ordusu diyebiliriz. 1927 yýlýndan bu yana yarattýðý deðerlere çocuklarýmýzýn eðitimi ile ilgili yeni deðerler katýyor. Yarýnlar Ýçin Deðer projesi kelebek etkisi yaratacak bir proje. Projenin sonuçlarýný bundan beþ yýl on yýl sonra daha net görebileceðiz. Bizim bile hayal edemeyeceðiz sonuçlar doðuracaðýný tahmin ediyorum. DYO ile yaptýðýmýz bu önemli projede hangi mekanýn hangi renklerle boyanmasý gerektiðini anlatan çok önemli bir kýlavuz hazýrladýk. Bu kýlavuzu 20 bin okulumuza gönderdik ve bir milyon öðretmenimizle paylaþtýk. Hem okullarýmýzda hem de toplumun genelinde bir renk bilinci oluþturmaya çalýþýyoruz. Ayrýca DYO ile yaptýðýmýz bu çalýþmayý OECD'ye taþýyacaðýz. Türkiye'nin de kurucu üyesi olduðu OECD'nin yaptýðý bir araþtýrmanýn sonuçlarý okullarýn fiziki ortamý ve seçilen renklerin çocuklarýn genel baþarý oranýný yüzde 25 artýrdýðýný gösteriyor.  Bu anlamda DYO'nun Yarýnlar Ýçin Deðer projesi içerik ve hedefleriyle OECD'de sunulabilir. Ayný zamanda biz bu projeyi AB'ye aday ülkeler ile de paylaþacaðýz. Böylece eðitim boyutuyla bir model olarak yurtdýþýna taþýyabiliriz" dedi.





Yorumlar

Top